Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

9 Haziran 2014 Pazartesi

Zumaia

İspanya’nın kuzeyinde yer alan Bask Bölgesi, doğal güzellikleri bakımından gördüğüm en güzel yerlerden biri. Geze geze bitiremedim, baka baka doyamadım burayı… Her türlü doğa güzelliğinin ve yer şeklinin bir örneği var Bask Bölgesi’nde: Adalar, körfezler, koylar, akarsular, göller, kumsallar ve daha neler neler. Bunlardan biri de, bugüne dek adını sanını duymadığım, dünyada çok az örneği bulunan flysch yer şekli.

Flysch’leri görmek ve ünlü Itzurun Plajı’ndan okyanusa girmek için Zumaia’ya gittik. Zumaia, San Sebastián’a çok yakın. San Sebastián’ı ziyarete gittiyseniz, kesinlikle buraya günübirlik de olsa gelmelisiniz. Zumaia Baskça adı. İspanyolcada Zumaya deniyor.

Itzurun Plajı'nda Sahra'ya yardım çağrısı
Zumaia’nın merkezinde görülmeye değer pek bir şey yok açıkçası. Bölgedeki tüm küçük kasabalar gibi şirin ve tarihî bir merkezi var. Çevresindeki yerler genellikle daha yeni ve çağdaş apartmanlarla kaplı. Bu bakımdan şehiriçi gezilmese de olur. Sizin yapmanız gereken, “Playa de Itzurun” yani Itzurun Plajı’nın nerede olduğunu sorup, doğruca oraya gitmeniz!

Şehir biraz yüksekte bulunuyor, kumsal ise alçakça bir koyda. Kumsala inen çok düzgün bir yol var. Zahmetsizce inebilirsiniz fakat öncesinde seyir teraslarında biraz çevreyi izleyip fotoğraf çekinebilirsiniz.

Burası okyanus olduğundan her gün gelgit olayı yaşanıyor. Met zamanında yani denizin kabardığı dönemde kayaların oluşturduğu değişik yer şekiller sular altında kalıyor. Cezir zamanında yani suların çekildiği dönemdeyse hem kumsal genişliyor, hem de bu yer şekilleri ortaya çıkıyor.


Zumaia’nın Itzurun Plajı’nın (Bir diğer adı da San Telmo Plajı) mükemmel bir kumu var. Su tabii biz Akdenizliler için oldukça soğuk ama biraz titremekten kimseye zarar gelmez!  Kumsalın bittiği yerde bizdeki falezlere benzeyen bir yer şekli başlıyor. Bunlar özellikle komşu ilçe Deba’ya doğru gidildikçe artıyor. Grupla trekking yaparak ya da araçla gidebilirsiniz Zumaia’dan buraya. Kayalaşmış kumların meydana getirdiği flysch denen bu şekiller özellikle Sakoneta Burnu (Punta de Sakoneta) yoğunlaşıyor ve burada masalsı görüntüler sunuyor izleyenlere. Bu güzellik ancak ve ancak sular çekildiğinde ortaya çıkıyor. Sular çekildiğinde kayaların arasında su birikintileri kalıyor ve bu birikintilerde yengeçler ve küçük balıklar mahsur kalabiliyor. Aşağı inip kayaların üstünde yürürken canlılara dikkat edin! 

Tabii gitmeden önce gelgit saatleri ve izlenmesi gereken rota hakkında turizm ofisinden bilgi almalısınız. Yoksa kaybolabilir, daha da kötüsü vardığınızda su kayaların üstünü kaplamış olabilir. Trekking yapan ya da parkuru bisikletiyle aşan çok fazla insan var. Samimiyet kurursanız siz de katılabilirsiniz aralarına. 

Plajın yukarısındaki seyir terasları
Itzurun Plajı manzarası. Deniz cezirdeyken
Baskça Itzurun Plajı tabelası
Dünyanın en iyi seyahat arkadaşlarından biri Piraye!
Trekking yapan kalabalık gruplar
Uzaktan flysch oluşumları*
Sular çekilse de aralarda birikintiler kalıyor *
Değişik kaya katmanları*
Sakoneta Burnu'ndaki garip oluşumlar*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder