Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

19 Temmuz 2014 Cumartesi

Vichy

İki hafta boyunca kaldığım Allier ilinin neredeyse tüm önemli kentlerini gezdim. Vichy de bunlardan biriydi. Yine günübirlik bir ziyaretle gezdiğimiz Vichy, kaplıca ve içmeleriyle ünlü bir şehir. Allier Irmağı kıyılarında kurulan Vichy, yaklaşık 65 binlik nüfusuyla Montluçon'dan sonra ildeki en büyük ikinci yerleşim birimi.

Vichy'ye Türkiye'den doğrudan ulaşım imkânı yok tahmin edebileceğiniz gibi. Lyon ya da Paris'e uçup, buralardan trenle gelmek durumundasınız. Demiryolu, Fransa'da ulaşımın belkemiğini oluşturuyor. 

Vichy'nin geçmişi oldukça eskiye dayanıyormuş. Romalılar bile buranın şifalı sularının farkındaymış. Bu nedenle buralarda şifahaneler yaptırmışlar. Kalıntıları bazı yerlerde görülebiliyor. Vichy'de kent içinde birkaç şifalı su kaynağı bulunuyor. Bunlardan üçü ılıca, yani sıcak su kaynağı; diğer üçü ise içme, yani soğuk su kaynağı. Sıcak olanlar Chomel (43°C), Grand Grille (39°C) ve Hôpital (34°C) kaynakları; soğuk olanlar Lucas (27°C), du Parc (23,8°C) ve Célestins (22°C).

Tüm bu kaynakları, "Palais des Sources" (kaynak sarayı) adını verdikleri bir yapıya yöneltmişler ve bir araya toplamışlar. Tüm bu kaynaklar, tek bir çatı altında topladıkları çeşmelerden akıyor. İçmelerden ücretsiz su alabiliyorsunuz ama bana sorarsanız hiçbiri içilecek gibi değil. İçerdikleri minerallerden midir, nedir bilmem, her birinin tadı berbat. İnsanlar nasıl kuyruk oluyor bu sulardan içmek için anlamadım. Nerede bizim İstanbul'un Taşdelen'i, Sırmakeş'i, Çene'si, Kestane'si, Hamidiye'si dedim kendi kendime... Bir bardak Taşdelen'i, bu kaynakların tümüne birden değişmem! Anadolu'nun diğer o müthiş kaynaklarını saymıyorum bile!

Gittiğimizde bu sözde sarayda bir dans yarışması vardı. Katılımcıların yaşortalaması yaklaşık olarak 75 ilâ 80'di :) Uzun süre onları izledik, arada biz de dansa katıldık. Sıcaktan bunalınca da çıkıp sarayın çevresindeki güzel parkta yürüyüş yaptık.

Paris, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgâline uğrayınca Fransız Hükûmeti geçici bir süreliğine Vichy'ye taşınmış ve Vichy, Fransa'nın gayriresmî başkenti olmuş bir süre. Bu nedenle Fransız tarihi açısından önemli bir şehir. Vichy kaplıca ve içmelerinin yanısıra, adını kentten alan ünlü kozmetik markasının merkezi olarak da biliniyor.

Ziyaretçilerinde olumlu izlenimler bıraktığını söyleyebilirim. Bir kere, Vichy zengin bir kent. Binalar, mağazalar, caddeler, insanlar bunu doğrular nitelikte. Vichy caddelerinde ve kafelerinde akşama kadar vakit geçirdik. Kitapçılara girdik, alışveriş yaptık. Kentte müze, kilise, katedral tarzından yerler var mı bilmiyorum; zira biz gitmedik. Vichy'yi şifalı suları, kafeleri ve şirin caddeleriyle anımsayacağım...

Palais des Sources'ta dans yarışması
Palais des Sources genel görünüm
Chomel kaynağı Vichy'nin en sıcak suyu
Piraye'yle dans yarışmasına iştirakimiz
Parc des Sources (Kaynak Parkı)
Parc des Sources (Kaynak Parkı)
Vichy'nin kafeleri
Alışveriş Caddesi


"Başka yerde şubemiz yoktur" diye övünen bir kitabevi
Vichy Garı önünde Piraye'yle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder