Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

27 Temmuz 2017 Perşembe

Aveiro

Portekiz'in Venedik'i olarak anılan Aveiro'dayım... Burası Centro / Merkez bölgesinin Coimbra'dan sonra ikinci büyük kenti. Nüfusu yaklaşık 80 bin kadarmış ve önemli bir bölümünü üniversite öğrencileri oluşturuyormuş. Porto'dan Coimbra'ya geçerken yolumun üstünde olduğu için Aveiro'yu ziyaret listeme ekledim.

Aveiro'nun kanalları ve renkli kayıklar


Ulaşım


Porto'ya 68, Coimbra'ya 58 km uzaklıkta bulunan Aveiro, Atlas Okyanusu kıyısında bir lagün çevresinde kurulmuş. Bu nedenle merkezi okyanustan biraz uzak. Şehrin Venedik'e benzetilmesine neden olan pek çok yapay kanal açılmış ve küçük teknelerin okyanustan lagüne, lagünden de şehrin içlerine dek girmesi sağlanmış. Büyük bir limana sahip olan Aveiro, geçmişte de günümüzde de Portekiz'in önemli ticaret şehirlerinden biri olmuş.

Kanal kıyısındaki renkli evler
Aveiro'da ufak bir tren istasyonu bulunuyor. Porto'dan kalkan ve güney yönüne giden trenlerin pek çoğu burada duruyor. İstasyon binası geleneksel mavi Portekiz çinileriyle kaplı şirin bir yapı. Tarihî şehir merkezinin yaklaşık 1 km uzağında. Yürüme mesafesi olarak 10 dk sürüyor. Taksi ya da otobüs beklemeye gerek yok zira çıkar çıkmaz önünüzde bulacağınız büyükçe caddeyi izlediğinizde şehrin merkezine varacaksınız. Yol üstünde yerlilerin gittiği kafe ve restoranlar bulunuyor. Kahvaltı ve öğle yemeği için buraları tercih edebilirsiniz.

Porto'dan ve Lizbon'dan otobüsler de var fakat tren yolculuğunun kolaylığı ve ucuzluğu nedeniyle ben de herkes gibi demiryolunu seçtim.

Aveiro'dan ayrılırken ise nereye gittiğinize bağlı olarak otobüsü seçebilirsiniz. Bölgenin görülmeye değer şehirlerinden Viseu ya da Coimbra'ya gidiyorsanız otobüs tek seçenek. Kanal kıyısında Clube dos Galitos Caddesinde, Royal School of Languages adındaki süslü binanın hemen çaprazında bulunan duraklardan otobüse binmeniz gerekiyor. Otobüs biletleri aynı cadde üzerinde 100 metre solda bir binanın altında satılıyor.

Neler yapılır?


Aveiro'da bir meydan
Piyasadaki ve İnternet ortamındaki gezi rehberlerinin neredeyse tümünde Portekiz'in Venedik'i olarak nitelense de ben şahsen Aveiro'nun kanallarının turistik olarak pek bir albenisini göremedim. İçinden akarsu geçen herhangi bir Avrupa şehri gibiydi. Kanalların simgesi hâline gelmiş rengârenk kayıklar elbette hoştu. Bu kayıkların üstlerinde çeşitli boyamalar, figürler, desenler vardı. Herhâlde turistlerin ilgisini çekmek için olacak kimi kayıklarda kullanılan desenlerde oldukça erotik çizimler göze çarpıyordu. Bu kayıklara 7-8 avro gibi bir ücret karşılığında binerek şehir içinde kanal gezintisi yapabiliyorsunuz. Yapmasanız bir kayıp mı? Şahsen ben yapmadım, bunun yerine kanallar çevresinde yaya dolaştım ve şehri bence tura katılanlardan daha iyi gözlemledim.



Kanallar çevresindeki iki / üç katlı evler genelde geleneksel Portekiz mimarisiyle yapılmış. Dışları rengârenk fayanslarla kaplı. Şehrin güzelliği bana kalırsa bu mimari tarzda yapılan evlerin biraraya toplanmasından ileri geliyor.

Tüm büyük Portekiz kentlerinde olduğu gibi Aviero'da da bir Sé yani Katedral bulunuyor. Barok tarzda inşa edilen mabedin çok da bir özelliği olmadığını itiraf etmeliyim. (Barok mimarinin özellikleri ile ilgili ipuçları için bu yazıyı okuyun derim)

Katedralin hemen yanındaki Convento do Jesús (İsa Manastırı) günümüzde Aveiro Müzesi olarak kullanılıyor. Igreja da Misericordia (Merhamet Kilisesi) ve Câmara Municipal (Belediye Binası) da Aviero'nun görmeye değer renkli yapılarından.

Misericórdia Kilisesi ve meydanı

Şehrin sokaklarında dolaşırken biranda karşınıza çıkan ufakça bir meydanda Aveiro Balık Pazarı bulunuyor. Bu kapalı pazaryerinde taze balık satan balıkçıların yanısıra turistlerin yarattığı talep nedeniyle hediyelik eşya satıcılarını da bulacaksınız. Balık Pazarı'nın önündeki meydanda hoş bir havuz ve oturup soluklanabileceğiniz kafeler bulunuyor.

Eğer ziyaretiniz öğle ya da akşam yemeği saatine denk geldiyse Forum Aveiro adındaki alışveriş merkezinin yemek katında da oldukça hesaplı yerler bulabilirsiniz.

Balık Pazarı



Son söz


Gezginler arasında bir yeri gezip de beğenmedim diyen pek çıkmaz. Kimse yoğurdum ekşi demez ya, biz gezginler de o hesap herhâlde. Aveiro'yu beğenmedim diyemem; Allah çarpar. Kendince hoş, mimari doku olarak şirin bir kentti. Portekiz'in Venedik'i menediki olayı hikâye. Venedik görmesek yutarız da... Her kanalı olan kent Venedik olsa, DSİ'nin sulama kanalları sayesinde Güneydoğu Anadolu bölgesi Venedik'i tahtından indirirdi. Dediğim gibi Aveiro'nun (Portekizlilerin telaffuzuyla Avayru'nun) asıl güzelliği iki üç katlı şirin binalarından ileri geliyor. Bunun yanısıra, ziyaretiniz yaz aylarına denk geldiyse şehrin güzel kumsallarında yüzmenin keyfini sürebilir, okyanusta sörf yapmayı deneyimleyebilirsiniz. Çünkü bölge insanı için Aveiro en önemli sayfiye yerlerinden biri.

Portekiz'de sınırlı zamanı olan bir gezgin burayı mutlaka görmeli mi? Bana kalırsa hayır. Atlasanız, es geçseniz bir şey yitirmezsiniz. Ama burayı da gördüm demek için, aynı gün içinde Coimbra ziyareti ile birleştirebilirsiniz. Aveiro'yu kafelerde, parklarda oturmadığınızi vakit öldürmediğiniz sürece 2,5 / 3 saat içinde gezip bitirebilirsiniz. Hatta güne erken başlamak, o gün çok koşturmak ve akşamına çok yorulmak koşuluyla Aveiro + Viseu + Coimbra'yı tek güne bile sığdırabilirsiniz. İş ki, otobüs ve tren saatlerini önceden kontrol edip, gününüzü ve temponuzu ona göre ayarlayın. Her şehir de 3 ilâ 4 saat geçirerek her birini görebilirsiniz. Fena mı, fazladan şehirler görmüş; "ziyaret edilen şehir" skorunuzu artırmış olursunuz! :)

Balık Pazarı'nın içi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder