Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

27 Temmuz 2017 Perşembe

Viseu

Viseu Katedral Meydanı
Portekiz gezim sırasında, gitmeyi hiç tasarlamadığım yerlerden biriydi Viseu. Gitmeyi düşündüğüm Nazaré kasabasından cayınca günümde birkaç saatlik bir boşluk oluştu. Ben de Coimbra'ya giderken yolumun üstünde olan Viseu'ya uğrayarak bu boşluğu değerlendirmeye karar verdim.

Viseu, Orta Portekiz'de yaklaşık 55 bin nüfuslu orta büyüklükte bir şehir. Yeşil tepelerin çevrelediği Viseu, katedrali, kiliseleri, yeşil park ve bahçeleriyle sevimli, sıkılmadan birkaç saat geçirebileceğiniz bir yer.

Viseu'da ne yapılır


Viseu otogarı şehrin tarihî merkezine yaklaşık 10 dk yürüme mesafesinde yer alıyor. Dr. Antonio José de Almeida Caddesi'ni dümdüz izlerseniz Viseu belediye sarayının önüne geliyorsunuz. Burası şehrin tarihî merkezine giriş noktası. Yemyeşil bir meydan. Belediye binasını arkanıza aldığınızda sola dönünce dışı mavi çinilerle kaplı bir kilise yer alıyor. Bir yerden sonra tüm kiliseler birbirine benzemeye başladığı için daha fazla kilise betimlemeyeceğim sizlere :) sağa doğru giderseniz de katedrale yaklaşıyorsunuz.

Viseu Katedrali
Viseu'nun iyi korunmuş bir tarihî merkezi var. Engebeli bir bölge olduğu için yürümek insanı biraz yoruyor ama merdivenler, Arnavutkaldırımlı yokuşlar bayırlar, fotoğraflamak için müthiş kareler sunuyor. Benim aklımda kalan Viseu, bu dar sokaklar ve eski taş evler oldu.

Rua Direita ve Rua Escura adlarındaki caddeler eski şehrin ana yolları diyebilirim. Dom Duerte Caddesi ve meydanı da bu eski yerleşimin merkez noktası. Viseu Katedrali'nin kapısı bir meydana açılıyor ve hemen hemen adına her şehirde rastlanan Misericordia (Merhamet) Kilisesi ile karşı karşıya yer alıyor. Katedralin tavan süslemeleri görülmeye değer. Şehrin turizm ofisi de bu meydanda yer alıyor. Şehir haritası ya da bilgi almak için uğrayabilirsiniz.

Şehirde Grão Vasco Müzesi  ve Almeida Moreira Müzesi olmak üzere iki adet müze var. Çok hızlı bir biçimde şehri gezdiğim için buralara vakit ayıramadım. Fakat siz giderseniz, yorumlarınızı burada paylaşmayı unutmayın! :)


Son olarak


Viseu'yu gezmeye ve keşfetmeye ayırdığım vakit çok kısa olsa da Viseu'yu hoş sokaklarıyla yemyeşil bir kent olarak anımsayacağım. Zaten Portekiz'de yapılan bir araştırmada ülkenin en yaşanılır şehri seçilmiş.

Viseu'nun bir özelliği de çevresindeki üzüm bağları. Bölgenin şarapları oldukça leziz ve meşhurmuş. Eğer şarap severseniz çevredeki üzüm bağlarına geziler düzenleyebilir; bölgenin şaraplarını tadımlayabilirsiniz.

Portekiz'de sınırlı zamanı olan bir gezgin Viseu'yu mutlaka görülmeli mi? Bana kalırsa hayır. Atlasanız, es geçseniz bir şey yitirmezsiniz. Ama burayı da gördüm demek için, aynı gün içinde Coimbra ziyareti ile birleştirebilirsiniz. Kafelerde, parklarda oturmadığınızi vakit öldürmediğiniz sürece 2,5 / 3 saat içinde gezip bitirebilirsiniz. Hatta güne erken başlamak, o gün çok koşturmak ve akşamına çok yorulmak koşuluyla Aveiro + Viseu + Coimbra'yı tek güne bile sığdırabilirsiniz. İş ki, otobüs ve tren saatlerini önceden kontrol edip, gününüzü ve temponuzu ona göre ayarlayın. Her şehir de 3 ilâ 4 saat geçirerek her birini görebilirsiniz. Fena mı, fazladan şehirler görmüş; "ziyaret edilen şehir" skorunuzu artırmış olursunuz! :)

Viseu'yu yemyeşil bir kent olarak anımsayacağım

Roma duvarı kalıntıları ve bir başka kilise

Viseu sokakları

Viseu sokakları




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder