Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

26 Temmuz 2017 Çarşamba

Guimarães

"Portekiz burada doğdu"
Guimarães, Portekiz'in kuzeybatı kesimindeki Minha ilinde yer alan ufak ama çok önemli bir kent. Çünkü burası Portekiz'in ilk kralı Afonso'nun memleketi ve Portekiz'in bağımsızlık mücadelesinin başlangıç noktası. Bu nedenle Guimarães, Portekiz'in doğum yeri olarak adlandırılıyor. Guimarães adını Portekizliler Gimaroeş diye telaffuz ediyor. 

Kasabanın tarihî merkezi, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde yer alıyor ve koruma altında. Afonso'nun burada yaptırdığı -ve hâlâ ayakta olan- meşhur Guimarães Kalesi, Portekiz topraklarının Müslüman Endülüs Emevilerinden temizlenmesi sırasında çok önemli bir mevzi olmuş. Afonso'nun askerî başarıları, ona kraliyetin yolunu açmış ve Afonso bağımsız Portekiz'in ilk kralı, Guimarães de Portekiz'in ilk başkenti olmuş. 

Ulaşım


Guimarães sokakları
Guimarães 160 bin nüfuslu küçük bir kent olduğundan kendi havalimanı yok. Zaten Portekiz'in ikinci büyük kenti Porto'ya ve Porto Havalimanı'na (OPO) yaklaşık 50 km uzakta bulunuyor. Porto'nun merkezinden Guimarães'e trenle ya da otobüsle ulaşım mümkün. Otobüs yaklaşık 1 saat; tren ise yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. 

Porto Havalimanı'ndan Guimarães'e doğruca giden yolcu servisleri de var. Guimarães yarım günde gezilebilecek bir yer olduğundan, uçak yolculuğu nedeniyle yarısını yitirdiğiniz günü havalimanından doğruca Guimarães'e giderek değerlendirebilirsiniz. Terminal çıkışında, kapının hemen sağında yer alan Get Bus firmasının duraklarını göreceksiniz. Gün içinde uçak saatleriyle uyumlu birkaç yolcu servisi var. 8 avro karşılığında 50 dakika süren bir yolculukla Porto Havalimanı'ndan Guimarães'e hiç duraklamadan gidebilirsiniz. Firmanın internet sayfasına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

Porto merkezden Guimarães'e trenle gitmek için öncelikle Campanha garına gitmelisiniz. Oradan neredeyse her saat başı kalkan ya da geçen trenlerle Guimarães'e gidebilirsiniz. 2017 itibarıyla biletler tek yön 3,15 avro. Yalnız dikkat: kimi trenler yüksek hızlı olduğundan fiyatları daha farklı olabilir. 

Porto merkezden Rede Expresos firmasının otobüsleriyle de gidebilirsiniz fakat firmanın durağını bulmak ilk kez gidenler için oldukça güç olabilir. Bu nedenle otobüs yerine, yeri ve kalkış saatleri düzenli ve belirli olan trenleri yeğlemenizi öneririm.

Görülmesi gereken yerler


Oliveira Meydanı 
Guimarães Kalesi: Guimarães'in en önemli ilgi merkezi tarihî kalesi. Kalenin çevresinde gelişip büyüyen kent, dar sokakları ve hoş mimarili evleriyle bir ziyareti hak ediyor. Yarım günümü ayırdığıma hiç pişman olmadım. Bilet karşılığı ziyaret edilebilen kale, 10. yy'da inşa edilmiş ve İber yarımadasının batı kesiminin Müslüman Endülüs Emevilerinden temizlenmesinde büyük rol oynamış. Bu askerî başarılar üzerine Guimarãesli komutan Afonso Henriques, Portekiz'in ilk kralı olarak tahta çıkmış. O gün bugündür de Portekiz bağımsız bir ülke olarak İber yarımadasının batı kısmında varlığını sürdürmüş. Bu nedenle burası haklı olarak Portekiz'in doğduğu yer payesini almış. 

Paço dos Duques de BragançaBragança Dükleri Sarayı olarak anılan bu yapı kalenin yanıbaşında yer alıyor ve içinde bir müze barındırıyor. Kimi özgün, kimi replika pek çok mobilyayla döşeli odaları gezebiliyorsunuz.

Largo da Oliveira
: Oliveira Meydanı şehrin en önemli ve işlek meydanı. Çevresi şirin ve eski yapılarla dolu ve bir de kilisesi var. Buradaki kafe ve restoranların fiyatları diğerlerine oranla biraz daha yüksek olsa da, şehrin tarihî atmosferini en iyi deneyimleyeceğiniz yer burası. Burada bir mola vermeyi ihmal etmeyin.

***

Guimarães'te daha uzun kalacaksanız, bunlar dışında görebileceğiniz bir yer daha sayabilirim: Bölgedeki eski kilise ve manastırlardan getirilen dinî eserlerin sergilendiği Alberto Sampaio Müzesi. Ayrıca şehrin dört bir yanına dağılmış ona yakın tarihî kilise, dinî mimariyi sevenleri düşkırıklığına uğratmayacak cinsten.  




Bir sonraki durak


Guimarães'ten sonra Minha ilinin merkezi ve en büyük şehri olan Braga'ya geçebilirsiniz. Braga gezi yazısı için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder