Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

31 Temmuz 2017 Pazartesi

Leiria

Leiria, Orta Portekiz'de yer alan 50 bin nüfuslu ufak bir kent. Kent diyorum zira tüm Portekiz'in nüfusunun 10 milyon dolaylarında olduğunu gözönünde bulundurduğunuzda 50 binlik bir yerleşim yeri hatırı sayılır bir yer oluyor.

Francisco Rodrigues Lobo Meydanı
Leiria, dürüst olmak gerekirse Portekiz'e gidene dek adını bile duymadığım bir yerdi. Ziyaret programımı yaparken, anladım ki gitmeyi planladığım Óbidos, Fátima, Coimbra gibi yerlere ulaşmak için Leiria'dan öyle de olsa, böyle de olsa geçmem gerekiyor. Hemen ufak bir Google araması yaparak, görmeye değer bir şey olup olmadığına baktım. Olmaz mı! Hemen ufak bir eklemeyle Leiria'yı gezi planıma nasıl dâhil ederim diye düşünmeye başladım.

Ulaşım


Yukarıda da değindiğim gibi Leiria, Porto ve Coimbra yönünden güneye giderken ana yol üstüne kalıyor. Bu nedenle ulaşım çok kolay. Leiria'dan demiryolu geçiyor ve kendi istasyonu var. Ancak istasyon şehrin oldukça dışında, bu nedenle duyduğum kadarıyla yerliler bile otobüsü yeğliyormuş.

Ben Coimbra'dan otobüsle önce Fátima'ya geçtim. Fátima beklentimin altında kalınca ve görmem gereken her şeyi 2 saatte gezip bitirince, planımda neredeyse 3 saatlik bir boşluk açıldı. Bu nedenle daha önceden aklıma koymuş olduğum Leiria'ya gitmek için ilk otobüse atladım. Yalan söylemeyeyim ama 15 dakika mı 20 dakika mı süren kısacık bir yolculuğun ardından Fátima otogarından Leiria'ya ulaştım. Size de tavsiyem tren yerine biraz daha pahalı olan otobüsleri kullanın.

Görülecek yerler


Bugünü Fátima + Óbidos ziyaretine ayırmıştım. Dediğim gibi Fátima'da düşkırıklığına uğrayınca Leiria'yı deyim yerindeyse araya sıkıştırmak durumunda kaldım. Çok hızlı olmam; en kısa sürede olabildiğince fazla şey görmem gerekiyordu.

Leiria Kalesi: Açtım haritamı ve gelmeden önce resimlerini gördüğüm Leiria Kalesi'ni aramaya başladım. Zaten bir tepeye kurulduğu için şehrin hemen her yerinden görülebiliyordu. Bulmak pek de güç olmadı! :) Başladım tırmanmaya, yanlış anımsamıyorsam 2 avroluk biletlerden alıp girdim içeri. Kapıda ne bir güvenlik, ne biletçi vardı. Elimi kolumu sallayıp geçsem geçerdim. Her zaman böyle midir bilmem.

Leiria Kalesi'nden kentin görünümü

Kalenin etekleri yemyeşil bir koruyla kaplıydı. Yüksek bir tepede olduğu için manzarası inanılmazdı. Duvarlar oldukça iyi korunmuştu. İçerideki burçların en büyüğünde ufak çaplı bir müze oluşturulmuştu. Ufak camekânlar içinde kılıçlar, silahlar, zırhlar sergileniyordu. Kale duvarları içinde günümüze yalnızca duvar kalıntıları ulaşmış bir de kilise bulunuyor. Güzel, Instagram'lık fotoğraflar çıkar; bilginize :D

Leiria Kalesi, ilk olarak 1135 yılında Portekiz'in ilk kralı Afonso Henriques'in buyruğuyla yapılmış. Amaç şehri ve bölgeyi Müslüman Endülüs Emevilerinden temizlemek. Ancak henüz Emeviler o dönemde güçlerini tümüyle yitirmedikleri için kaleyi 1190'da yeniden almışlar. Nitekim Leiria Kalesi habire el değiştirip dursa da nihayetinde Portekizliler bölgeyi Emevilerden temizlemişler. Kale yalnızca Leiria kentinin alınmasında değil, Santarém, Sintra ve Lizbon'un ele geçirilmesinde de destekleyici bir güç olmuş.


Katedralin avlusundan kale ve çan kulesi
Leiria Katedrali: Şehrin merkezinde bulunan ve mimari olarak Portekiz'in en güzel ibadethanelerinden biri olarak gösterilen katedralde ne yalan söyleyeyim, ben çok da sıradışı bir şeye rastlayamadım. Belki benim zevksizliğim ya da mimari bilgisizliğimdendir bilemiyorum. Fakat orta kıvamda, çok güzel değilse de, enikonu çirkin de olmayan bir katedraldi. Katedrale dışarıdan baktığınızda eksikliği göze çarpan bir şey var ki; o da çan kulesi. Söylenene göre, nehrin karşı kıyısında yaşayanlar -herhalde tepelerden dolayı- çan sesini duyamamaktan yakındıkları için 1775 yılında çan kulesi kalenin yamaçlarındaki mahallenin içine, yüksekçe bir noktaya yapılmış. Bu nedenle kuleye, Portekiz'in katedrali olmayan tek çan kulesi; katedrale de çan kulesi olmayan tek katedrali diye nükteli bir ad takmış Portekizliler.

Praça Francisco Rodrigues Lobo: Francisco Rodrigues Lobo Meydanı Leiria'nın merkezi. Çevresi şirin eski binalarla kaplı. Kimi binaların altında restoran ve kafeler var. Bir kahve ya da öğle yemeği molası için vaktiniz kalırsa mutlaka buralarda bir soluklanın derim.

Museu de Leiria: Leiria Müzesi, tarihî merkezin neresinde olduğunuza bağlı olarak yaklaşık  ilâ 10 dakika uzaklıkta bulunuyor. Dışarıdan şirin bir binası var fakat benim içini gezecek kadar vaktim yoktu ne yazık ki.

Museu Da Imagem Em Movimento (M|i|MO): Hareketli Resimler Müzesi'nde sinemanın tam keşfi gerçekleşene dek insanoğlunun görsellere nasıl hareket ediyor izlenimi verdiğini keşfediyorsunuz. Büyüteçler, aynalar, ters camlar vb yardımıyla geçmişte insanları hayrete düşüren hareketli resimlerin nasıl oluşturulduğunu burada canlı örnek ve açıklamalarla anlıyorsunuz. Hatta broşürlerde okuduğuma göre bu düzeneklerle şehir şehir gezip, insanlara para karşılığında bunları göstererek zengin olanlar varmış geçmişte! Ben ki müze gezmeyi böylesine sever ve her müzeye girerim; bu tür bir müzeyi ilk kez gördüm. Yukarıda sözünü ettiğim Leiria Müzesi ile bura arasında bir seçim yapmalıydım ve burayı seçtiğime hiç pişman olmadım. Size de şiddetle öneririm.

Müzenin içinden birkaç araç gereç

Çan Kulesi ve Sokak Kemeri: Yukarıda dediğim gibi Leiria Katedrali'nin çan kulesi çan vuruşlarının ırmağın karşı yakasından daha iyi duyulabilmesi için katedralin uzağına, tepe üstüne kurulmuş. Kulenin hemen yanında bir sokak kemeri bulunuyor. Ziyaretçiler için çok güzel, tam Instagram'lık görüntüler sunuyor!

Leiria sokakları: Yine çoğu Portekiz şehrinde olduğu gibi Leiria'nın da tarihî merkezinde de birbirinden şirin evler var. Vaktiniz el verdiğince tüm sokaklarda yürümeye çalışın. Her sokakta hoş bir görüntü, sizi gülümsetecek bir ayrıntı mutlaka buluyorsunuz. Portekiz şehirlerinin en sevdiğim tarafı bu dar, şirin, eski kokan sokaklardı.

Son olarak

Portekiz'de sınırlı zamanı olan bir gezgin Leiria'yı mutlaka görmeli mi? Bana kalırsa hayır. Atlasanız, es geçseniz bir şey yitirmezsiniz. Ama burayı da gördüm demek için, aynı gün içinde bir başka şehirle birleştirebilirsiniz. Fátima, Coimbra, Nazaré, Óbidos, Batalha, Alcobaça vb olabilir. İş ki, otobüs ve tren saatlerini önceden kontrol edip, gününüzü ve temponuzu ona göre ayarlayın. Kafelerde, parklarda oturmadığınız, vakit öldürmediğiniz sürece Leiria 3 saat içinde gezilip bitirebilecek bir yer. Fena mı, böylelikle fazladan şehirler görmüş; "ziyaret edilen şehir" skorunuzu artırmış olursunuz! :)

Şirin Leiria sokakları

Kaleye tıramanışta gördüğüm bir ev

Kale'den şehrin görünümü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder