Ukrayna ile Türkiye arasında uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları, Atlasglobal, Pegasus ve Ukrayna Havayolları zaman zaman kaçırılmayacak promosyonlar yapıyor. Birkaç istisna dışında Ukrayna'da havalimanı olan tüm şehirlere İstanbul'dan doğrudan uçuş var.
Özellikle, düşük bütçeli gezginler için bir cennet olan Ukrayna bir haftasonu kaçamağı için de, iki haftalık uzun bir tatil için de harika fırsatlar sunuyor. Ukrayna'ya gitmeyi düşünüyorsanız, aşağıdaki bağlantıda bir araya topladığım Ukrayna yazıları sizin için bir rehber niteliğinde olacak!
Ukrayna şehirleri
Ukrayna, 45 milyonu aşan nüfusuyla bölgenin önemli ülkelerinden biri. Rusya ile yaşanan siyasi çatışmalar ve Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı doğu kesimlerindeki kimi kentlerin durumunu belirsizleştirse de Ukrayna'da güven içinde, çatışmalardan uzak huzur içinde gezebileceğiniz yerler var. Hem de Türkiye'den yaklaşık 6 kat daha ucuza!
Kiev
Başkent Kiev, 3 milyonu aşan nüfusuyla ülkenin en büyük ve en önemli şehri. Dinyeper nehri kıyısına kurulmuş Kiev, tarih boyunca bölgenin en önemli kalelerinden biri olmuş. Sovyet döneminde de birliğin en önemli şehirlerinden olan Kiev, gerek eski dönemden; gerekse Sovyet döneminden kalma çok sayıda tarihî esere evsahipliği yapıyor.
Ülkenin kültür ve sanat merkezi görevini de üstlenen Kiev'in gece yaşamı da oldukça renkli. Gün içinde turistik etkinliklere vakit ayırırken, eğlenceseverler için akşamları bambaşka bir dünyanın kapıları aralanıyor.
Odessa
Karadeniz kıyısındaki en önemli liman şehirlerinden biri olan Odessa, aslında ilk olarak Hacıbey adında bir Kırımtatar kasabası olarak kuruluyor. Zaman içinde stratejik önemi nedeniyle Ruslar tarafından ele geçiriliyor ve yapılan yatırımlarla Karadeniz'in en önemli kenti haline getiriliyor. 19. yüzyıla değin Kiev'den daha kalabalık ve büyük bir kent olan Odessa, mimari düşkünlerini çok sevindirecek cinsten. Birbirini kesen ızgara planlı şehirde, yön bulmak çok kolay ve tüm görülmeye değer yerler birbirine çok yakın.
Odessa, ticari öneminin yanısıra, Ukrayna'da yazları denize girebileceğiniz ve yaz tatili yapabileceğiniz yerlerin başında geliyor. Odessa'nın gece yaşamının da Kiev'den aşağı kalmadığını ben değil, bizzat yaşayanlar söylüyor!
Lviv / İlbav
(Lviv mekân önerileri için tıklayın)Kırımtatarların ve Osmanlıların İlbav dediği Lviv'e Ruslar Lvov diyor. Adını nasıl yazarsak yazalım, bu şehir hakkında söyleyecek çok şeyimiz var! Eski dönemlerde nüfusunun büyük çoğunluğunu Lehler oluşturduğu için şehir mimarisinde Avrupa esintileri egemen. Nasıl başardılar bilmiyorum ama Sovyetlerin donuk ve tekdüze mimarisi İlbav'ın tarihî merkezine dokunmamış. Son derece ucuz bir kent olan Lviv, özellikle öğrenciler ve ilk kez yurtdışına çıkacaklar için doğru bir seçim olabilir.
Çernigiv
Ukrayna'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biri Çernigiv. Ukraynacanın yazım kuralları nedeniyle kimi yerlerde Çernihiv diye de yazıldığı oluyor. Ukraynalılar için dinî ve millî kimlikleri açısından çok önemli bir merkez. Çok sayıda manastır ve kilisenin yanısıra yeşil dokusuyla da öne çıkıyor.
Çernivtsi
(Çernivtsi gezi yazısı için tıklayın)Geçmişte Ukrayna'nın en kozmopolit kentlerinden biri olan Çernivtsi, Avrupaî mimarisiyle öne çıkan Ukrayna şehirlerinden biri. II. Dünya Savaşı öncesi şehir nüfusunun %30'una yakınını Museviler oluşturuyorken, şimdilerde bu sayı %1'lere dek düşmüş. Eski dönemde şehrin sakinleri arasında yine Rumenler ve Almanlar da varmış. Bu Alman etkisi özellikle mimaride baskın biçimde görülüyor.
Çernivtsi'nin bir diğer ilginç özelliği sahip olduğu Türk mahallesi. Bir zamanlar Osmanlı güçleri olarak bu şehri ele geçirmiş ve kısa süreliğine de olsa elimizde tutmuşuz. Artık Türk kalmasa da, Türk mahallesi adı yadigâr kalmış. Türk caddesi, Türk kuyusu, Türk çeşmesi ve Türk köprüsüyle Çernivtsi'ye birkaç saatliğine de olsa uğramaya değer.
Harkiv / Harkov
Harkiv, 1,5 milyonluk nüfusuyla Ukrayna'nın ikinci büyük kenti. Şehrin Rusça adıysa Harkov. Ukraynaca ve Rusça'da "h" harfinin biraz gırtlaktan söylenmesi nedeniyle kimi yerlerde Kharkiv ya da Kharkov diye yazıldığını görebilirsiniz fakat Türkçe yazım kurallarına göre adı Harkiv.
Harkiv, barındırdığı yüksek nüfusa karşın turistik açıdan pek bir şey vadetmeyen yerlerden biri. Avrupa'nın en büyük şehir meydanlarından birine evsahipliği yapıyor ve müzeler bakımından oldukça zengin. Nüfusla doğru orantılı olarak yine gece yaşantısının hareketli olduğu bir yer.
Dinyeper / Dnepropetrovsk
Dinyeper, Ukrayna'nın en önemli sanayi şehirlerinden biri. Sovyetler döneminde askerî sanayi merkezi olduğu için yabancıların girişinin yasak olduğu bir şehir. 2016 mayısına değin adı Dnepropetrovsk olan şehrin adı, uluslararası alandaki söyleyiş güçlüğü nedeniyle kısaltılarak Dnepro'ya çevrildi. Türkçe adı olan Dinyeper, yerli kaynaklarda sıkça kullanılıyor.
Park, bahçe ve dinî yapılar bakımından oldukça zengin olsa da gezginler arasında pek de gözde olmayan bir şehir.
Ujgorod
İngilizce özentisi nedeniyle adına Uzhgorod / Uzhhorod biçimlerinde de rastlayabileceğiniz bu şehir, Slovakya sınırında yer alan ufak bir yer. Görmeye değer ufak bir tarihî merkezi var. Birkaç saatlik bir geziyle bitirilebilir.
Kamaniçe
Kamaniçe |
Ukraynacada Kamyanets-Podolskiy olarak adlandırılan bu şehir de bir zamanlar Türk egemenliğine girmiş ve yıllarca öyle de kalmış. Kamaniçe Kalesi stratejik önemi nedeniyle bizi uzunca bir süre uğraştırmış. Birkaç saatte gezilip görülebilecek şirin bir eski çarşısı var. Türkler burayı eşe geçirdiğinde şehir kilisesini camiye çevirip minare eklemiş. Bugün dahi ayakta olan bu minarenin ilginç de bir hikâyesi var. Tıklayıp okuyabilirsiniz!
Hotin
(Hotin gezi yazısı için tıklayın)Yine Türklerin ele geçirip uzun yıllar ellerinde tuttuğu stratejik açıdan önemli bir nokta olan Hotin Kalesi'nin çevresinde aynı adlı ufak bir kasaba var. Fakat kasabada görülmeye değer bir şey yok. Kasaba merkezinden çok cüzi fiyatlara taksi tutarak kaleye gidebilirsiniz. Kale tarihimiz açısından gerçekten görülmeye değer.
Rus işgâli altındaki Kırım
Kırım, yüzyıllar boyunca Kırımtatarların anavatanı sıfatıyla bir Türk yurdu olarak bağımsız oldu. Ancak tarihin akışı içinde dengeler değişti ve Osmanlı'nın özerklik vererek ayrıcalıklı
bir konuma koyduğu Kırım Hanlığı, gün geldi Rus boyunduruğu altına girdi.
İmparatorluk ve Sovyet Rusyası döneminde de bu durum sürdü. Stalin yönetiminin acımasız göç politikalarından onlarca halk gibi Kırımtatarlar da nasiplerini aldı. Onbinlerce Kırımtatar yüzyıllardır yurt edindikleri topraklardan koparılarak Sibirya'ya değin yayılan geniş bir coğrafyaya dağıtılarak sürüldü. Büyük sürgün sonrası Kırım ne yazık ki Türk kimliğini yitirdi. Ukrayna 1991'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra sürülenlerin bir bölümü geri dönse de gidenlerin yerine yerleştirilen Rus kökenliler nedeniyle nüfus dengesi hiçbir zaman eski düzeyini yakalayamadı.
Rusya 2014'te Kırım'ı işte bu Rus kökenli nüfusa dayanarak işgal etti. O günden beri Kırım'a girmek için Rus makamlarının işlemlerine tâbi olmak gerekiyor. Kırım'da yaşayanlar da benzer biçimde yurtdışı yolculuklarında Rus pasaportu kullanmakta.
Kırım'ın kadim Türk şehirleri artık ne yazık ki Rusça adlarla anılıyor. Sovyet zihniyetinin acımasızlığından kurtulabilen birkaç tarihî eser hâlen ayakta olsa da, hâlihazırdaki siyasi duruma bakılırsa, gerilimin yatışması ve buraları gezip görmemiz için daha uzunca bir süreye gereksinim var.
Kırım'ın önemli şehirleri:
- Yalta (Feodosiya)
- Akmescit (Simferopol)
- Akyar (Sivastopol)
- Gözleve (Yevpatoriya)
- Bahçesaray
- Karasubazar (Belogrosk)
Diğer Ukrayna şehirleri
Turistik olarak fazla bir şey sunmasalar da, aşağıdaki Ukrayna'nın belli başlı büyükşehirleri sıralanmıştır:
- Donetsk (Çatışma bölgesi, uçuşlar durdurulmuş durumda)
- İvano-Frankivsk
- Çerkasi
- Zaporijya (İstanbul'dan uçuşlar var)
- Jitomir (Zhytomyr)
- Rivne
- Lutsk
- Mariupol
- Herson (İstanbul'dan uçuşlar var)
- İzmail
- Mikolaiv
- Luhansk
- Poltava
- Hmelnitski
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder