Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

16 Şubat 2015 Pazartesi

Ukrayna’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenler

2015 Ocağında Ukrayna'ya gerçekleştirdiğim 8 günlük geziye çıkarken, ülke hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyordum. İlk kez dilini hiç ama hiç bilmediğim, alfabesini dahi okuyamadığım bir ülkeye gitmenin verdiği bir ürkeklikle çıkmıştım yola. Benden sonra yola çıkacaklar benim gibi hiçbir şey bilmeden gitmesinler diye karşılaştığım her türlü durumu dikkatle gözlemledim. Aklımda kalan hususlarla ilgili gözlem, yorum ve önerilerim aşağıdaki gibidir efendim!


Ukrayna’ya gidiş


Pasaport kontrolü biraz sıkıntılı olabilir
Ukrayna ve Türkiye zaten 2012 yılında imzalanan karşılıklı bir anlaşmayla ülkelerarası vize uygulamasını kaldırmıştı ve her iki ülke yurttaşları bir girişte 60 günü aşmamak koşuluyla birbirlerinin ülkelerine serbestçe giriş-çıkış yapabiliyorlardı.

Şimdi ise Türkler, yeni dağıtılan çipli kimlik kartlarıyla pasaporta dahi gerek olmadan Ukrayna'ya girebilecek. Kısacası Ukrayna'ya gitmemek için bir neden kalmadı!

Türkiye tarafı Ukraynalılara nasıl bir muamelede bulunuyor bilemiyorum ama Ukrayna tarafı pasaport kontrolünde Türk vatandaşlarını ufak çaplı bir sorguya çekiyor. “Ukrayna’ya ne amaçla geldiniz?” ve “Ukrayna’da nerede kalacaksınız?” sorusu hemen herkese sorulan iki klasik soru. Eğer doyurucu bir yanıt veremezseniz işleriniz uzayacaktır. Size önerim mutlaka ama mutlaka otel rezervasyon sitelerinden sahte de olsa bir rezervasyon yaptırmanız ve kalacağınız yer sorulduğunda rezervasyon kâğıdını göstermeniz. Tanıdık yanında kalacaksanız, sözkonusu kişinin adresini, telefonunu ya da davet mektubu olup olmadığını sorabilirler. Ziyaret amacınız içinse “Turizm” demek en mantıklı yol. Yan gişede yer alan bir Türk abimiz kızarkadaşını görmeye geldiğini söyledi ve uzun bir sorguya çekildi. İş için geldiğini söyleyenlerden şirket bilgisi isteyebiliyorlar.

Benim başıma gelmedi ama Ukrayna pasaport polisi şüpheli gördüğü kişilerin çantasını didik didik arıyormuş. Böyle bir durumda pasaport polisiyle kesinlikle tartışmaya girmemeniz gerektiğini anımsatmak isterim. Normal polislerden çok daha fazla yetkiye sahip olan bu polisler tek bir tutanak ve tek bir damgayla sizi sınırdışı etmekle kalmaz; bir daha o ülkeye girmenizi sonsuza dek yasaklayabilirler. Nereye giderseniz gidin, gişedeki polise bir tebessümle selam vermek, rahat davranmak, sorulan sorulara "neyin sorgusu şimdi bu" diye trip atmadan, atar yapmadan yanıt vermek işinizi kolaylaştıracaktır emin olun. 

Aynı zamanda Ukrayna’ya girerken de, Ukrayna’dan çıkarken de üzerinizde ne kadar nakit olduğunu sorabilirler. Girerken değil, fakat çıkarken bana soruldu. Olmaz ya, 10.000 avrodan fazla ya da dengi miktarda nakit taşımaktaysanız bunu gümrüğe bildirmeniz (beyan etmeniz) gerekiyor.


Ukrayna’ya uçan havayolu şirketleri


THY oldukça küçük uçaklarla uçuyor
Kırım meselesi artık her ne kadar çetrefilli bir hal aldıysa da, Kırım’ın Ukrayna toprakları içinde bulunmasından dolayı Ukrayna ile Türkiye arasında çok yakın bir ilişki var. Gerek Kırımtatarlar gerekse yaz tatili için Türkiye’yi tercih eden Ukraynalılar, gerekse işadamları her gün iki ülke arasında yoğun bir yolcu trafiği oluşturuyor. Yazık ki bu yoğunluk genelde tek taraflı… Ukraynalılar akın akın Türkiye’ye gelirken, Türkler aynı ilgiyi Ukrayna’ya pek göstermiyor. Ben bunu Ukrayna’yı yeterince yakından tanımıyor olmamıza bağlıyorum. Hâlbuki Ukrayna’da yolda çevireceğiniz her 5 kişiden 2’si mutlaka Türkiye’ye bir kez gelmiştir. 

Türkiye’den Ukrayna’ya doğrudan uçan pek çok havayolu şirketi var. 2015 yılı itibarıyla Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Kiev, İlbav (Lviv), Odessa, Donetsk, Herson, Akmescit (Simferopol) Zaporijya ve Dnepropetrovsk kentlerine uçuyor. Pegasus ise İlbav, Donetsk, Zaporijya ve Harkiv’e doğrudan uçuşlar gerçekleştiriyor. AtlasGlobal’in şimdilik uçtuğu şehirlerse Akmescit ile Zaporijya. Yerli sermaye AtlasGlobal’in Ukrayna’da kurduğu yan şirket aracılığıyla uçuş noktalarının sayısını artıracağı biliniyor. Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle kimi uçuşların ikinci bir bildirime değin iptal edildiğini de hatırlatmak isterim.

Ukrayna’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Ukraine International yılboyu Kiev-İstanbul; yazlarıysa Kiev-Antalya ve Kiev-Dalaman seferleri düzenliyor.

Türk şirketleri sık sık Ukrayna’daki uçuş noktalarını konu alan kampanyalar düzenliyor. Eğer bu tür indirimli biletleri sıkı takip ediyorsanız 99 dolara Ukrayna’ya uçmak işten bile değil.


Ukrayna’daki havalimanları


Havalimanları oldukça küçük
Ukrayna’da çoğu şehrin havalimanı çok eski ve dökülür vaziyetteymiş. Benim gördüğüm İlbav (Lviv) ve Kiev havalimanlarıysa gayet derli-toplu ve bakımlıydı. Okuduğuma göre Euro 2012 Şampiyonası’na evsahipliği yaptıkları için epeyce para harcayarak havalimanlarını yenilemişler. Zaten kimsenin gelip gitmediği Ukrayna’da gördüğüm her iki havalimanı da son derece sakin ve sessizdi. Tuvaletler ve yerler tertemizdi. Ancak ülkede süren savaş ve kargaşa ortamı nedeniyle uygulanmaya başlanan kemer sıkma politikası nedeniyle kimi havalimanları kapısına kilit vurmak durumunda kalmış. Çernivtsi Havalimanı bunlardan biri…

Duty Free mağazaları ülkede yalnızca 4 havalimanında bulunuyor: Kiev Boryspil, Kiev Juliany, Harkiv ve Zaporijya… Ülkenin ikinci büyük kenti olan İlbav (Lviv) da dâhil olmak üzere diğer kentlerin havalimanlarında Duty Free mağazası bulunmuyor. Buralarda parfüm fiyatları Türkiye’deki mağazalardan biraz daha pahalı, sigaralar ve çoğu alkollü içkiler aynı fiyat. Ukrayna üretimi yerli votkaların litresi ise yalnızca 5 avro!

Havalimanları genelde tenha olduğu için bagaj teslimleri hızlı oluyor. Pasaport kontrol için sıraya girdiğimizde bagajlar yürüyen bant üzerinde dönmeye başlamıştı bile. Havalimanı’nda pasaport kontrolü ve sorgu yapan polisler dışında neredeyse hiç kimse İngilizce bilmiyor.

Havalimanlarından şehre toplu taşımayla ulaşım genelde kolay ve çok çok ucuz. Otobüs ve troleybüsler bulunduğu gibi taksiler de son derece uygun fiyatlar sunduğu için tercih edilebilir. Yalnız Ukrayna’da taksi olayı biraz sıkıntılı. Ayrı bir başlıkta bu konuya da değineceğim. Ancak şunu bilin ki resmî ve korsan olmak üzere iki tür taksi var. Resmî olan taksiler taksimetre açacaktır. Örneğin İlbav (Lviv) Havalimanı’ndan şehir merkezine yaklaşık 80-90 grivnaya (2015’te 10-11 TL) ulaşabilirsiniz. Fakat ortalıkta resmî taksi bulmak biraz güç. Korsan taksiler ise 250 gibi uçuk fiyatlardan sizi merkeze taşımayı teklif edebilir. Resmî taksi bulamazsanız uyanık olun ve Türklüğünüzü konuşturarak pazarlık edin. Genelde 100 grivnaya tav olurlar ama biraz daha çirkefleşerek 80’e inmeyi başarabilirsiniz! Gerçi fiyatlar zaten bizim için aşırı derecede ucuz ama çevrenize bakının, başka taksi bekleyenler varsa, özellikle diğer Türk yolculara şehir merkezine kadar birlikte gidip taksi ücretini bölüşmeyi teklif edebilirsiniz.

Havalimanı ve şehirdeki döviz kuru çok farklı
Bir diğer husus da havalimanında döviz bozdurma. Dünyanın çoğu yerinde olduğu gibi, Ukrayna’da da havalimanlarındaki döviz bürolarıyla şehiriçindeki bürolar arasında kur farkı bulunuyor. Havalimanında ilk etapta yalnızca taksiye yetecek kadar para bozdurmanız sizin kârınıza olur. Şehiriçinde neredeyse adımbaşı her yerde döviz bürosu bulunuyor. Bazen kuyumcuların, marketlerin, mağazaların içinde bile küçük kabinler içinde döviz değiştiriciler çalışıyor. 

***

Bu yazı, Ukrayna'ya gideceklere tavsiyeler adlı yazı dizisinin bir parçasıdır.

103 yorum:

  1. Çok güzel ve açıklayıcı bilgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ukraynaya gelmek isteyenler iş amacli benimle iletisime gecebilir her konuda yardimci olabilirim viber+380996008917

      Sil
    2. abi ben ukraynaya gelip orda çalışmak istiyorum
      ama numaranı bi türlü arayamadım

      Sil
  2. Yazı için teşekkürler fakat bilgi yanlış. Ukrayna ve Türkiye yurttaşları bir girişte 30 gün değil 60 gün kalabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkatiniz ve uyarınız için çok teşekkürler. Bakanlığın sayfasından da doğruladım ve gerekli düzeltmeyi yaptım :)

      Sil
    2. Ben tekrar düzelteyim arkadaşlar 180 gün içerisinde 90 gün, ben sık gidip geldiğim için ve lviv de firmam olduğundan, 180 gün içerisinde 124 gün kalmışım 560 girivna ceza yedim))))) artık vizem var oradan biliyorum

      Sil
    3. ukrayna dönüş tarihimden sonra pasaport süremde 5 aylık geçerlilik kalıyor sıkıntı olur mu.

      Sil
    4. süleyman bey ukraynadaki şirketiniz hangi sektörde faaliyet gösteriyor. ben de ordan koyun ithal etmayi düşünüyorum. şu an yoğun bir takep var. ama koyun yetersizliğinden cevap vermede yetersiz kalıyorum. beraber iş yapabiliriz
      . detayları konuşabilşriz tşk.
      0542 538 42 63.

      Sil
    5. Yeni kimlikle girislere daha olay cikmadi kardesim suanda giris cikislar sadece pasportla

      Sil
    6. Yeni kimlikle girislere daha olay cikmadi kardesim suanda giris cikislar sadece pasportla

      Sil
  3. lviv havalimaninda duty free vardir ,birde ordaki duty freede parfum fiyatlari ataturk duty freeden yuzde 20 ucuz.icki fiyatlarida bizden daha ucuz.sehirdeki marketlerde bile fiyatlar duty freedekiyle hemen hemen aynidir.en uygun ucak biletide 99 dolara bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. lviv havalimaninda duty free vardir ,birde ordaki duty freede parfum fiyatlari ataturk duty freeden yuzde 20 ucuz.icki fiyatlarida bizden daha ucuz.sehirdeki marketlerde bile fiyatlar duty freedekiyle hemen hemen aynidir.en uygun ucak biletide 99 dolara bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 200 liraya git gel aldım

      Sil
    2. Nasil basardin onu. Banada anlatirmisin 0554 244 98 18

      Sil
  5. Bu cuma Zaporijia ya doğru gidiyorum.Biletimi de aldım.İlk defa ukraynaya gideceğim.Ama şöyle bir durumum var bu ay sonu pasaportumun süresi bitiyor.Herhangi bir sorun olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gümrük polisi için dikkat çekici bir husus. Sorular sorabilirler. Bu konuda kesin bir bilgi sahibi değilim fakat Ukrayna'yı terk ediş gününüz, daha doğrusu dönüş biletiniz pasaportunuzun bitiş süresinden önceyse sorun çıkacağını sanmıyorum.

      Sil
    2. 2014 yılında krovoğa gitmek üzere odessa havalanında ( havaalanı demeye bin şahit ister 2 tane barakadan ibaret ..) polisler bizi 4-5 türk yolcuyu 1,5 saat tuttular,nereye gideceğimizi nerede kalacağımızı filan sordular ,,ama asıl niyetleri rüşvet almaktı,,sonuçta 10 ar dolar rüşvet vermeden bizi bırakmadılar,,pasaporttaki polislerin dini imanı para aklınızda olsun hiç uğraşmayın 10 dolar pasaportun arasına koyun ,,değmez ,başınızın gözünüzün sadakası niyetine verin gitsin yoksa zor girersiniz ..

      Sil
  6. 12 şubatta gidiyorum.14 Şubatta geri dönüyorum.Pasaport bitiş süresi ise 1 mart. Konsolosluğu aradım sorun olur geri gönderirler dedi.Ama ben bu riski almak istiyorum.

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten güzel tavsiyeler Çok Gezen Çocuk tebrik ediyorum...İnşallah bir daha gelirsen Karpatlarada beklerim seni Ukrayna'ya gelipte buraları görmeden gitmeyin derim yaşadığım kasabada tek TÜRK benim ;) görüşmek üzere.
    Caner ACEMOĞULLARI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, lviv havalimanından bulovele geçicem, trenle otobüsle fln gelmek istiyorum, tren biletini özellikle erken almama gerek var mı ordan alırmıyım

      Sil
  8. Gerçekten güzel tavsiyeler Çok Gezen Çocuk tebrik ediyorum...İnşallah bir daha gelirsen Karpatlarada beklerim seni Ukrayna'ya gelipte buraları görmeden gitmeyin derim yaşadığım kasabada tek TÜRK benim ;) görüşmek üzere.
    Caner ACEMOĞULLARI

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, önümüzdeki ay ilk defa Ukranya Dnipropetrovsk gideceğim . ama rusça bilmiyorum. Havaalanında ne gibi sorunlarla karşılasırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soner bey gidip döndünüz mü Dnipropetrovsk a?. ben de oraya gidiyorum kız arkadaşıma acaba sorun yaşar mıyım?

      Sil
  10. SELAMUN ALEYKUM BEYLER BEN 10 15 SONRA UKRAYNA TRUST OLARAK GIDCEM BANA YARDIMCI OLURMUSUN HEM TRUST OLARAK HEMDE CALIŞMAK IÇIN NERESINE GITSEM IŞ BULURUM BEN YADA BIRLIKTE GIDECEK DOSTLAR ARKADASLAR VAR MI? ACABA LUTFEN YARDIMCI OLUN BANA DAHA ONCE 6 ULKEYE GITTIM BEN KIBRIS CEZAIR ERBIL BAGDAT MOSKOWA SOÇIYE GITTIM BIR YARDIMCI OLUN BANA IŞ BULABILIR MIYIM BEN ORDA NE YAPMAM LAZIM BENIM ORDA TELEFONUM 0534 562 15 37 HAKAN FACE HAKAN SARIBOGA LUTFEN YARDIMCI OLUN BANA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hakan erbil e sadece pasaport lamı gittn vize gerektı mı orası için

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. 1 ve ya 3 haziran gitmeyi düşünüyorumda ingilizce nerdeyse çok az amaç zaten gezip dolaşma ve değişilik sizce zorlanır mıyım arkadaşlar otellerde yardımcı olacak kadar türkçe bilen var mıdır yoksa bookinden yapıp gitmek mi mantıklı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitme ingilizce bilmiyorsan onlarda bilmiyor çünkü

      Sil
    2. Gitme ingilizce bilmiyorsan onlarda bilmiyor çünkü

      Sil
  13. Ukrayna'ya gitmeyi dusunuyorum bir arkadasimin yanina tl'nin orda degeri nedir tam olarak netten baktim 1 tl 8.5 paralarina denk geliyor bilgi verirseniz sevinirim tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  14. Geçen sene bir arkadaşın gazıyla (10 Mayıs 2015) Lviv'e gitme kararı aldım ve Ankara'dan yola çıkıp (antalya-lviv uçuşu) ucuz uçak ile Lviv'e gittim . Ancak ne dönüş biletim ne de rezervasyon vardı. Adamlar orda tabiri caizse beni itin g.ne sokup çıkardılar. Pasaporta yediğim damgada da "Ukrayna'ya giriş yasak" diyor :) Gerçi hayırlı oldu, oraya giremeyince burada müracat ettiğim işe girme şansım oldu. Lakin oraya gidecekseniz tüm rezervasyon,dönüş bileti vs. gibi ayrıntıları kesinlikle önemsemelisiniz. Yoksa almazlar !

    YanıtlaSil
  15. Ukrayna seyahati ile ilgili acil yardiminiza ihtiyacım var. Iletişim adresiniz mevcut mudur

    YanıtlaSil
  16. ukraynaya gidip lada tavria parçası getirebilecek birini veya orayla iletişime geçebilmemi sağlayabilecek birini arıyorum

    bana buradan ulaşabilirsiniz : https://www.facebook.com/orhanbagriyanik

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar temmuz 19 da kiev e gidicem 22 yada 23 te donucem ilk defa eger gidecek arkadaslar varsa gidebilirz.. İnsagran @boranmisss

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar temmuz 19 da kiev e gidicem 22 yada 23 te donucem ilk defa eger gidecek arkadaslar varsa gidebilirz.. İnsagran @boranmisss

    YanıtlaSil
  19. ben temmuz 12 gidiş 15 dönüş olucak

    YanıtlaSil
  20. merhaba ,bende münferit bir sekilde arkadasımla gıdıcem,saglık sıgortası,seyahat sigortası fılan soruyolar mı?

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Ben kievde yaklaşık 15 saat kalacağım çünkü uçağım aktarmalı vize gerekiyor mu bunun için. Ve Kievide görmek istiyorum ama kimseye güvenemiyorum yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  22. Merhaba;

    Ben de bir Ukrayna seyahati planlıyorum fakat orada da durum Rusyadaki gibi ise diye endişeliyim. Rusyada neredeyse hiçbir metro, otobüs hattında ingilizce hiçbir açıklama olmadığı için Rusça yazıları da biz okuyamadığımız için, soracak kimse de olmadığı için çok zorluk çekmiştik. Burada da aynı durum mu var acaba? Kendi başımıza gittiğimizde iller arası transferler, otel, adres v.s. bulurken sorun yaşar mıyız?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Ben kievde yaklaşık 15 saat kalacağım çünkü uçağım aktarmalı vize gerekiyor mu bunun için. Ve Kievide görmek istiyorum ama kimseye güvenemiyorum yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  24. Valla gidenlerin Allah yardimcisi olsun.2011 den once 2 kere gittim esim ukraynali.tanidiginiz yoksa veya rusca bilmiyorsaniz isiniz zor.3 metro hattinda kaybolmaniz zor degil.insanlar kendi halinde sarkintilik taciz de bulunmazsaniz problem yasamazsiniz.yemek isiniz zor ben sadece mc donaldstan yetim ama her defasindada sordurdum domuz eti degil dimi diye.tavuk burgerin tadi bile bir baskaydi.cadde ustunde bufelerden yemeyin gecerken burnunuzu mumkunse tikayin domuz sosis izgaranin kokusu felaket....borisipol havaalani gayet guzeldi ben gittigimde.gayet derli toplu ve guzel bir ulke ....helede bayanlari demeden gecemiycem bi yukari bakinca goremiyceksiniz emin olun

    YanıtlaSil
  25. 7 gece 8 gün Harkov turu
    iletişim : 05554 2446853

    YanıtlaSil
  26. Türkiyeyi bitirdikde ukrayna kaldı amk dasdas

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Selam arkadaşlar biz 3 arkadaş aralığın sonuna doğru Ukraynaya gitmek istiyoruz hatta bütün planları yaptık pasaport belgeler vesaire herşeyi ayarladık sadece şuan bilet olayımız kaldı bide günü belirlicez benim arkadaşımın kız arkadaşı Lviv de bizde oraya gitcez zaten bizimde dil sorunumuz var ortak dil ingilizce diye bildiğimiz için sorun yaşamayız diye düşündük ama buradaki yazıları baştan sona okuyunca ingilizce bizi yatırır diye düşünüyorum hatta endişeleniyorum rehber olaylarını da araştırıyoruz aslında rehber falan istemiyorduk ama mecbur olmuş rehber ayarlamak bide Lviv havaalanindan tramvay var diye söylediler merkeze gidiyormuş hemde çok çok ucuz fiyata tabi bu varsayım yani eğer doğruysa taksilere okadar para vermeyiz lütfen detaylı bilgi verirmisiniz rica etsem yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Kaygılanmaya gerek yok. Kimseden davet falan istemeyin. İşleri çok daha çetrefilli hâle getirir bence. Gidiş-dönüş uçak biletinizi alın. Kalacak yer için bir otel rezervasyonunuz olsun. (10 gün kalacaksınız 10 günlük) Nerede kalacağınızı formaliteden sorabilirler. Eğer otelde kalmayacaksanız yanında kalacağınız kişinin adı adresi ve telefon numarasının olduğu bir kâğıt taşıyın ve sorarlarsa bunu gösterin. Turistik amaçlı geldiğinizi söyleyin. Zaten pasaporttaki bu soruların amacı sizin oraya gelip kaçak kalmayacağınızdan emin olmak. Havalimanından şehre giderken ben taksi kullanmıştım. Fiyatlar gerçekten uygun, yeter ki pazarlık edin. Trolleybüs olduğunu da duymuştum. Ayrıca rehbere gerek olduğunu düşünmüyorum eğer sadece "turistik" amaçlı gidiyorsanız. Bir de gittiğiniz her yerde rehberlere yemek, içecek ısmarlamayın. Ben bugüne kadar asla kullanmadım rehber. Şimdiden iyi gezmeler. Sevgiyle kalın.

      Sil
    2. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben şubat ayinda lvive gitmeyi düsunuyorum. 5 gun kalmak istiyorum. 10 yillik pasaportum var ve sorun yasamak istemiyorum. Gitmeden once ukrayna konsolosluguna bildirmem gerekiyor mu ve yanimda pasaport otel rezervasyonu disinda hangi belgeri almam lazim?

      Sil
  29. Birde şu konuda yardım isteyecektim benim arkadaşımın kız arkadaşı ordan istek yapsa Formaliteden buraya geliyorlar burda kalacaklar diye olurmu acaba böyle birşey yardımcı olursanız sevinirim tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  30. Rahat olun gidis-donus biletiniz varsa hicbirseye gerek yok,,istek falan kimse bakmayacak,,artik son 3 yildir Ukraynada olumlu yonde bircok sey degisti,,haaa bu arada ben 9 yildir Kievde yasiyorum,,sIKINTI YOK,,,Ahmet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam kardesım bende lise son sınıf öğrencisiyim ve lise hayatım bittikten sonra kieve taşınmak gibi ciddi bir düşüncem var bana önerilerin ne olur burdan oraya taşınım 1 sene yaşayayım ondan sonrada ordan okumaya devam etsem universite olarak bir sorun olurmu

      Sil
    2. Ne güzel bizim zamanımız da liseyi bitirirken daha sokakta top oynanıyordu.hiç bize akıl veren abimiz olmadı oğlum bak git gez gor hayatı seceneklendir.ufuk kardes tavsiyem sermaye yap ve Ukrayna gibi makedonya gibi ülkelere ticarete git gerçekten gerideler gezdikçe göreceksin.

      Sil
    3. Merhaba gelirken sigara getirebilirmiyiz istedigimiz kadar

      Sil
  31. Bende gitmek istiyorum sadece gidiş bileti alsam dönüşü istediğim zaman alsam bir sorun olur mu odesa ya gidip oradan Lvov ve geçmek istiyorum Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar okan manisa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidiş donus almak zorundasın dönüşü açığa aldirabilecegin opsiyon ile satın al.

      Sil
  32. Ayrıca dil bilgim Yok passport kontrolde sorun olur mu

    YanıtlaSil
  33. Ayrıca dil bilgim Yok passport kontrolde sorun olur mu

    YanıtlaSil
  34. Ben dün ukraina khersona gittim havaalninda pasaport kontrolunde sıkıntı oldu 2 polis iki sivil havaalani calisani beni 45 dakika sorguya aldilar ne icin geldin ne kadar kalican valizin neden buyuk vs hicbir eksigim olmadigi halde hatta kiz arkadasim beni havaalaninda bekledigini soyledim numarasini aldilar konustular gidip pasaportunu alip kontrol ettiler ve bana iki kagit imzalattilar daha sonra pasaportuma muhur vurup disarida beklememi soylediler ben disarida otururken bi bayan gelip bana bilet verdi bu ne dedigimde turkiyeye geri donuyorsun dediler sebebini sordum bana hic kimse bi aciklama yapmadi ve geri gonderdiler pasaportuma vurulan muhur de deportmus girisim yasakmis bana yardimci olun

    YanıtlaSil
  35. arkadaşlar 15 gun once 9 gun kaldım.kiev de.mükemmel bir yerdi.kız arkadaşım karşıladı beni.thy ile giitim 6 aylık pasaport almıştım.hiçbir sıkıntı yaşamadım.kontrol memuru yüzüme iş olsun diye baktı sora arkadaşıyla muhabete dewam etti.belkıde şans ama arkamda 3 türk aha wardı hiçbir sorun yaşamadılar.ayrıntılar iiçin aklınzıza takılan soru warsa elımden geldıği kadar yazarım.Ha kımse parasına güwenmesin 2 kelime ılgilizceniz olmalı paranızda warsa aranan adam olursunuz.küçük boktan bi ayrıntı vercem benim için sorun oldu çünkü.premier palas otelde kaldım 5 gün bu arada 5 yıldzlı otel günlük 100 euro.neyse tuwalletlerde tahrat musluğu deliği ve deliği yok anlamını bilmeyenler googldan öğrenebilir,onun yerıne bir klozet daha wardı o işi görmek için.ama kaldığım diğer 4 yıldızlı rus otelde boyle bişi yoktu bilginize.banyo yapmak zorunda kalabılırsınız.hijyen açısından benım için önemli bi ayrıntı gereksiz bıle olsa..

    YanıtlaSil
  36. Bu bilgilendirmeler için çok saol bende lise son sınıfım kıbrısta yasıyorum ve lise bitince 18 imide doldurunca ukraynaya gitmeye kararlıyım yasam standartları buraya göre oldukca ucuz gayet guzel bısey bu tek sorun orda ay değilde belkide sene gecireceğim bu yuzden tavsıye edermısın orayı çok arastırma yaptım oraya gıdıp gelen turk kardesımız cok zorlanırmıyım orda bılmıyorum yardımını ve önerilerimi bekliyorum

    YanıtlaSil
  37. Kardeşim bu yazmış oldugun cümlede "turistik olarak geldiğinizi söyleyin amaçları sizin orda kaçak kalıp kalmayacağınız vs" demişşin de benim sorum şu lise son sınıfım ve lise bitince bir süre orada yaşamayı düşünüyorum kaçak durumunamı düşerim orda rahat etmek için ne yapmalıyım.

    Merhaba. Kaygılanmaya gerek yok. Kimseden davet falan istemeyin. İşleri çok daha çetrefilli hâle getirir bence. Gidiş-dönüş uçak biletinizi alın. Kalacak yer için bir otel rezervasyonunuz olsun. (10 gün kalacaksınız 10 günlük) Nerede kalacağınızı formaliteden sorabilirler. Eğer otelde kalmayacaksanız yanında kalacağınız kişinin adı adresi ve telefon numarasının olduğu bir kâğıt taşıyın ve sorarlarsa bunu gösterin. Turistik amaçlı geldiğinizi söyleyin. Zaten pasaporttaki bu soruların amacı sizin oraya gelip kaçak kalmayacağınızdan emin olmak. Havalimanından şehre giderken ben taksi kullanmıştım. Fiyatlar gerçekten uygun, yeter ki pazarlık edin. Trolleybüs olduğunu da duymuştum. Ayrıca rehbere gerek olduğunu düşünmüyorum eğer sadece "turistik" amaçlı gidiyorsanız. Bir de gittiğiniz her yerde rehberlere yemek, içecek ısmarlamayın. Ben bugüne kadar asla kullanmadım rehber. Şimdiden iyi gezmeler. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ukrayna'da kalma süreniz tek gidişte 60 günü aşamaz. 60 günden fazla kalacaksanız (eğitim, çalışma vb gibi gerekçelerle) konsolosluğa başvurmanız ve izin kâğıdı/oturum izni almanız şart. Yok ben turist gibi giderim ama 1 yıl kafama göre kalırım derseniz tabii ki kaçak durumuna düşersiniz ve yakalandığınızda sınırdışı edilirsiniz. Sınırdışı edilen biri de bir daha kolay kolay o ülkeye giremez.

      Sil
  38. 1 temmuz 20 temmuz arası odessaya gittim 20 gün kaldım. Pasaport kontrolünde kaç gün kalacaksın sorusu dışın herhangi bir soru sorulmadı. Memur kaç gün kalacaksın dedi 20 gün dedim. Tek diyalogumuz buydu. Gidiş dönüş biletim vardı ve ne olur ne olmaz diye 2 gecelik rezervasyon yaptırmıştım elimde rezervasyon kağıdı bile yokturdu. Hiç bir sorun yaşamadan ve sorularla karşılaşmadan giriş yaptım. Bu arada ilk kez gittim ilk girişimdi ülkeye. 05.10.2016 tarihinde tekrar gidiyorum 2 ay kalacam. Güzel ülke gidecek olanlara şimdiden hayırlı yolculuklar.

    YanıtlaSil
  39. 90 gün maximum kalma süresi o yüzden herhangi bir sıkıntı olmaz. 90 günü aşarsa kaçak durumuna düsersiniz. Benim araştırmalarım bu şekilde.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba, ben 21 ocak da aisec projesi ile gidicem 27 Şubatta da dönüş yapıcam fakat pasaport sürem Mart sonunda doluyor bu benim için problem olur mu? Yardımcı olur musunuz lütfen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir sorun olmaz

      Sil
    2. Muhtemelen pasaportunuzun bitimine 5 aydan az süre olduğu için problem olacaktır.

      Sil
    3. Arzu hanim universite ogrencileri harcsiz sadece defter parasini vererek alabilirsiniz

      Sil
  41. Peki 90 gün doldu dönmek zorunda mı kalacağım sürekli durmak istiyorsak ne gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönmek zorundasın yoksa kaçak durumuna düşersin ve deport yiyebilirsin bir daha ülkeye giremezsin. Kalmak istiyorsan evleneceksin yada is guc.

      Sil
  42. Çok tesekkurler bilgi için evlnmm için esimi bosamam lazım formaliteden bosariz sknti yok😊 orda iş bulduk diyelm o sure zarfında çalışmak istedgmi belirtsem yinede ordan biriyle mi evli gorunmem gerekecek

    YanıtlaSil
  43. necatigullu07@gmail.com
    Mail atarak bilgilendirme yapabilirim. Buradan bazen düşmüyor göremiyorum yorumları.

    YanıtlaSil
  44. aralık gibi kieve gitmek ,istiyorum. giriş sıkıntısı olmayan bir gezi arkadaşı arıyorum. benim schengen ve birleşik krallık ingiltere giriş vizem var. birlikte takılmak isteyen sadece sosyolojisi ve gezi amaçlı takılmak isteyen biriyle berabert gidebiliriz. face serkan alicanov

    YanıtlaSil
  45. merhaba arkadaslar. ben onumuzdeki haftalarda ukraynaya gidicem biraz orada gezip amerikaya gidicem. ama amerikaya ucak biletimi ukraynaya gittigimde almak istiyorum. sizce bir sakincasi olur mu tek yon biletin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi olur.ukraynada vergiler daha dusuk Turkiyeye gore

      Sil
  46. Hocam merhaba ocak ayi gibi kieve gitmeyi dusunuyorum.dediginiz gibi sahte yani sadece internet uzerinden siteden alacagim gostermelik otel rezervasyonu yaptirsam sorun cikmaz degil mi,pesinat istemeyen siteler var ,yani ben orada degil de aslinda arkadasimda kalcam ve o rezervasyon yaptirdigim yere hic gitmiycem bile.Ne dersiniz ? Tesekkurler

    YanıtlaSil
  47. 11 aralikta kharkive oradan da sumy e gidecem 4 gunluk gidecem havaalaninda ne gibi seylerle karsilasirim bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  48. mart 2017 gibi ukraynaya gidiceğim yanımda gidiş dönüş ucak biletim otel rezervasyonum ve pasaportum var başka gerekli belge var mı varsa lütfen yazabilir misiniz şimdide teşşekür ediyorum :)

    YanıtlaSil
  49. mart 2017 gibi ukraynaya gidiceğim yanımda gidiş dönüş ucak biletim otel rezervasyonum ve pasaportum var başka gerekli belge var mı varsa lütfen yazabilir misiniz şimdide teşşekür ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben de Ocak ortasinda gidecegim ,acaba ne gerek baska.

      Sil
  50. şubat 2 kiev şehrine gideceğim 9 şubat döneceğim sabırsızlıkla o günü bekliyorum.

    YanıtlaSil
  51. bir sorum olacak, , pasaport olmadan gidilebilir mi ?,,,benim pasaport yok

    YanıtlaSil
  52. mrb anatalyadan zaporija ya gidecek olan varmı?benim rusçam var ilkez yurt dışına çıkacağım ..kız arkadaşım orada gidecek varsa yazsın faceden erdal güneş

    YanıtlaSil
  53. Merhaba biz de ocak ortasında Ukrayna ya gitmek istiyoruz.Ben annem ve kardeşim üç kişi neler gerekli bilgi verebilirmisiniz?İngilizce bilmemiz şart mı?

    YanıtlaSil
  54. Mrb ben 12 ocak da Zaporeja şehrine didiş bileti aldım. O tarihde zaporejeya gitmek isteyen arkadaş varsa yardımcı olabilirim. Rusçam var ve zaporejeya şehrinde tiçaret yapıyorum face:Bayram kenan

    YanıtlaSil
  55. Dostum merhaba,
    Şubatta Kharkive gideceğim. çok kısa bir kaç sorum olacak,
    Öncelikle Türkiyedeki mevcut döviz kuru sebebiyle euro ya da dolar alıp gideceğime direkt ukranya parası bulup gitmek istiyorum, türkiyede bulabileceğim bir yer var mıdır, ya da orada türk parasının karşılığı mevcut mu?
    ayrıca gece 2de havaalanında olacağız, kharkiv havaalanında sabaha kadar takılıp şehre öyle geçmemiz mümkün müdür?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  56. Bende mayis haziran gibi gitmeyi dusunuyorum ucuza tur bulan 0554 244 98 18. Arayabilirmi

    YanıtlaSil
  57. 1 2 hafta içerisinde Ukrayna'ya gidicem.ilk defa gidecek olmam sebebi ile bana yardımcı olacak arkadaş varmıdır?0507 562 22 72

    YanıtlaSil
  58. Merhabalar yardımcı olursanız çok çok sevinirim.
    Bir ödevim var Ukrayna ile ilgili yorumları okudum ama genelde pasaportla ilgili konuşulmuş. Kiev veya Lviv'e gidip görenler, yaşayanlara sorum;
    sehir içi ve şehir dısı alanlarla ailelerin genclerin tercih ettiği alanlar,
    devlet okulları-özel okullar-dil okulları,
    ehliyet almak için gerekenler, park yerleri,
    saglık sigortası, hastaneler doktorlar,
    günlük hayatta uyulması gereken kurallar varsa,
    avm ve marketlerin yaşanılan bölgelere yakınlığı ...

    Bunlar hakkında yardımcı olabilir misiniz??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük marketler var bizdeki gibi öyle bakkal yok 24 saat açık olan marketlerde var.diğerlerini bilmiyorum uyulması gereken kuralda yok ingilizce biliyorsan unut birşeyi anlamayınca öfleyip pöfleyebilirler :) tabelalardan bir halt anlamıyorsun ehliyetİkizde burada geçerli

      Sil
  59. İlk geldiğimde Ukrayna'ya pasaport kontrolünde bir sürü soru sordu ben türkçe cevapladım o ingilizce bıktı bıraktı beni:) 2.de cem yılmaz'ın dediği gibi turistim dedi geçtim kasmayın siz birer dövizsiniz dolarlarınızı uerolarınızı alın gelin:))

    YanıtlaSil
  60. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  61. 2017 temmuzda bende gidiyorum baska gidecek arkadas varaa irtibat kuralim

    YanıtlaSil
  62. Merhaba arkadaşlar,

    Biz Ukrayna'ya temmuz ayı içinde eşimle birlikte bir seyahat planlıyoruz. Aklımıza takılan temel konu güvenlik. Acaba ülkenin gidilmemesi gereken, güvenli olmayan bölgeleri var mı, varsa nereleri?

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  63. Arkadaşlar kız arkadaşım türkiyeye gelecekti 3000 dolar para olması lazım diyerek ucaha almamışlar böyle bise varmı varsa aynı kural bizim icinde gecerlimi bilgisi olan varsa lütfen yorum yada tlf arasın 5357494333

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanunen ülkede kalacağınız gün sayısınca konaklama ve beslenme gereksiniminizi karşılayacak asgari miktarda para görmek isteyebilirler. Şengen vizesi alırken hesabınızı görmek isterler, gerekirse pasaport kontrolünde beyan etmenizi isterler örneğin. Ama Türkiye için uygulandığını ilk kez sizde duydum. Şaşırdım. Başka bilgisi olan varsa, paylaşırsa ben de çok sevinirim.

      Sil
  64. Merhaba Ben süha Ukrayna seyahatimi halatla çekiyorum.:D Türkiyede düzgün bir kız arkadaş bulamasım açıkçası yabancı insanlar hem hoş hemde şefkat dolular hemde güzeller ama türk kızları biraz göbekli dombik abudik gubidik kötülemek gibi olmasın. ukrayna seyahatim için ne kadsr pars biriktirmem gerekli bileniniz varmı

    YanıtlaSil
  65. Selam arkadaşlar. Ben yakup can ukraynaya turist olarak gelmek istiyorum mesleğim erkek kuaförüyüm .mesleğim konusuna gelince elit yerlerde çalıştım övünmek gibi olmasın iyi ustayım. ukraynaya gelip kuaförde çalışmak istiyorum bana yardımcı olacak arkadaşlar istiyorum iste numaram 0538 963 12 39 vatzaptan mesaj atıp yardımcı olursanız sevinirim yaşım 30 1.70 boy kilom 70 ve düzgün karekterli ve normal yakışıklı biriyim. Temiz ve bakılml olmayı seven biriyim.bana orda iş vermek isteyenin mesajlarınızı beklerim...

    YanıtlaSil
  66. Mrb arkadaslar ukraynaya gitmek istiyorum pasaportum var yeni kimligim yok vize almadan gidebiliyormuyum bilgisi olan varmı

    YanıtlaSil
  67. Merhaba, yılbaşı için Ukrayna'ya gitmeyi düşünüyoruz. Yazınız çoğu konuda yardımcı oldu. Döviz konusunda oraya Türk Lirası ile gidip UAH almak mı yoksa Türkiye'den dolar alıp orda UAH çevirmek mi daha iyi olur? Siz TL ile mi gitmiştiniz? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  68. Ukranya Gerçekten çok güzel insanları kiev gerçekten yaşanılacak bir şehir içimden istanbulu bırakıp bu şehire yerleşmeyi düşünmedim desem yalan olur beni getçekten kendine aşık eden şehirdir kiyev www.esenyurtsatilikdaire.com.tr
    Olarak başarılar dilleriz...

    YanıtlaSil
  69. ben ukraynaya ilk giris yaptim sekiz gun kaldim donus yaptim ve 60 gun turkiyede kaldim tekrar ukraynayA geldim kac ay kala bilirim yardimci olurmusunuz

    YanıtlaSil