Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

8 Haziran 2014 Pazar

Bavul seçimi

Çıkılacak seyahatin türüne bağlı olarak gezginleri en çok düşündüren konulardan biri de seyahat çantası seçimidir. Doğru çanta türünü seçmek seyahatinizi kolaylaştıracak canınızı sıkacak sorunlar çıkma olasılığını da bir o kadar azaltacaktır.

Seyahate çıkarken tercih edebileceğiniz seyahat çantası modelleri aşağı yukarı bellidir. Ya sırt çantası, ya elde/omuzda taşınabilen valizler ya da çekçekli bavulları kullanacaksınız. Bunlar içinde yurtdışında kullanmaya en elverişsiz olanı kuşkusuz, sürekli elinizde taşımak zorunda olduğunuz el valizleridir. Bana göre bir gezgin, seyahatinin içeriğine göre sırt çantası ve tekerlekli bavullar arasında bir seçim yapmalıdır.

Sırt çantaları

Sırt çantaları, özellikle Interrail yapan gençler başta olmak üzere, bir gezi boyunca birden fazla şehir gezecek kişiler için idealdir. Gittiğiniz yerlerde bolca yürüyecekseniz ya da kamp yerleri gibi dış mekânlarda kalacaksanız, sizi sırt çantası paklar.

Sırt çantası seçimi çok önemli bir husus. Sırt çantalarının yük alma kapasitesi litre bazında ölçülür. Bence çok kalacak olsanız bile 50 litrelik sırt çantaları ideal. 50 litrenin üzerine eklenecek her bir miktar size yolda azap olarak döner. Ne kadar küçük ve hafif bir çantayla seyahate çıkarsanız o denli güzel bir yolculuk geçirirsiniz. Çanta gibi insanın da bir kapasitesi var ve kesinlikle bir yerden sonra çekilmez olacaktır. 

Omuz ve bel askıları sünger destekli bir sırt çantası*
 Sırt çantası seçimi çok önemli. Gerek marka, gerekse model bazında. Genelde hep bilindik markaların çantalarını görürüz insanların sırtında. Ama her bilindik marka iyi mal üretiyor diye bir kaide yok. Gerçek anlamda kaliteli ve sağlam sırt çantalarının fiyatları hiç de ucuz değil. Markasına göre birkaç yüz lirayı gözden çıkarmalısınız. Bu markaların ucuz modelleri de oluyor elbette ama ucuz etin yahnisinin yavan olacağını unutmayın. Başıma geldiği için söylüyorum, marka diye bir sürü para verip aldığım şey ilk kullanımda parçalandı. Tek iyi yanı, aldığım mağazaya götürüp verdim ve garantisi olduğu için paramı geri aldım. Bu yüzden, sağlam sırt çantası için illâ markalara odaklanmayın derim. Biraz piyasa araştırması yapın. Av, kamp ve asker malzemesi satan dükkânlarda tanınmış markalar tarafından üretilmemiş olsa da, çok sağlam ürünler bulabilirsiniz. Eminönü, Mercan, Tahtakale, Mahmutpaşa gibi semtlerde de çok dayanıklı markasız ürünler satılabiliyor. Bu konuda bilgili ve deneyimli birinden mutlaka marka ve mağaza tavsiyesi isteyin.

Sırt çantası seçiminde dikkat edilmesi gereken o kadar çok etmen var ki… Her birine tek tek değinsem ayrı bir yazı olur, kısaca değinmek gerekirse çantanın omuz askılarının sünger destekli, rahat ve sağlam olmasına dikkat edin. Yükünüz ağırlaştık omuzlarınıza çok fazla kuvvet biner. Sünger destekli bu askılar yükün dağıtılmasına yardımcı olur. Yükün bindiği bir diğer kısım da beldir. Aldığınız çantanın bel askısının da rahat bir biçimde üstünüze oturup oturmadığına bakın.

İyi bir sırt çantasının en önemli özelliklerinden biri de bolca fermuara sahip olmasıdır. Fermuarların kalın dişli ve sağlam olmasına özellikle dikkat edin. Fermuar sürgüsünün sağlamlığı da çok önemli. Tıkabasa doldurulmuş bir çantayı kapatmaya çalışırken elinizde kalan bir fermuar sürgüsü kadar sizi zor durumda bırakacak bir şey olamaz. Çantanızın mümkün olduğunca çok fermuara sahip olması, çantada aradığınızı bulmanıza çok yardımcı olur.

Sırt çantalarının bolca gözü olanları tercih edilmeli. Uçakta sırt çantanızı bagaja verecekseniz bunlara dikkat etmek gerek ama seyahat ederken en çok işinize yarayan şeyleri bu ceplere doldurarak iki de birde çantayı açıp kapatma derdinden kurtulabilirsiniz.

Açıp kapama demişken, sırt çantalı seyahatler genelde bolca yürümeyi ve dış mekânlarda vakit geçirmeyi gerektirdiğinden, hırsızların gazabına çok daha sık uğrar. Mutlaka yanınıza küçük bir bavul kilidi almalısınız. Klasik anahtarlı kilitler her zaman daha güvenli olsa da, anahtarı koruyup kollamak gezi esnasında son derece güç olacağından, şifreli kilitleri tercih edebilirsiniz. Sırt çantanızla yağmura yakalanma olasılığınıza karşı su geçirmeyen ya da yağmurluklu modelleri tercih edin. Kumaşın su ve leke tutmayan türden olması kullanım konforunuzu artırır.

Sırt çantaları genellikle maceracı gezginler tarafından tercih edilse de, bence şık bir tatil için yurtdışına gidecek kişiler de sırt çantasını düşünmeli. Çekçekli bavulumla Paris metrosunda yaşadığım azapları yazsam roman olur!

Çekçekli bavullar

4 tekerlekli plastik*
Gideceğiniz yerde çok fazla şehirlerarası yolculuk yapmayacaksınız ya da bir otelden diğerine taşınmayacaksınız, tekerlekli bavullar idealdir. Bu bavullar da artık çok çeşitlendi. Envaiçeşit modelden hanginizi seçeceğinizi bilmek bir yerde deneyime dayanıyor. Öncelikle çekçekli bavulların en büyük ayrımı, 2 tekerlekli veya 4 tekerlekli olmaları.

2 tekerlekli bavullar hayatımıza girince çok büyük kolaylık olmuştu ama şimdi 4 tekerlekliler çıktı ve yolcuların işi daha da kolaylaştı. 2 tekerlekli bavulları çekmek de kolunuza büyük bir yük bindirir, her ne kadar kolay taşınsa da. Ama çekme yönü ve hareket özgürlüğü biraz sınırlıdır. 4 tekerlekli bavullarda ise her şey daha kolay. 360 derece dönen tekerlekler sayesinde bir parmağınızla iterek bile ağır bir valizi hareket ettirebilirsiniz. 4 tekerlekli bavullar, 2 tekerlekli bavullara kıyasla biraz daha pahalı ama kesinlikle çok daha kullanışlı.

Tekerlekli bavullarınızı kullandığınız zemine çok dikkat edin. Küçük taşlar, kumlar, ipler, bağcıklar kolayca tekerleğinizin arasına kaçarak tekerlekleri bozabilir ya da hareket etmesini engelleyebilir. Bu nedenle bavulunuzu uygun olmayan ortamlarda taşımamaya özen gösterin.  

Genelde havalimanlarında zemin dümdüz ve konforlu olduğundan tekerlekli bavulları çekmek kolaydır. Ama eğer yalnızsanız, hele ki kadınsanız, tekerlekli de olsa bir bavulu kaldırmak, toplutaşıma araçlarına ya da trenlere binmek son derece güçtür.

Yukarıda dediğim gibi, yürüyen merdivenin y’sinin bile bulunmadığı Paris’in metro istasyonlarında çekçekli bir bavulu kullanmak cehennem azabı gibidir. Ya tüm merdivenlere bavulu kucaklamak zorunda kalırsınız ya da bavulu merdivenlerde sürüklersiniz. (İnerken tamam ama peki ya merdiveni çıkarken?) Bu da tabii bavulunuzun paramparça olmasına neden olabilir!

Sadece merdivenler de değil üstelik, gideceğiniz ülkenin kaldırımlar da önemli. Düz zeminli, kaymak gibi bir kaldırımı varsa gittiğiniz şehrin, ne âlâ. Peki ya köstebek yuvası gibi delik deşik ya da döşeme taşlar yüzünden (Şu bizim birbirine geçmeli klasik kaldırım taşları gibi) pürüzlü bir kaldırım varsa? Bu tür yollar tekerlekli valizinizin ömrünü ciddi anlamda kısaltır. 

Bavul seçerken de dikkat edilmesi gereken pek çok husus var. Öncelikle bilmeniz gereken şu ki: Ucuz bavul sizi en beklenmedik anda yarı yolda bırakır. Ağırlığa dayanamayıp kulpu elinizde kalan, baskıya dayanamayıp fermuarı patlayıveren ya da tekerlekleri bozulan bavullar. Neler neler gördüm… İnsana saç baş yoldurur durup dururken fermuarı bozulan bir bavul. Düşünsenize, bir merdivenden çıkarken sapından tutuyorsunuz ve sapı elinizde kalıyor… Ya da tekerlekler dönmüyor…

Böyle tatsız durumlar yaşamamak için, çekçekli valizinize bir kere para verip iyi bir ürün seçmelisiniz. Böylece uzun yıllar boyunca sorunsuz kullanabilirsiniz. İlk seyahatime, hepimizin evinde bulunan şu meşhur ucuz, gri şeritli, lacivert bavullardan biriyle çıktım ve bana çok zor anlar yaşattı. Sonra tövbe ettim ve iyi bir markadan, pahalı ve şık bir bavul almaya karar verdim. Adınız zikretmeyeceğim bir markada çok güzel bir bavul buldum ve satın aldım onu. Ama markanın ve pahalılığın kaliteyle eşanlamlı olmadığını yine anladım. Sorunlu tekerlekler, kırılan bir sap, delinen bir kumaş… Çok büyük düşkırıklığı yaşamıştım. Bavulumu aldığım mağazaya götürdüm ve bir kullanımda bu hâle geldiğini söyleyerek değiştirilmesini ya da paramın iade edilmesini istedim. Nitekim param geri verildi ve ben başka bir markadan hiç de şık olmayan, çok sade ama kalitesiyle kendini gösteren bir bavul aldım. İyi bir bavula baktığınızda fermuarlarının, saplarının ve kumaşının kalitesiyle kendini mutlaka belli eder. Bavula bir kez para verin ve iyi bir şey alın. Size en önemli tavsiyem budur.

Kabin valiziniz bu ölçeğe sığmalı*
Bavulların boyutu da önemli bir nokta. Olabildiğince çok yük sığdırmak için, bulabildiğimiz en büyük valizi seçmek isteriz. Ama uçaklara 20 ilâ 23 kilodan fazla yükle binerseniz sizden fazladan bagaj ücreti talep ederler. Bu az buz bir para olmuyor. Havayolu şirketine göre, kilo başına bazen 10-15 avro bile istedikleri olabiliyor. Böyle şeyler yaşamamak için öncelikle bavulunuzu normal boyutlarda seçmelisiniz. 50 ve 60 cm yüksekliğindeki bavullar en idealdir. 70 cm’lik bavullar yalnızca bir yere temelli ya da çok uzun süreliğine gidenler için gereklidir. Daha kısa süreliğine, örneğin bir hafta sonluğuna gideceksiniz 55x40x23 cm’lik bir kabin bagajı bile işinizi görür. Yalnız bu rakamlar evrensel değildir. Kabin bagajı için izin verilen ölçüler her havayolu şirketine göre değişebilir. Genellikle check-in veznelerinin önünde izin verilen ölçülere uygun boyutta bir sepet bulunur. El bavulunuz bu sepetin içine sığmazsa ölçüleri aştığı gerekçesiyle kabul edilmez ve bagaja vermeniz gerekir.

Bavulların neden yapıldığı da önemli. Deri bavullar artık yalnızca çok zenginlerin tercih ettiği gösterişli şeyler. Bavullar uçağa taşınırken ve uçaktan indirilirken çok hırpalanır ve zarar görür, bu nedenle deri bavul kullanmak hiç mantıklı bir fikir değil. Zaten binlerce lira verip aldığınız o bavullarla seyahate çıkmak ne kadar mantıklı bilmiyorum. Hırsızlara davetiye!

Son zamanlarda en çok tercih edilen bir modellerden biri de sert plastikten üretilen bavullar. Kolay kırılmayan hafif bir malzemeden üretildikleri için seyahatseverler çok seviyor bu bavulları. Ama körüklü olmadıkları ve esneme payları bulunmadığı için alacakları yük sınırlı oluyor, bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Bavulunuzun sapları da sağlam olmalı. Tutup kaldırdığınızda bavul sapları zamanla gevşer ve bir gün yerinden çıkabilir. Bu nedenle sağlam bir bavul seçmenin yanısıra bavulunuzu kapasitesinden fazla doldurmamaya özen gösterin. Eğer bavulunuzun çekme yeri içe geçen, katlanan bir türse, sakın bavulunuzu bu saptan tutarak kaldırmayın. Buralar genellikle valizlerin en dayanıksız bölümleridir. Bir gün bir de bakmışsınız elinizde kalmış.
 
Tekerlekli sırt çantası*
Günümüzde artık sırt çantasının pratikliğiyle çekçekli bavulun kolaylığını birleştiren tasarımla var. Tekerlekli sırt çantaları. Uygun ortamda yere koyup sapından çekerek sürükleyebildiğiniz bu çantaları, zorlandığınız zaman sırtınıza yüklenebiliyorsunuz.  

Bavulunuza çok para verdiyseniz çizilmesini, lekelenmesini istememeniz çok normal. Fakat uçaklara taşınırken ve uçaklardan indirilirken bavullarımıza ne yazık ki çok hor davranılıyor. Bavulumuzu yürüyen banda koyduğumuz anda itibaren başına bir şey gelmesini istemiyorsak, küçük önlemler almamızda yarar var. Mutfaklarımızda kullandığımız streç filmlerle bavulumuzu sımsıkı sarmalamak bunlardan biri. Bu hizmeti çok daha uçuk fiyatlara da dilerseniz havalimanında da satın alabiliyorsunuz. Görüntünün çok hoş olduğu söylenemez ama bavulunuzun sağlığı için çok gerekli. Bunu estetik bulmuyorsanız, hazır satılan bavul kılıflarından da satın alabilirsiniz.  


Bu arada, yeri gelmişken bavul hazırlama süreciyle ilgili kılavuz niteliğindeki yazımı okumak için buraya tıklayın!

10 yorum:

  1. Merhabalar,

    Yazınız için teşekkür ederim. Gerekli bilgileri basit bir anlatım ile okuyucuya aktarmışsınız. Rica etsem yukarıda fotoğrafını kullandığınız tekerlekli sırt çantasının marka ve modelini söyler misiniz?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ürünün markası ve modeli Caribee Fast Track 75 Wheeled Trolley Backpack imiş. İnternetten bulduğum temsilî bir resim. Türkiye'de piyasada olup olmadığını bilmiyorum.

      Sil
  2. Merhaba yazınızda görünen 4 tekerli Plastik Bavulun markasını yazarrmısınız.

    YanıtlaSil
  3. Yaziniz araklanmis galiba :) --> https://www.memnuniyet.net/question/seyahate-cikmadan-once-bavul-seciminin-onemi/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. google a yazınca üstte çıkan sayfa sizin attığınız link ama tarihlerine bakınca yanıldığınızı göreceksiniz.

      Sil
  4. Bez valiz markası önerrirmisin uzun Ömürlü olsun

    YanıtlaSil
  5. en iyisi her zaman polikarbondan olandır. malzemeyi çok iyi bildiğimden tercihim bu yönde.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar, 20 günde 6 ülke gezeceğim 3 gün kalacaksak birine hostel birine sokakta kalırız birinde otobüste oluruz diye planladık sizin yazdıklarınıza göre sırt çantası daha mantıklı görünüyor ama belimden de olmak istemiyorum o yüzden yine de sormak istedim. Hangisini almalıyım? :D Umarım yarına kadar cevap verirsinizz

    YanıtlaSil
  7. Bence polikarbon çantalar güzel ama kırılgan.

    YanıtlaSil