Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

26 Temmuz 2017 Çarşamba

Braga

Braga, Portekiz'in kuzeybatı kesiminde bulunan Minha ilinin merkezi ve ülkenin en büyük beşinci kenti. Roma İmparatorluğu dönemine dek uzanan geçmişi, üniversitesi, sayısız kilisesi, şirin tarihî merkezi, şehri çevreleyen yeşil tepeleri ve Porto'ya olan yakınlığı nedeniyle Portekiz'e gidenlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerden biri. Siz de eğer Porto'yu ziyaret edeceksiniz, benim gibi Braga'ya günübirlik bir gezi düzenleyebilirsiniz.

Braga Belediye Meydanı

Ulaşım


Braga Garı
Braga'nın kendi havalimanı yok. Zaten Portekiz'in ikinci büyük kenti olan Porto'ya ve Porto Havalimanı'na (OPO) yaklaşık 50 km uzakta bulunuyor. Porto'nun merkezinden Braga'ya trenle ya da otobüsle ulaşım mümkün. Otobüs yaklaşık 1 saat; tren ise yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. 

Porto Havalimanı'ndan doğruca Braga'ya giden yolcu servisleri de var. Braga hızlı bir tempoyla yarım günde gezilebilecek bir yer olduğundan, uçak yolculuğu nedeniyle yarısını yitirdiğiniz günü havalimanından doğruca Braga'ya giderek değerlendirebilirsiniz. Terminal çıkışında, kapının hemen sağında yer alan Get Bus firmasının duraklarını göreceksiniz. Gün içinde uçak saatleriyle uyumlu birkaç yolcu servisi var. 8 avro karşılığında 50 dakika süren bir yolculukla Porto Havalimanı'ndan Braga'ya hiç duraklamadan gidebilirsiniz. Firmanın internet sayfasına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

Porto merkezden Braga'ya trenle gitmek için öncelikle Campanha garına gitmelisiniz. Oradan neredeyse her saat başı kalkan ya da geçen trenlerle Braga'ya gidebilirsiniz. 2017 itibarıyla biletler tek yön 3,15 avro. Yalnız dikkat: kimi trenler yüksek hızlı olduğundan fiyatları daha farklı olabilir. 

Porto merkezden Rede Expresos firmasının otobüsleriyle de gidebilirsiniz fakat firmanın durağını bulmak ilk kez gidenler için oldukça güç olabilir. Bu nedenle otobüs yerine, yeri ve kalkış saatleri düzenli ve belirli olan trenleri yeğlemenizi öneririm.

Görülmesi gereken yerler


Bom Jesus do Monte: Braga'nın en önemli ve en bilinen turistik mekânı hiç kuşkusuz bu kilise. Tarihî şehir merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan Bom Jesus do Monte'ye ulaşmanın en kolay yolu taksi ya da otobüs. Braga Garı'nın önündeki duraklardan her yarım saatte bir geçen 2 numaralı hatta binerek 20 dakikada katedralin girişine dek gelebilirsiniz. Otobüslerde sürücüye ödeme yaparak bilet satın alabilirsiniz. 2017 temmuzu itibarıyla biletler 1,65 avro. 

Katedralin girişi diyorum zira, kilisenin kendisine ulaşmak için daha uzunca bir yolunuz var. Ya 2017 yılı itibarıyla onarımda olduğu için kapalı olan dünyanın işleyen en eski fünikülerine binerek tepeye çıkacaksınız ya da bir mimari harikası olan merdivenleri dura-dinlene tırmanacaksınız. Merdivenler 577 basamaktan oluşuyormuş ama kaç basamak olarak hissedildiğini bit de benim gibi çıkanlara sormalı... Füniküler siz gittiğinizde yeniden hizmete girmiş olabilir. Biletleri ne kadar olur bilmiyorum ama kıyın paranıza binin! Yine de hiç olmazsa aşağı inişte merdivenlerden yayan inmenizi salık veririm. Merdivenlerin her durağında bir şapelle çeşme var. Bu şapellerin içi Hazreti İsa'nın yaşamınan çok çarpıcı olayları betimleyen heykellerle dolu. Her biri durup, etraflıca incelenmeye değer. 

Bu şapelleri ve merdivenleri fotoğraflamak için fotoğraf makinenizin ya da telefonunuz belleğinde epeyce yer açsanız iyi edersiniz. Çünkü bununla da kalmıyor, yukarıdaki kilise ve kilisenin terasları da muhteşem kareler sunuyor. Hava açıksa Braga manzarasına karşı güzel pozlar verebilirsiniz. Yukarıda tarihî bir otel, restoran ve kafeler var. Merdivenlerden tırmanış ve kiliseyi gezmek ücretsiz. Onca yolu çekip, onca merdiveni tırmanmanın armağanı olsagerek!

Sé (Braga Katedrali): Portekizliler katedrallere diyorlar. Turistik haritalarda bir görürseniz bilin ki orası şehrin katedrali. Başpiskoposluk merkezi olan Braga'nın da bir katedrali var. Şehrin tarihî merkezinde şık ve göz alıcı bir yapı olan katedralin geçmişi İ.S. 3. yy'a dayanıyor. Bugünkü yapının inşaatı 13. yy ortalarında bitmişse de o günden bugüne pek çok ekleme, onarım ve değişiklik görmüş. 2 avro karşılığında ziyaret edilebiliyor. 

Yeni Kapı Kemeri
Arco de Porta Nova: Yeni Kapı Kemeri olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu yapı, şehrin tarihî merkezine giriş kapısı niteliğinde. Şehre gelen turistlerin mutlaka önünde fotoğraf çekindiği süslü yapı, şehrin en önde gelen simgelerinden.

Kiliseler: Igreja da Santa Cruz (Kutsal Haç Kilisesi), Igreja dos Terceiros (Üçüncüler Kilisesi), Igreja do San Marcos (San Marko Kilisesi), Igreja da Misericórdia (Merhamet Kilisesi), Convento das Convertidas (Mürtedler Manastırı) görüp ziyaret etmeye değer sayısız Braga kilisesinden birkaçı.

Jardim da Santa Bárbara: Santa Bárbara Bahçesi başpiskoposluk sarayı önündeki birkaç tarihî kalıntıyı da içinde barındıran ufak bir çiçek bahçesi. Biraz soluklanmak ve fotoğraf çekinmek için görülmeye değer.

Santa Bárbara Bahçesi

Praça do Município: Braga belediye binasının yer aldığı Belediye Meydanı, aynı zamanda büyük bir "Braga" yazısı maketine evsahipliği yapıyor. Eğer uzun kuyruklardan fırsat bulabilirseniz önünde bir fotoğraf çekinmeyi ihmal etmeyin.

***

Braga'nın tarihî merkezinin ve Bom Jesús do Monte Kilisesi'nin UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığını eklemeden geçmeyelim. Bu nedenle Portekiz geziniz içinde mutlaka uğramanızı önereceğim yerlerden biridir Braga. Porto'ya olan yakınlığı çok büyük bir artı.

Minha ilinin bir diğer önemli kenti Guimarães'e de oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Hızlı bir tempoyla Braga gezisi Guimarães ile birleştirilebilir. Birbirinden yalnızca 21 km uzaklıkta olan Braga ile Guimarães arasında sık sık kalkan otobüsler var. Yolculuk 30 dk kadar sürüyor. Tek yapmanız gereken Central de Camionagem denen ufak otobüs terminallerini bulmak ve otobüse atlamak. Tren yolculuğu yapmak da mümkün fakat aktarma yapmak gerektiği için önermiyorum.

Braga daha merkezî ve daha büyük bir şehir olduğundan öncelikle küçük olan Guimarães'i gezip bitirmenizi, daha sonra ulaşımı daha kolay olan Braga'ya geçmenizi öneriyorum. Braga'dan Porto'ya geçmek de son derece kolay.  Braga-Porto arasında gerek otobüsler, gerekse trenler geç saatlere değin çalışıyor ve Guimarães'e nazaran çok daha sık işliyor.


Bom Jesús Do Monte'ye çıkan merdivenlerin başlangıcı

Kilisenin bahçeleri

Kilisenin seyir terasları

Bom Jesús do Monte

Bom Jesús do Monte'nin içinden bir görüntü

Merdiven boyunca yer alan şapeller

Şapellerdeki heykellerden örnekler

Avenida

Braga'da sayısız kilise var

Dışı fayans kaplı evler Portekiz mimarisinin simgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder