Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

25 Mayıs 2014 Pazar

Gezi arkadaşları

Geziye çıkarken dikkat etmeniz gereken pek çok husus vardır. En uygun bavulu ya da en uygun ayakkabıyı seçmeniz gerektiği gibi, geziye çıkarken size en uygun arkadaşı seçmek de çok önemlidir. Yanınızda kafa dengi ve uyumlu bir gezi arkadaşı varsa, en rahatsız koşullarda, en kötü şehirlerde bile inanılmaz derecede eğlenebilirsiniz. Aynı şekilde, pek iyi anlaşamadığınız kişilerle ya da hiçbir şeyden hoşnut olmayanlarla çıkılan bir yolculuk, en güzel şehirlerden bile zevk almanıza mâni olur.

Seyahate en yakın arkadaşlarınızla çıkın
Seyahat arkadaşı seçerken ya da arkadaşlarla seyahate çıkarken nelere dikkat edilmeli? Bu sorunun yanıtı son derece kişisel ve göreceli olacağından, size ancak kişisel deneyimlerime dayanarak birkaç tavsiyede bulunabilirim.

Öncelikle seyahate çıkacağınız kişileri en yakın arkadaşlarınız arasından seçmeye çalışın. Huyunu suyunu bilmediğiniz insanlarla eğlenme olasılığınız son derece sınırlıdır.

Çıkacağınız tatilin odak noktası ne olacak? Önce bunu belirlemeli; seçtiğiniz seyahat arkadaşının buna uygun olup olmadığına bakmalısınız. Gittiğiniz yerin tarihî ya da doğal güzelliklerini mi görmek istiyorsunuz? Yoksa alışveriş merkezi ve mağazaları gezmek mi sizi daha çok cezbeder? Siz ünlü bir katedrali gezmek için can atarken, gezi arkadaşınız şehrin mağazalarına girip elbise denemek istiyorsa, işiniz zor! Yani ikinizin de ilgi alanları aynı yönde olmalı.

Gecelerin nasıl değerlendirileceği

Gece yaşamı sizin için ne derece önemli? Siz dışarı çıkmak istediğinizde arkadaşlarınız size eşlik edecek mi? Ya da arkadaşlarınız dışarı çıkmak isterse, siz otelde kalıp dinlenmeyi mi yeğleyeceksiniz? Gittiğiniz şehirde akşamüstü tüm müze ve diğer gezilecek yerler birer birer kapılarını kapattığında genelde akşam yemeğini yersiniz. Çoğu zaman akşam yemeğini, yeni yeni ışıkları yanmaya başlayan şehirde yapılan kısa bir gezinti izler. Bundan sonra iki olasılık vardır. Ya bir şeyler içmek için bir bara gidilir, ya otele geri dönülüp uyunur. Siz gidip şehrin gece hayatını keşfetmek isterken, arkadaşlarınız gezmekten bîtap düşmüş ve bir an önce yorgun ayaklarını uzatıp yatmak istiyorsa yine işiniz zor! Gece çıkmaları ve alkol alma herkesin sevdiği bir şey değildir. Seyahat arkadaşınızı seçerken bunu da göz önünde bulundurmakta yarar var.

Öncelikler

Tarih ve sanat siz ve arkadaşlarınız için ne ifade ediyor? Müze müze gezmeye bayılan, müzedeki her resmin ya da her nesnenin önünde durarak inceleyenlerden misiniz; yoksa müzeleri vakit kaybı olarak görenlerden mi? Çoğu insan müze gibi kapalı yerlerde vakit geçirmeyi sevmez. Şehrin belli başlı yapılarını gördükten sonra parkları, kafeleri ya da mağazaları gezmekten hoşlanır. Kimileriyse müzeleri, gittikleri ülkenin sanatsal birikimini keşfetmeyi sever. Geziye çıkacağınız arkadaş ya da arkadaşları seçerken buna da dikkat etmelisiniz. 

Seyahat temposu

Kimileri çabuk yorulur...
Herkesin vücut yapısı farklıdır. Kimisi çabuk yorulur, kimisi gücünü ve zindeliğini gün sonunda kadar muhafaza eder. Gittiğiniz seyahatlerde, özellikle Paris, Roma gibi yerlerde müze girişlerinde uzun kuyruklar bekleyeceğinizi unutmayın. Hele ki şehiriçi ulaşımı da yürüyerek gerçekleştiriyorsanız gerçekten yorulacaksınız. Kimileri, dinlenmek için 1 saatlik bir öğle yemeği molasını yeterli bulurken, kimileri gün içinde bir veya birkaç kez bir kafede ya da bir parkta soluklanmayı isteyebilir. Oturarak geçirdiğiniz her saatin, sizin bir yerleri görmenize engel olduğunu unutmayın. Bu nedenle, ne siz oyunbozanlık yapıp arkadaşlarınızın bir yerle görmesine engel olun, ne de yanınıza size ayakbağı olacak birini alın. Aynı tempoda bir gezi yapabileceğiniz bir arkadaş seçerseniz sorunsuz bir tatil geçirirsiniz.      

Lüks düşkünlüğü

Lüks kavramı, herkese göre değişiklik gösterir elbette. Seyahat arkadaşınızla rahatınıza düşkünlüğünüz ne kadar yakınsa, o kadar iyi olur. Örneğin 2 yıldızlı bir otelin sunacağı konfor sizin için yeterli olabilir. Kimileri rahatına daha düşkündür ve daha fazla lükse ihtiyaç duyar. Kimileriyse yatacak bir yatak olduğu sürece, toplu yatakhanede yatmayı bile sorun etmeyebilir. Siz yerel lezzetleri denemek isterken, arkadaşınız dünyanın her yanında bulunan fastdood restoranlarında ya da bir Türk kebapçısında yemeyi tercih edebilir. Ya da tam aksine, siz ekonomik açıdan uygun bir yerde karnınızı doyurmak isterken, arkadaşınız güzel manzaralı lüks bir restoranda yemeyi teklif edebilir. İşte tüm bu çelişkileri yaşamamak için bu konuda da kafanızın uyuştuğu bir arkadaş seçmeniz önemlidir.

Parasal sorunlar

Bazen basit bir yemekle de yetinmek gerekebilir
Sizin ve seyahat arkadaşlarınızın ekonomik düzeyi aynı olmayabilir. Bir taraf “gereksiz” bulduğu harcamalardan tasarruf etmek isterken, onun gereksiz bulduğu şeyi karşı taraf çok elzem bulabilir. Örneğin, şehiriçi ulaşımda tek tek bilet ya da jeton alıyorsanız 1-2 duraklık kısa mesafelerde siz yürümeyi tercih edebilirsiniz. Arkadaşınız ise bir bilete, kısa mesafe için de olsa 2 avro vermekten çekinmeyebilir. Özellikle otelinizin ve yemek yenecek mekânın seçiminde parasal durum, yine sorun oluşturur. Bu yüzden, seyahat arkadaşınızla aranızda çok fazla ekonomik fark olmamasına dikkat etmelisiniz.  

Sonuç olarak

Bu unsurlardan bir ya da birkaçı konusunda aranızda uyuşmazlık olursa sonuç mızmızlık, surat asma, söylenme vb. olacaktır. Böyle bir ortamda asla eğlenemezsiniz. İyi bir gezi arkadaşı çok az bulunur ve bir kez bulundu mu kolay kolay bırakılmamalıdır.

Yakın arkadaşlarınızla seyahat etmek, eğlenme katsayınızı doğrudan artırır. Normalde iyi sohbet ettiğiniz insanlarla, neşeniz, şamatanız yurtdışında her zaman daha fazla olur. 

Yeni edineceğiniz arkadaşlar

Yanınızda götürdüğünüz arkadaşlar kadar, seyahatiniz süresince edindiğiniz arkadaşlar da vardır. Yeni insanlarla tanışmaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Bir tren ya da uçak yolculuğunda tanıştığınız bir yerli; ya da müze kuyruğunda tanıştığınız başka ülkeden gelmiş bir gezgin… Siz samimiyseniz, karşı taraf da güven veriyorsa çok güzel dostluklar kurabilirsiniz. Bir kuru merhabayla başlayan sohbet, e-posta adreslerinin alınması ya da Facebook’ta arkadaş olmayla sonuçlanabilir. Muhabbetinizin derinliğine göre daha sonra tekrar buluşmanız, birbirinizi evinizde ya da şehrinizde konuk etmeniz bile mümkün.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder