Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

7 Haziran 2014 Cumartesi

Bermeo

Bermeo Limanı
İspanya’da Bask Bölgesi’nde geçirdiğim yaklaşık 1 aylık zamanda görülmesi gereken neredeyse her yeri gördüm. Şirin balıkçı kasabası Bermeo, işte bu yerlerden biriydi. Biskay Körfezi kıyılarında -aslında burası Atlas Okyanusu’nun bir girintisi tabii- rengârenk evleri olan çok güzel bir yerdi.

Gittiğimiz gün kalabalık bir grup olduğumuz için araç tutup gezmiş ve çevredeki diğer küçük köy ve kasabalara da uğramıştık. Bermeo’ya diğer türlü ulaşım nasıl oluyor çok iyi bilmesem de, kasabanın bir tren istasyonu olduğunu ve Bilbao’dan her gün düzenli otobüs seferleri yapıldığını biliyorum.

Bermeo, tarihî bir balıkçı kasabası. Büyük sayılabilecek bir limanı var. Teknelerle, yatlarla tıklım tıklım dolu vaziyette. Liman çevresindeki yapılar genelde çok katlı, bitişik nizamda ve renk renk boyanmış. Çok güzel bir dokusu var Bermeo’nun.

Liman çevresindeki yapıların çoğu eski ama gezilip görülmeye değer tarihî bir yapı pek yok Bermeo’da, kasabanın şirin kiliselerini görebilirsiniz tabii. Ama insan İtalya ve İspanya’da bu kadar fazla vakit geçirince her kiliseyi kolay kolay beğenmiyor hâliyle! Şehirdeki en önemli ziyaret merkezi hiç kuşkusuz Balıkçı Müzesi (Museo del Pescador). Giriş ücreti de çok uygundu. İçeride balıkçı giysiler, balıkçı malzemeleri, balıkçı kayıkları, balık iskeletleri, kısacası balıkçılık ve balıkçılarla ilgili aklınıza gelebilecek her şey vardı. Müzeye ev sahipliği yapan bina da tarihî bir kuleydi ayrıca.
 
Bermeo'nun dar sokakları
Benim Bermeo’da en sevdiğim şey, yayalaştırılmış daracık ve loş sokaklardı. Yokuşlu bayırlı bir şehir olduğundan bol bol merdiveni de vardı. Liman çevresine özellikle bayıldım. Bu nedenledir ki, arkadaşlarım sahildeki kafelerde pintxos (tapas) yiyip bir şeyler içerken; ben tek başıma buraları keşfe çıkmıştım.

Eğer Bask Bölgesi’ne geldiyseniz ve İkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir edilen Guernica şehrini göreceksiniz, Bermeo’ya da uğrayabilirsiniz çünkü çok yakın. Diyelim Bermeo’ya da geldiniz, o zaman San Juan de Gaztelugatxe’ye de gidin çünkü enfes bir manzarası çok güzel bir manastırı var.


Tabii, İspanya’da ve dünyada görülecek bunca şehir varken, Bermeo’yu mutlaka görün diyemem. Küçük, kendi hâlinde bir kasaba. Ben hem vakit sıkıntım olmadığı için, hem de kimsenin bilmediği yerleri keşfetmeyi sevdiğim için buraya uğradım. Eğer siz de gittiyseniz veya gitmeyi düşünüyorsunuz lütfen yorumlarda kendi fikrinizi belirtin. Biz Bermeo’da yalnızca birkaç saat geçirdiğimiz için belki de benim kaçırdığım şeyler olmuştur!

Bermeo'nun daracık sokakları

Merdivenli sokaklar

Limanın bir tepeden görünümü

Bermeo Belediye Binası

Bermeo Kilisesi'nin içi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder