Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

19 Temmuz 2014 Cumartesi

Bourbon-l'Archambault

Adını yazması da söylemesi de güç olan bu küçük köye giden tek Türk benimdir herhâlde... Bourbon-l'Archambault, Fransa'nın Auvergne bölgesine bağlı Allier ilinde bir köy. Adı aşağı yukarı "Burbonlarşanbo" biçiminde okunuyor. Fransa'da kaplıcalarıyla tanınıyor.

Günümüzde küçük bir köy görünümünde olmasına karşın, geçmişte Bourbon hanedanının beşiğiymiş. Hanedanın dükleri bu köyde yer alan, çevresi bir hendekle kuşatılmış muhkem şatoda yaşarlarmış.13. yy'a kadar tarihlenen tarihî şato günümüze çok iyi korunarak gelmiş. İçi müze olarak düzenlenmiş. Dükler zamanında kullanılan mutfak ve savaş araç gereçleri, giysiler ve eşyalar sergileniyor. Gezdiğim ilk şato olması bakımından üzerimde bıraktığı etki büyüktü Bourbon-l'Archambault Şatosu'nun...

Şatoya beni ve arkadaşlarımı götüren kişi, komşu köyün muhtarı (Fransızlar belediye başkanı diyor) olduğu için biraz torpilli bir gezi gerçekleştirmiştim. Giriş ücreti ödemediğimiz gibi, güzel bir rehberlik hizmeti almış ve normalde yasak olmasına karşın şatoda bulunan yüzlerce yıllık şövalye zırhlarını üstüme giyme şansını yakalamıştım. 

Köyün küçük olduğunu söylemiştim. Bu nedenle olsa gerek, kasabadaki evler de çok iyi korunmuş. Hemen hemen her ev tarihî eser. Köyün diğer önemli yapıları arasında Saint-George Kilisesi ve tarihî kaplıca/hastane sayılabilir. Bourbon-l'Archambault'nun sokaklarında yürümek bile insana bir açıkhava müzesinde yürüyor duygusu veriyor. Vichy ve Moulins taraflarına yolunuz düşerse buraya uğramayı düşünebilirsiniz!


Şatonun dışarıdan görünümü

Kim bilir kaç kelle gitti burada, korkmadan nasıl da koydum başımı?

Şatonun tuvaleti pek de lüks sayılmaz...

Şövalye zırh ve kalkanları

Savulun!

Bunu da giymek istedim ama...

Şatonun mutfağı

Burası büyü odasıymış. Doğru muydu şaka mı bilmem

Miniklerin mektep odası. Okuma yazma öğrendikleri sıralar
Köyün genel görünümü
Fethiye'de geçen rüya gibi bir tatilden sonra kömüre dönmüştüm
Köyün genel görünümü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder