Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

19 Temmuz 2014 Cumartesi

Souvigny

Souvigny, orta Fransa'daki Auvergne bölgesinin en önemli şehirlerinden biri. Bu bölgeden çıkan Bourbon hanedanı, gerek Fransa'da, gerek Avrupa'da çok iz bırakmış. Souvigny şehri, işte bu hanedanın başkenti olmuş yıllar boyunca.

Avrupa'nın en ünlü krallık ve imparatorluklarını etkileyen, Avrupa siyasetini etkileyen ünlü Kluni Tarikatı (Abbaye de Cluny) da Souvigny'de doğmuş. Zaten şehrin en önemli yapılarından biri bu tarikatın doğduğu Saint-Pierre-Saint-Paul Manastırı (Prieuré Saint-Pierre-et-Saint-Paul ).

Souvigny tarihî dokusunu iyi korumuş bir şehir. Şehir merkezinin cadde ve sokaklarında yürüdüğünüzde adetâ bir Orta Çağ kentinde yürüdüğünüzü hissediyorsunuz. İşte bu nedenle olsa gerek, Souvigny'de her yıl geleneksel bir Orta Çağ şenliği düzenleniyor. (Foire Médiévale de Souvigny) Biz de ziyaretimiz sırasında bu şenliğe denk geldik.

Şehrin bütün sâkinleri bu şenlik boyunca Orta Çağ giysileri giyerek sokaklara dökülüyor. Sokaklara tezgâhlar kuruluyor. Gece konserler, gösteriler düzenleniyor. 1 hafta süren şenlik boyunca şehre gerek Fransa'dan, gerek Avrupa'nın diğer ülkelerinden binlerce ziyaretçi geliyor. Fransa'da geçirdiğim en güzel günlerden biriydi. Bir gün kesinlikle tekrar geleceğim Souvigny'ye!

Souvigny'nin kilisesi biz gittiğimiz dönemde onarımdaydı ve ziyarete kapalıydı. İçini gezemedik ama çok da önemli değil. Çünkü Souvigny'nin en çok ziyaretçi çeken dinî yeri, yukarıda dediğim gibi Saint-Pierre-Saint-Paul Manastırı. Çok güzel, çok bakımlı bir bahçesi olan bu manastır, Avrupa'nın en güçlü tarikatlarından Kluni Tarikatı'nın doğduğu yer olması bakımından önemli. Souvigny'de en sevdiğim yerlerden biri manastırın bahçesi oldu. Kentte bir müze de bulunuyor ama biz şenliğin coşkusuna kapıldığımız için müze aklımıza bile gelmedi.

Souvigny elbette çok güzel bir kent fakat Paris, Lyon, Bordo, Strazburg, Marsilya gibi mutlaka görülmesi gereken yerlerden değil. ama yolunuz yakınlara düştüyse kesinlikle uğrayın. Hele ki ziyaretinizi Ağustos'ta yapılan Orta Çağ şenliklerine denk getirebilirseniz tadından yenmez!

Orta Çağ giysileri içindeki Souvigny halkı

Kalabalık caddeler
Sokaklar kalabalıklaşmaya başlarken

Souvigny Katedrali
El işi hediyelikler
Ev yapımı çörekler
mmmmm...
Şehir meydanında ateş oyunları
Ortam ısınırken...
Alevler içinde jonglörler
Souvigny çarşısı
Işıl ışıl kent meydanı
Arkadaşlarımla dinlenirken...
Balo salonunda dans gösterisi
Orta Çağ tasarımı bardaklarda içeceklerimizi yudumlarken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder