Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

27 Aralık 2014 Cumartesi

Louvre Müzesi'ndeki en önemli eserler


1. La Giaconda / Jaconte (Mona Lisa)

Leonardo da Vinci tarafından yapılan 77x53 cm'lik bu ufak tablo dünyanın belki de en ünlü tablosu. 1503-1506 yılları arasında Floransa'da yapılan eser 1518'de 1. Fransuva tarafından alınıp saraya getirilmiş. Tablodaki kadının kimliğine ilişkin kesin bir bilgi yok, dedikodu ve spekülasyon ise çok! Tablo, Denon Kanadı'nda 1. kat, 6. Oda'da.


2. La Liberté Guidant la Peuple (Halka Yol Gösteren Özgürlük)

Fransız ressam Eugène Delacroix'nın fırçasından çıkan 2.60x3.25 m boyutlarındaki bu tablo, Fransız Devrimi'nin en ünlü simgelerinden. 1831 yılında tamamlanan bu tablo da Denon Kanadı'nda, 1. kat, 77. Oda'da bulunuyor.


3. Vénus de Milo (Miloslu Venüs/Afrodit)

Romalıların Venüs, Yunanların Afrodit dediği aşk tanrıçasına ait olduğu düşünülen bu heykel 202 cm yüksekliğinde ve 1820'de Yunanistan'ın Milos Adası'nda bulunmuş. Yunan heykelciliğinin en iyi örneklerinden biri kabul edilen heykel Sully Kanadı'nda zemin kat, 16. Oda'da yer alıyor.


4. Les Noces de Cana (Kana'daki Düğün)

İtalyan ressam Paolo Verenosese tarafından 1563 yılında yapılan 6.77 x 9.94 m boyutlarındaki dev tablo, İsa peygamberin suyu şaraba dönüştürme mucizesini betimliyor. 1798 yılında Louvre envanterine giren tablo Denon Kanadı'nda, Mona Lisa'yla aynı odada bulunuyor.


5. Hammurabi Kanunları Yazıtı

Babil Kralı Hammurabi'nin çıkarttığı yasaların yazıldığı bu yazıt bugün Mezopotamya uygarlığının simgesi sayılıyor. İ.Ö. 1800'lerde yazılan bu yasalar günümüze ulaşmış en eski ve en eksiksiz örneklerden biri. 1901'de bulunup Louvre'a getirilmiş. Richelieu Kanadı'nda, zemin kat, 3. Oda'da bulunuyor.


6. Le Sacre Napoléon et la Couronnement de l'Impératrice Joséphine (Napolyon ve İmparatoriçe Jozefin'in Taç Giyme Töreni)

Napolyon'un siparişi üzerine Fransız ressam Jacques-Louis David'e yaptırılan 6.21 x 9.79 m boyutundaki bu devasa tablo, Napolyon ve eşi Jozefin'in 2 Aralık 1804 tarihinde Notre Dama Katedrali'nde yapılan taç giyme törenini betimliyor. Denon Kanadı'nda, 1. kat, 75. Oda'da yer alıyor.


7. La Victoire de Samothrace (Semadirek Zaferi / Semadirekli Nike)

İ.Ö. 190'larda kuzey Ege adalarından Semadirek'te (Samothrace) kazanılan bir zaferi ölümsüzleştirmek için yontulan bu eşsiz heykel büyük olasılıkla bir depremde büyük zarar gördükten sonra unutuluyor ve toprak altından çıkması 1863 yılında oluyor. 3,63 m yüksekliğindeki heykelin baş bölümü yok, kanatlarından biri ise sonradan ekleme. Denon Kanadı, zemin katta Daru merdivenlerinin yanıbaşında konumlandırılmış. Müzenin en nadide parçalarından biri.


8. Le Serment des Horaces (Horas Kardeşlerin Yemini)

Yine saray ressamı Jacques-Louis David'e yaptırılan 3,30 x 4,25 boyutlarındaki bu  tablo 1784 yılında tamamlanmış. Denon Kanadı'nda, 1. kat, 75. Oda'da yer alıyor. 3 erkek kardeşin babalarının önünde şeref sözü verişini betimliyor.


9. Le Radeau de la Méduse (Medusa'nın Salı)

Théodore Géricault tarafından 1831 yılında yapılan bu tablo, Senegal açıklarında batan bir Fransız gemisinden kurtulan mürettebatın kaza sonrası yaşadıklarını betimliyor. 4,91 x 7,16 boyutlarındaki tablo, Denon Kanadı, 1. kat, 77.. Oda'da bulunuyor.


10. Le Scribe Accroupi (Oturan Yazıcı)

Louvre'daki Antik Mısır yapıtlarından belki de en bilineni olan bu Oturan Yazıcı heykeli hakkında, mesleğinin yazmanlık olduğu dışında henüz hiçbir bilgi yok. Sakkara'da bulunan heykel İ.Ö. 1600/1350 yılları arasında yapılmış olmalı. Canlı renkleri ve gerçekçi hatlarıyla görenleri etkileyen heykel, Sully Kanadı, 1. kat,  22. Oda'da, 10. vitrinde bulunuyor


11. La Morte de Sardanapale (Sardanapal'in Ölümü)

Eugène Delacroix tarafından kadim söylencelerden esinlenilerek yapılan bu tablo 3,92 x 4,96 boyutlarında. Asur Kralı Sardanapal'in aldığı yenilgi nedeniyle intihar etmeden önce tüm mal varlığını yok ettirmesini ve cariyelerini öldürtmesini betimliyor. Tablo, Denon Kanadı, 1. kat, 77. Oda'da yer alıyor.


12. Psyché Ranimée par la Baiser de l'Amour (Aşk'ın Öpücüğüyle Canlanan Psyché)

İtalyan heykeltıraş Antonio Canova tarafından 1791'de yontulan bu heykel, kaynağını antik Yunan söylencelerinden alıyor ve Aşk Tanrısı Eros'un âşığı Psyché'yi öpücüğüyle diriltmesini betimliyor. Denon Kanadı'nda, zemin kat 4. Oda'da yer alıyor.


13. De Kantwerkster / La Dentellière (Dantelci)

Flaman ressam Vermeer'in en bilinen yapıtlarından olan bu tablo, nakış ya da dantel işleyen bir kadını gösteriyor. 24 x 21 cm boyutundaki bu ufacık tablo, 1670 yılında yapılmış. Richelieu Kanadı'nda, 2 . kat, 38. Oda'da sergileniyor.


14. L'Esclave mourant ve L'Esclave rebelle (Ölmekte Olan Köle ve İsyancı Köle)

Ünlü İtalyan sanatçı Michelangelo tarafından Papa II. Julius'un mezarını süslemesi amacıyla 1513'te yapılan heykeller, daha sonra maddi olanaksızlar nedeniyle Papa'nın anıtmezar projesi küçültülünce açıkta kalmış. Daha sonra Roberto Strozzi adında bir sanatseverce bizzat sanatçıdan satın alınarak Fransa kraliyetine armağan edilmiş. Heykeller, Denon Kanadı'nda zemin katta, 4. Oda'da sergilenmekte.


15. Le Prêteur et sa femme (Tefeci ve Karısı)

Quentin Metsys imzası taşıyan 70 x 67 cm boyutundaki görece küçük bir tablo sayılabilecek bu çalışma, 1514 yılında yapılmış ve 1810 yılında Louvre envanterine girmiş. Sanat  tarihçilerinin hayranlıkla yorumladığı bu tablo, Richelieu Kanadı, 2. kat, 9. Oda'da ziyaretçilerini bekliyor. 


16. Hermaphrodite Endormi (Uyuyan Hermafrodit)

Yaklaşık olarak İ.S. 2. yüzyıla tarihlendirilen bu etkileyici mermer heykel Louvre'daki heykel koleksiyonunun en önemli parçalarından biri. Hermes ile Afrodit'in çocuğu olduğuna inanılan Hermafrodit, hem dişi hem erkek üreme organlarına sahip olmasıyla biliniyor. Tüm hatlarıyla inanılmaz bir gerçekçilik yakalayan heykel genel olarak kusursuz bir kadın bedenine sahip olsa da, bacakarasında ziyaretçileri bir sürpriz bekliyor! Roma'da yer altından çıkarılan heykel, 1807 yılında satınalım yoluyla müzeye getirilmiş. Sully Kanadı'nda, zemin kat, 17. Oda'da bulunuyor


17. La Vierge aux Rochers (Kayalıklar Bakiresi)

Leonardo da Vinci'nin imzasını taşıyan Kayalıklar Bakiresi, Mona Lisa kadar olmasa da, yoğun gizem ve simgelemlerin kullandığı bir yapıt. 1,99 x 1,22 cm ölçülerinde. Hz. Meryem ve İsa peygamberi konu alıyor. Denon Kanadı, 1. kat, 5. Oda'da. 


18. Morte della Virgine / La Mort de la Vierge (Bakire'nin Ölümü)


Roma'da bir kilisenin duvarlarına asılmak için dinadamları tarafından İstalyan ressam Caravaggio'ya ısmarlanan bu resim 1605 yılında tamamlanmış fakat dönemin yetkilileri tabloyu kilisede sergileme layık bulmamış. 1671 yılında müzenin koleksiyonuna dâhil olan eser, Denon Kanadı'nda, 1. kat, 8. Oda'da sergileniyor. 


19. Œdipe Explique l'Énigme du Sphinx (Oedipus ve Sfenks)

Fransız ressam Jean-Auguste-Dominique Ingres tarafından yapılan bu tablo da, konusunu Yunan mitolojisinden alıyor. Söylenceye göre Sfenks Ödip'e (Oedipus) bir bilmece soruyor ve o bunu yanıtlıyor. 1,89 x 1,44 boyutlarındaki tablo şu an için sergiden kaldırılmış durumda.


20. Milon de Crotone (Krotonlu Milo)


Heykeltıraşların sıklıkla esin kaynağı olarak kullandığı Antik Yunan kültürü bu heykele de konu oluyor. Ufak bir farkla. Krotonlu Milo, Antik Olimpiyat oyunlarında defalarca yarışmış ve rekorlar kırmış gerçek bir kişilik. Yaşlılığında, tek başına yaptığı bir  yolculukta bir ağaç üzerinde gücünü denemek isterken eli bu ağaca sıkışır. Elini kurtarmaya çalışırken dağdan kurtlar iner ve eski sporcuyu parçalar. Heykeltıraş Pierre Puguet burada kurt figürünü aslanla değiştirmekle birlikte işte bu olayı anlatmış


21. La Jeune Martyre (Genç Şehit) 


Paul Delaroche imzası taşıyan 1,71 x 1,48 m boyutlarındaki bu tablo çok acıklı bir hikâyeyi betimliyor. Hristiyanlığın ilk yayıldığı dönemlerde Romalılar bir kadını inancını inkâra zorlar fakat kadın İsa peygamberin yolundan dönmez. Çoktanrıcı Romalılar da onu ırmağa atıp boğarak şehit ederler. Sanat tarihçilerinin övgüyle sözünü ettiği bu tablo Denon Kanadı, 1. kat, 76. Oda'da ziyaret edilebilir.


22. Akhenaton heykeli

Tarihin en gizemli kişiliklerinden biri olan 4. Amenofis (Firavun Akhenaton) 'dan günümüze ulaşan az sayıda izden biri bugün Louvre'da sergilenen bu heykel. Akhenaton, çoktanrıcı Mısır'da ilk kez eski inancı yasaklayarak tektanrılı bir din getirmişti. Bu girişimiyle tüm tepkileri üzerine çeken Akhenaton ölünce yerine gelen firavunlar ve din adamları, onu sapkın ve düşman ilân etti ve adı da dâhil olmak üzere tüm izlerini kayıtlardan sildiler. Akhenaton 3000 binyıl boyunca tarihin tozlu sayfalarında gömülü kaldı. Tâ ki 19. yüzyılda yeniden keşfedilinceye dek... Konumu: Sully Kanadı, 1. kat, 25. Oda


23. La Grande odalisque (Büyük Odalık)

Jean-Auguste-Dominique Ingres tarafından 1816 yılında yapılan bu tablo, Fransız resmindeki en ünlü nü tablolardan biri olarak biliniyor. Resimdeki figürün anatomik orantısızlığı resimden anlamayan birinin bile kolayca dikkatini çekebilecek nitelikte fakat tablodaki ışık-gölge dengesi ve kumaşların desen ayrıntıları sanat tarihçilerinin anlata anlata bitiremediği noktalar. Resim, Denon Kanadı'nda, 1. kat, 75. Oda'da yer alıyor.


24. Louis XIV (14. Lui) 


Hyacinthe Rigaud imzalı bu resim, 1701 yılında dostluk nişanesi olarak İspanya Kralı 5. Filip'e armağan edilmek üzere ressama ısmarlanmış; fakat öylesine beğenilmiş ki, hediye edilmekten vazgeçmişler ve sarayda tutmaya karar vermişler. Tablo Sully Kanadı, 1. katta Louis XIV. koleksiyonu dâhilinde sergileniyor.


25. Appartements de Napoléon III (3. Napolyon'un Daireleri)



Louvre'un aslen bir saray oluğunu bu yazı dizisinin diğer bölümlerinde söylemiştik. 1682 yılına değin Fransa kralları bu sarayda yaşamışlar. Dünyanın en görkemli saraylarından biri olan Louvre'da, kralların yaşamlarını sürdürdükleri odalar da bugün ziyarete açık. 3. Napolyon dönemindeki görüntü ve dokusuyla korunan daireler bugün hâlâ görkemiyle ziyaretçilerini büyülemeyi sürdürüyor. Napolyon'un Dairelerini görmeden Louvre'dan ayrılmamak gerek. 3. Napolyon Daireleri, Richelieu Kanadı, 1. kat 80'li numaralara sahip odalarda bulunuyor.


BONUS


Département des Arts de l'Islam (İslam Eserleri Bölümü)

Louvre Müzesi'nin en fazla ilgi çeken bölümlerinden biri de İslam Sanatları Bölümü. Elbette Türkiye bu sanatın izlerini en canlı görebileceğimiz yerlerden biri ama Louvre'daki İslam Sanatları bölümü Araplardan, İranlılara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar çok geniş bir yelpazeden ve çok geniş bir coğrafyadan örnekler sunuyor. Batı ve Doğu'nun sanat / estetik farkını gözlemlemek için sanıyorum ki Louvre Müzesi'nden daha iyi bir adres olamaz. Bana kalırsa müzenin mutlaka görülmesi gereken bölümlerinden biri.  


***


Louvre'un planı ve giriş kapılarının yerleri *

***

Bu yazı Louvre Müzesi Gezi Rehberi yazı dizisinin bir parçasıdır. Louvre Müzesi ile ilgili daha fazla bilgi için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

***

NOT: Bu yazıda kullanılan tüm görseller Wikimedia Commons'tan sağlanmıştır. Gerekli koşullara uyulduğu sürece kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder