Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

22 Şubat 2015 Pazar

The Most Expensive Galician Restaurant

(Найдорожча ресторація Галичини)
(En Pahalı Galiçya Restoranı)

Menüde dudak uçuklatan fiyatlar
Lviv’in bir diğer ilginç mekânı… “En Pahalı Galiçya Restoranı” adını taşıyan bu mekânda menüdeki fiyatlar hakikaten dudak uçuklatacak cinsten. Bir tabak yemek yaklaşık 1600-3000 grivna (2015’te 200-400 TL) aralığında… Ama korkmayın var bunun da bir numarası; anlatacağım…

En Pahalı Galiçya Restoranı’nın tek özelliği ocak söndüren fiyatları değil. Bir Mason locası gibi tasarlanan iç mekânda her köşede bir masonluk simgesi dikkat çekiyor. Dışarıda da tek bir tabela olmadığını söyleyeyim. Restoranı tanıyabilmek için tek yol, masonluğun en yaygın simgelerinden gönye-pergel çıkartması.

Kryjivka’nın olduğu binada, Kryjivkya’nın hemen üst katında yer alıyor. Dökük merdivenlerden çıkarak ulaşıyorsunuz ama kapıda da hiçbir belirtke yok… Tıklıyor ya da kendiniz açıyorsunuz; sizi bornoz içinde bir görevli karşılıyor. Kapı, pis denebilecek salaşlıkta bir mutfağa açılıyor. Girince “yemekler acaba burada mı hazırlanıyor” diye kaygılandım ama gizli kapıdan geçince masonların dünyasına adımınızı atıyorsunuz. O bornoz ve pis mutfak yalnızca bir parodi.

Burası da oldukça turistik bir mekân olduğu için garsonlar İngilizce biliyor. Size “local card” yani şehrin yerlilerin kullandığı indirim kartınızın olup olmadığını soracaklar. Fiyatlarda %95 indirim sağlayan bu karta siz de benim gibi sahip olmadığınız için öylece kalacaksınız. Kokmayın bu noktada pazarlık etmeye başlamanız gerekiyor. Bir turist indirimi istemek yeterli olacaktır. Yine %95 indirimi kapacaksınız. Yalnız şunu söylemeliyim ki bu dev indirime rağmen yine de Ukrayna’da ödediğim en yüksek hesap buradaydı.

Menüde yer alan yemeklerin çeşitliliği bana çok az geldi. Mesela damak tadıma göre bir çorba bulamadığım için çorbasız başladım öğüne. Ana yemeklerin de sayısı azdı. Ukrayna ve Romanya arasında yer alan tarihî bir bölge olan Galiçya’nın yemeklerini sunduklarını söyleseler de menüdeki yemekler bana pek öyle geleneksel tatlarmış gibi gelmedi. Erikli, şeftalili et yemekleri bende biraz çağdaş yorum katılmış izlenimi uyandırdı. Yemeklere bayıldığımı söyleyemem ama ortam gerçekten çok güzeldi. Üç ayrı salonda hizmet veren mekânda akşam 8’den sonra canlı müzik oluyormuş; ben öğle yemeğine gitmiştim…

Tuvaletleri ise en pahalı restorana yakışacak nitelikteydi doğrusu. Taht biçiminde tasarlanmış oturaklı tuvaletiyle krallara layık bir hacet molası verebilirsiniz. Gece 2’ye dek açık fakat özellikle akşam saatlerinde rezervasyonlu gitmek gerekirmiş.

Restoranın tek belirtkesi sahanlıktaki şu Masonluk simgesi

Restoranın kapısı olduğunu duvardaki çıkartmalardan anlıyorsunuz

Porsiyonlar epeyce küçük

Fakat sunumlar zengin

Krallara layık tuvalet
Masonluk simgeleriyle dolu mekânın iç görünümü*

Adres: Rynok Meydanı, No:14, Lviv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder