Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

16 Şubat 2015 Pazartesi

Ukrayna'da konaklama

Intercontinental Oteli
2015 yılının Ocak ayında Ukrayna'ya gerçekleştirdiğim 8 günlük seyahatim süresince otelde de, kiralık stüdyo dairelerde de, hosteller de kaldım, yataklı trenlerde de geceledim. Dolayısıyla ülkedeki konaklama koşullarıyla ilgili az çok bir fikir edinebildim. Bu yazıda kişisel deneyim ve gözlemlerime dayanarak birkaç yorum ve bilgi vereceğim sizlere.

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Ukrayna’da küçük otel ve hostel sayısı turizmin “gelişmemiş” olduğu bir ülke için epeyce fazla. Bu da zaten ucuz olan ülkeyi özellikle düşük bütçeli gezginler, öğrenciler ve sırtçantalılar için oldukça cazip kılıyor.

Ukrayna’nın ucuz olduğunu neredeyse her paragrafta üstüne basa basa vurguluyorsam boşuna değil. Ortahalli bir gezgin olarak ben 1+1 özel daire tutabildim ve şehrin en merkezî yerindeki daire için yalnızca 40 TL ödedim. Ukrayna’ya giderseniz size de tavsiyem bu yönde olur.

Oteller ikiye ayrılıyor: tüm dünyada şubesi olan uluslararası otel zincirleri ve yerel oteller. Hilton, Intercontinental, Hyatt gibi 5 yıldızlı oteller tamamen Avrupa ölçütlerinde ve fiyatlar da Avrupa’dakilerle koşut. Türk lirasıyla gecelik ortalama 750 ilâ 1000 TL isteyen bu oteller bizim için bile bu kadar pahalıyken Ukraynalıların burada kalabilmek için ufak bir serveti gözden çıkarmaları gerektiğini tahmin edebilirsiniz.

Sovyet döneminden kalma oteller
Yerel otellerde ise fiyatlar daha makul. Gecelik 40-50 TL’ye güzel çift kişilik odalar bulabilirsiniz. Genelde araştırdığım tüm otellerde kahvaltı fiyata dâhildi.

Bir de Ukrayna’da çok yaygın olan hosteller var… Kiev’de kaldığım süre boyunca ben de bir hostelde kaldım. Booking.com’daki yüksek puanlamaya aldanıp şehrin en merkezî yerindeki bir hostelde tek kişilik oda ayırttım ama buna bile pişman olmak için yüzlerce neden biriktirdim kaldığım süre boyunca. Toplu yatakhanede olsam herhalde çıldırırdım!

Haliyle, ülke bu kadar ucuz olunca dışarıdan gelen turistler hostelleri değil konforlu otelleri yeğliyor. Hostellerin müşteri kitlesi genelde taşradan büyükşehre birkaç günlüğüne gezmeye ya da iş halletmeye gelen ortahalli/yoksul insanlardan oluşuyor.   


Benim kaldığım hostel böyleydi diye genelleme yapmam doğru olur mu bilmem ama etrafı pislik götürüyordu. Lobide ve odalarda içilen sigaraların kokusu ta benim odama geliyordu. Gürültü, şamata, kahkahalar gece yarısından sonra bile sürüyordu. Sanıyorum pek çok hostelde durum böyledir. Sonuç olarak size önerim, Ukrayna’ya giderseniz ya düzgün bir otelde kalın ya da iyisi mi özel daire kiralayın; ama, fakat ve lakin hostele giderseniz bu tür manzaralara hazırlıklı olun.  

Bazı otel tabelaları yalnızca Kiril abecesiyle yazılmış
Son olarak, gideceğiniz otel ya da hostelin adını ve adresini çok iyi öğrenin. Rezervasyon sitesinde otel adı Latin harfleriyle yazılmışsa da kapısındaki tabela Kiril harfleriyle olabilir. Eğer Kiril abecesini okuyamıyorsanız, belki defalarca kapısından geçmenize rağmen otelinizi bulamayabilirsiniz. Kiril harfleri zaten Latin harflerine oldukça benziyor.Gitmeden önce hangi harfin neye karşılık geldiğini öğrenmek işinizi çok kolaylaştırabilir. Ukrayna'daki dil sorunu ile ilgili "şurada" ayrıca bir yazı yazdım. İşinizi görebilir.

***

Bu yazı, Ukrayna'ya gideceklere tavsiyeler adlı yazı dizisinin bir parçasıdır.

2 yorum:

  1. merhaba , çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.Peki özel daireleri 1+1 nereden nasıl kiralayabiliriz acaba ??

    YanıtlaSil
  2. Arkadaslar Merhaba,

    Ukrayna Kiev 'de Sehir merkezinde kendimize Ait Turkce - ingilizce ve Rusca iletisim kurabileceginiz Hostelimiz vardir.
    ilgilenen Arkadaslar Bu Numarayla irtibata gecebilirler.
    +380636056439

    Bekleriz,

    YanıtlaSil