Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

8 Mart 2015 Pazar

Quick


Quick logosu
Geçenlerde Forum İstanbul'a gittim ve uzunca bir alışveriş maratonunun sonunda kendimi ödüllendirmek için yemek katına çıktım. Film seansını beklerken bir şeyler aldım ve bir masada atıştırmaya başladım. Derken gözüm tanıdık bir logoya takıldı: Quick...

Şirket logosunun altında "Çok lezzetli şeyler olacak" diye bir ibare yazıyordu. Logo ilk anda çok tanıdık gelse de, düşününce Türkiye'de böyle bir markayı daha önce hiç görmediğimi fark ettim. Yabancı bir marka Türkiye pazarına giriş yapıyor olmalıydı... Derken jeton düştü; taşlar yerine oturdu! Tabii yaa! Fransa'da yaşadığım dönemde her yemek yapmaya üşendiğimde imdadıma yetişen fast-food markası Quick! Bizim Quick!

Oturduğum yerde kafamı biraz kaldırıp ilanın tamamını görmeye çalıştım. Evet, Quick yakında Türkiye'ye geliyordu. Peki nedir, nasıl bir markadır bu Quick... Belçika merkezli, Fransız sermayeli bir şirket olan Quick, Fransa'da, Lüksemburg'ta ve Rusya'da da yaygın. Şimdilerde büyüme hamlesi yapmış ve Türkiye ile Tunus pazarına da girmeye karar vermiş. Tek bir alışveriş merkezinde 2 tane şube açan, aynı cadde üzerinde 2-3 farklı restoranda hizmet veren fast-food markalarını gördülerse bu kararı almaları pek de zor olmamıştır hani...

Diğer markalardan farkı ne?

Quick, 21 Nisan 2015 günü Forum İstanbul AVM'de kapılarını açtı. Ben de hemen gidip ziyaretimi yaptım. Hemen izlenimlerimi paylaşmak isterim sizlerle. Quick'in konsept olarak Burger King ve McDonalds'tan hiçbir farkı yok diyebilirim. Tipik bir hızlı yemek restoranı. Sistemi, menüleri, promosyonları, kampanyaları neredeyse birebir aynı. Aynı şekilde kasada sıraya giriyorsunuz, çoğunluğu gençlerden oluşan çalışanlar "sipariş veremeyen var mı" diye soruyor, hangi içeceği istediğiniz ve menüyü büyütmek isteyip istemediğiniz soruluyor.

Çocuklar için oyuncak veren ufak menüler, öğrenciler için özel teklifler, aileler için aile boyu menüler de vardı Fransa'daki Quick'te. Bunu geliştirerek Türkiye'de uygularlarsa, sanırım başarılı olurlar. Sordum, çok yakında promosyonlara başlayacaklarını söylediler.

"Çok lezzetli şeyler olacak!"
Tek ayrım hamburgerlerin şeklinde şemalinde ve bazı malzemelerde aslında. Quick bazı hamburgerlerinde şekilli mekilli, pek havalı ekmekler kullanıyor. Bunu bazen diğer markalar da deniyor. Tat olarak McDonalds'tan daha iyi buluyordum şahsen. Aksini söyleyeni çok gördüm. Patateslerini ise tuzlamadan veriyor Quick. "Az tuzlu mu, çok tuzlu mu, karar sizin" diye bir sloganları vardı. Peçeteyi, pipetleri, tuzu vs servis büfelerinden kendiniz alıyorsunuz ihtiyacınız kadar. Türkiye'de tüketicinin insafına mı emanet etmemişler peçete alımını. Tepsi içinde kendileri veriyor. Bir güzel haber de şu ki, Quick'te ıslak mendil de veriliyor tepsi içinde!

Et, tavuk ve balık seçeneklerinin her üçü de bulunuyor. Fransa'daki şubelerde içeceklerde PepsiCo ürünleri (Pepsi, 7up, Tropicana vb) tercih ediliyor. Fransa'da içmesuyu olarak Vittel, madensuyu olarak San Pellegrino veriliyor ama Türkiye'de Coca Cola ürünleri; sıcak içeceklerde ise Doğadan / Nescafé markaları sunuluyor.

Rakip markalarda olduğu gibi balıklı ya da tavuklu salatalar, kutuda atıştırmalıklar, dondurmalar, tatlılar, milkshake'ler var. Adından başka her şey aynı anlayacağınız... Affınıza sığınarak söylüyorum; hani derler ya "aynı b*kun laciverdi" diye. Gerçekten de öyle.

Ürünler


Quick'in simge ürünü Giant *
Tüm hamburger markaları gibi Quick'te de köfteler sığır etinden hazırlanıyor. Fakat yurtdışındaki şubelerinde domuz etli bazı ürünler var. McDonald's ve Burger King'te olduğu gibi Quick tabii ki domuz etli ürünleri Türkiye'de satışa sunmamış. Özellikle "Bacon" adını taşıyan ürünlerin adını da içeriğini mi güncellemişler. Quick'in simge ürünü "Giant" adını taşıyor. Burger King'in Whoopper'ı; Mc Donald's'ın "BigMc"i neyse Quick'in de Giant'ı o. Quick ürünleri aşağıdaki gibi:
  • Cheeseburger : Beyaz yuvarlak ekmek, 45 gramlık köfte, erimiş emmental peyniri, soğan, salatalık turşusu, ketçap ve hardal ile hazırlanıyor. 
  • Giant Junior : Beyaz yuvarlak ekmek, 45 gramlık köfte, chester peyniri, soğanlı karışım, gebreotu sosu
  • Giant : Beyaz yuvarlak ekmek, 2 adet 45 gramlık köfte, chester peyniri, soğanlı karışım, gebreotu sosu
  • Quick'n Toast : Tost ekmeği arasında domates dilimleri, pastırma (Fransa'da domuz eti kullanılıyor, bakalım burada nasıl bir çözüm üretecekler) 115 gramlık köfte, erimiş emmental peyniri, karabiberli peynirli sos.
  • Long Beef : Susamlı uzun ekmek arasında 2 adet 45 gramlık köfte, erimiş chester ve emmental peyniri, pastırma dilimleri, tütsülenmiş (füme) domates 
  • Long Chicken : Susamlı uzun beyaz ekmek arasına 90 gramlık çıtır tavuk, erimiş chester peyniri, Batavya salatası dedikleri yeşillik, kararbiberli peynirli sos
  • Long Fish : Buhara tutulmuş susamlı uzun beyaz ekmek arası çıtır balık, erimiş chester, batavia salatası ve tartar sos. 
  • Suprême classic : İrmiğe bulanmış beyaz ekmek arasında, 115 gramlık köfte, erimiş chester, domates dilimleri, yeşillik, halka soğanlar, salatalık turşusu, hardal sosu ve ketçap. 
  • Giant Max : Beyaz yuvarlak ekmek, 2 adet 60 gramlık köfte, erimiş chester, salata, soğan, gebreotu sosu 
Ürün fiyatlarına gelince, aşağı yukarı McDonald's ve Burger King ile aynı diyebilirim ama bir nebze daha yüksek. En uygun fiyatlı ürünün 13 TL dolaylarında bir fiyatı vardı.

Quick ve marka değeri

Rekabet! *
Quick 2014 yılını 495 restoranla uğurlamış. 2015'in ilk çeyreğinde ise Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yeni pazarlara giriş kararı almış. McDonalds'tan sonra Fransa'nın en büyük ikinci hızlı yemek restoranı zinciri. Bu iki markanın sektördeki tekeli yüzünden Burger King 1997 yılında Fransa pazarından çekilme kararı almıştı. Düşünebiliyor musunuz? Koskoca Fransa'da canınız Whopper çekse yiyemiyorsunuz! Fransızlar hasretti bu lezzete. Yurtdışına çıktıklarında yemek yemek için hususi Burger King restoranı arayan Fransız arkadaşlarım vardı.

Neyse ki Burger King bu talebe daha fazla kayıtsız kalamadı ve 2012 yılında Fransa'ya geri döndü. Halkın nasıl coşkuyla karşıladığını; olayın nasıl gazete manşetlerine taşındığını anımsadıkça gülümsüyorum. Bunlarınkine varlık içinde yokluk denir!

Quick, Amerikalı McDonalds ve Burger King gibi devlerin karşısında, Avrupa merkezli ve sermayeli en büyük hızlı yemek restoranı markası olarak dikiliyor. Ben Türkiye'de tutunacağına ve kısa sürede yayılacağına inanıyorum. Siyasi nedenlerde Amerikan sermayesi markaları protesto eden kesimler için bir seçenek olarak pazara girecek çünkü. Quick'in Bayrampaşa Forum İstanbul AVM'de, Şişli Meydan'da, Mecidiyeköy Cevahir AVM'de, Ataşehir'de ve Viaport AVM'de de çok yakında şubeleri açılıyormuş. Şimdilik diğer kentlerde şube açmak planlarında yokmuş.

2015'te başlatıkları büyüme hamlesi, aynı zamanda bir değişim dalgasını da getirmiş. Şirket, logosunu da değiştirmiş gördüğüm kadarıyla. Ürün çeşitliliğinde değişikliğe giderek Türkiye'ye özgü yeni tatlar sunabilirler tüketiciye. Bekleyip göreceğiz.

Sağlıklı beslenmeye ilişkin birkaç söz

Spicy Max ürünü, patates kızartması, ayran ve soslar
Şaka şaka... Sağlıklı beslenmeden dem vuracak en son kişi benimdir herhalde. Ufak bir obur olarak, bir oturuşta 2 menü devirmek benim için alışılmış bir şeydir. Fast-food tarzı lezzetleri çok seviyorum ne yazık ki... Umarım bir gün başıma bela olmaz.

Kabul ediyorum: kola gibi yapay bir sıvıyı bize dayatılan devasa kaplarda tüketmek sağlık için zararlı. Bu yüzden olabildiğince gazlı içecekleri tüketmekten kaçınıyorum ve menülerin yanında ayran alıyorum. Müjdeler olsun ki, Quick de seçkisine ayran eklemiş :)

Hangi koşullarda, kaçıncı kez kullanıldığı meçhul yağlarla kızartılan patatesler konusu benim de gönlümü bulandırıyor ama ne yapayım, çok seviyorum patates kızartmasını... Hele o sarımsaklı mayonezler, acı soslar yok mu...

***

Şimdilik söyleyebileceklerim bunlar. Restoran hizmete girer girdi; gidip kendiniz de tadabilir; deneyimlerinizi, yorumlarınızı yorum bölümünde paylaşabilirsiniz. Burger King'çi biri olarak, Quick'i Burger King'e yeğler miyim bilmem ama McDonalds'tan iyi olduğunu hâlâ ısrarla düşünüyorum!

Quick bu hareketiyle büyük bir alkışı ve övgüyü hak ediyor!

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Öncelikle yazınız için teşekkür ederim.
    Forum İstanbul Quick de ekip üyesiyim.

    Bugün(21/04/2015) saat 11 de açıldık.
    Yolunuz düşerse SpicyMax ve GiantMax i kesinlikle tavsiye ederim. Tadına bakmadan karar vermeyin. Burger King ve McDonalds tan farkını anlayacaksınız. Kısacası bize bayılacaksınız.
    Bekleriz.

    YanıtlaSil
  2. Yemeyin leş gibi

    YanıtlaSil