Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

24 Mayıs 2017 Çarşamba

Ukrayna'ya kimlikle pasaportsuz seyahat

Eveeet! Sonunda müjdeli haber geldi! Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan'ın ardından, Ukrayna Türklerin pasaport olmaksızın, yalnızca geçerli kimlik belgesi ile giriş yapabileceği üçüncü ülke oldu.

Öncelikle, sözkonusu anlaşma 14 Mart 2017'de Ankara'da imzalanmış, Ukrayna meclisi anlaşmayı 17 Mayıs'ta onamış, 20 Mayıs'ta da anlaşma resmen yayınlanmıştı. Hemen bilet bakmaya başlayın! Bu yaz, akın edeceğimiz yer Ukrayna!

Geçerli kimlik belgesi nedir?

Yeni kimlik kartlarımız
Biliyorsunuz ki pilot illerde yapılan denemenin ardından yeni tasarım çipli kimlik kartlarımız tüm yurttaşlara verilmeye başlandı. Nüfus kâğıdı demiyorum, zira artık kâğıt değil kart hâlini aldılar. Bundan böyle nüfus kâğıdı terimi kullanılmayacak.

Ukrayna'ya artık kimlikle girebiliyoruz dedik, evet; ancak eski mavi / pembe kimliklerle değil. Mutlaka yeni kimlikler için başvuruda bulunmamız gerekiyor.

Bunun için öncelikle telefonla 199'u arayarak ya da https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr/  adresine girerek bir randevu alıyorsunuz. Dilerseniz ilçe nüfus müdürlüklerine doğrudan giderek de yeni kimliğinizi çıkartmak için başvuruda bulunuyorsunuz. Kalabalık bir ilçede yaşıyorsanız, randevusuz gittiğinizde o gün işinizi halledemeyebilirsiniz. Başvurunuzun ardından kartlarınız size teslim edilmesi iki haftayı bulabiliyor.

Yeni kimliklerimiz, elektronik ortamda erişimi olan yetkililere tüm kişisel bilgilerimizi, parmak izi, biyometrik fotoğraf, suç kaydı gibi bilgileri gösterebildikleri için pasaport yerine kullanılabiliyor.

Bu kimliklerden henüz çıkartmadıysanız ancak elinizde pasaport varsa yine Ukrayna'ya seyahat edebilirsiniz. Eski kimlikler, geçici kimlik belgeleri, ehliyet / sürücü belgesi, öğrenci kartı gibi belgeler kimlik yerine geçmez ve "geçerli seyahat belgesi" olarak tanınmaz.

Şimdiden iyi yolculuklar!

***

Bu yazı, Ukrayna'ya gideceklere tavsiyeler adlı yazı dizisinin bir parçasıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder