Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

23 Haziran 2017 Cuma

Kazakistan'a nasıl gidilir?

Dost ve kardeş ülke Kazakistan'a gitme fikri mi düştü aklınıza? Bize mesafe olarak çok uzak görünse de; gönül bağı olarak çoook yakın olan bir ülke Kazakistan... Mesafeler gözünüzde büyümesin, Kazakistan'a gitmek çok kolay!

Aynı soydan geliyor, aynı dilin iki farklı lehçesini konuşuyoruz. Tarih yollarımızı bin yıldan uzun bir süre önce ayırsa da gönül bağı hâlâ tüm kuvvetiyle varlığını sürdürüyor.

Vize yok!


Dost ülke Kazakistan ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türk vatandaşları Kazakistan'a seyahatlerinde vizeden muaflar. Bir başka deyişle Kazakistan biz Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Eğer geçerli bir pasaportunuz varsa, ilk uçağa atlayıp Kazakistan'a gidebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken iki husus var. Birincisi, Kazakistan'da kalacağınız süre, ilk giriş tarihinizden itibaren 30 günü aşmamalı. Eğer tasarladığınız seyahat 30 günü aşacaksa Kazakistan büyükelçiliği ya da başkonsolosluğuna başvurarak ziyaret amacınıza uygun (eğitim, çalışma vb) bir vize almanız gerekiyor.

İkinci husus ise pasaportunuzun iyi durumda olması. Kazak yetkililer ülkeye girişlerde yırtık, aşırı derecede yıpranmış, eprimiş, buruşmuş vb pasaportları geri çevirebiliyor.

Kazakistan'da pasaportunuza vurulan giriş-çıkış damgası

Yer bildirimi 


Eski Sovyet geleneklerinden biri olarak Kazakistan'a giriş yapan tüm yabancıların göç polisine konaklayacakları adresi bildirmesi gerekiyor. Registrasyon denen bu kural ve Kazakistan içinde bir kentten bir kente seyahat eden Kazakistan yurttaşlarını bile kapsıyor. Eğer bir turistseniz ve ülkede 5 günden fazla kalacaksanız göç polisine bu bildirimi yapmak zorundasınız. 5 günden az kalacaklar için böyle bir zorunluluk yok. Yalan beyanın ya da bildirimde bulunmamanın ülkeye giriş yasağı hatta hapse kadar yolu var. Özellikle Rusya'da bu işten başı ağrıyan çok fazla kişiyle karşılaştım. O yüzden dikkatli olun!

Ocak 2017 itibarıyla, Türk vatandaşlarına bu bildirimi havalimanlarında yapma kolaylığı sağlanmış durumda. 5 günden uzun kalacaksanız bunu bildiriyorsunuz ve 1 aylık serbest dolaşım izni alabiliyorsunuz.


Kazakistan'a uçan havayolları


Air Astana'nın Almatı - İstanbul uçağı
Türkiye tarafından Kazakistan'a yoğun bir yolcu akışı olmasa da, Kazakistan tarafından Türkiye'ye tam tersi bir durum sözkonusu. Kazaklar başta yaz tatili ve ticaret olmak üzere tüm yıl boyunca ülkemize akın ediyorlar. Başta bizim millî havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları ve Kazakistan'ın millî havayolu şirketi Air Astana olmak üzere, Pegasus, AtlasGlobal, Scat her gün onlarca tarifeli seferle iki ülkeyi birbirine bağlıyor.


  • Türk Hava Yolları: (IST) İstanbul Atatürk Havalimanı ile Almatı (ALA) ve Astana (TSE)
  • Air Astana: (IST) İstanbul Atatürk Havalimanı ile Almatı, Astana ve Aktav (SCO) ve Atırav (GUW)
  • Pegasus: (SAW) İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Almatı
  • AtlasGlobal: İstanbul Atatürk Havalimanı ile Astana, Aktav, Çimkent (CIT) ve Karagandı (KGF)  
  • SCAT: İstanbul Atatürk Havalimanı ile Aktav arasında aktarmasız uçuşlar gerçekleştiriyor.

Bunun yanısıra, Ukrayna Havayolları'nın Kiev üzrinden, Azerbaycan Havayolları'nın Bakü üzerinden, Aeroflot'un Moskova üzerinden çok uygun fiyatlara aktarmalı seferlerini de yakalayabilirsiniz!


14 yorum:

  1. Vay Allah razı olsun senden. Bende kız arkadaşımı görmek için gitcem supriz yapcam ona orada okuyor. Ama yabancı vatandaşlar yanında 10 bin dolar döviz bulundurması gerekiyor diye bişey duydum cevaplarsanız sevinirim teşekkürler tekrardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça yanlış ve eksik duymuşsunuz. Aksine Kazakistan'a girecekseniz 10 bin dolardan fazla ya da bunun dengi miktarda başka para bulundurmamanız gerek. Eğer varsa da polise bildirmek, üzerimde 10 binden fazla para var demek gerekiyor.

      Sil
  2. Ya merhaba benim hiç durumum yok.on bin doları nasıl yanımda bulundurayım çalışmak için gitmek istiyorum oraya bayanım acaba uçak bileti ne kadar gidince bana hemen iş verirler mi

    YanıtlaSil
  3. Kazakistanda türkleri polis çok kontrol ediyor

    YanıtlaSil
  4. Kazakistanda türkleri polis çok kontrol ediyor

    YanıtlaSil
  5. Slm Kazakistan da 7 gün kalacağım pasaport var ama viza yok orda viza gereği var mı 7 gün için bir bilgi verirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 gün için vizesiz seyahat edebilirsiniz. Yalnızca kalacağınız yerin adresini polise bildirmek zorundasınız havalimanında.

      Sil
    2. Vizeye gerek yok efendim

      Sil
  6. Ben de kazakisane 7 gunlugne gitcm hayirli bi is icin askere gitmedm ve icralik olaylarm var pasaport gerekirmi ve nasil alabilrm bana ulasip bilgi verirsen cok minnettar olrm.telm 05549512781

    YanıtlaSil
  7. Abi yaşım 17 kazakistana kız arkadaşımın yanına gitmek istiyorum pasaportum yok vizeye sanırım ihtiyaç yok ne yapabilirim 05541643302

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir pasaport çıkartmak ve seyahat edebilmek için anne-babana bir izin kâğıdı imzalatmakla başlayabilirsin.

      Sil
  8. Bana ulaşabilirseniz sevinirim lütfen çok ihtiyacım var bilginize

    YanıtlaSil
  9. Ben 10. Gun. Veye 7 gun. Gıtmek ıstıyorum orda. Guvende olurmuyuz acaba onu sormak ıstıyodum hostel rezarvasyonu yapar ıcerı gırerız teylıkelımı ulke heralde 1. 2. Bın yeter

    YanıtlaSil
  10. merhabalar benim çok acil sizinle iletişime geçmem ve bu konu hakkında bilgi gerekiyor yakın zamanda kazakistana gideceğim fakat bazı sorularım var instagram adresinizi alabilir miyim oradan yazacağım.

    YanıtlaSil