Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

15 Ocak 2015 Perşembe

Prado Müzesi'ndeki en önemli eserler

Prado Müzesi, hepsi birbirinden değerli binlerce yapıta evsahipliği yapsa da, içlerinden kimileri sanatsal değerleriyle biraz daha öne çıkıyor. Sapla samanı birbirinden ayırmak gerekir tabii! Onlarca salon ve yüzlerce resim arasında kendinizi kaybetmemeniz ve daha verimli bir ziyaret gerçekleştirebilmeniz için bu yazımda, müzenin en bilinen ve en değerli 15 yapıtıyla ilgili ve konum bilgilerini içeren kısa ve öz bir dizelge hazırladım. Umarım işinize yarar!

01. El Jardín de las Delicias 
(tr: Dünyevî Zevkler Bahçesi)
(en: The Garden of Earthly Delights)

Benim bugüne kadar gördüğüm tablolar arasında en sevdiğim, en yaratıcı bulduğum, bakmaya asla doyamadığım yapıtlardan biri Bosch'un Dünyevî Zevkler Bahçesi adlı çalışmasıdır. Üç kanatlı bu dev çalışma 1500'lerin başında yapılmış. Her bir figür ilginç ayrıntılar taşıyor. Bana kalırsa müzenin başyapıtı! 0. kat 56 numaralı salonda sergileniyor.


02. El Triunfo de la Muerte 
(tr: Ölümün Zaferi)
(en: The Triumph of Death)


Yine müzenin en önemli yapıtlarından sayılan bu tablo, benim de kişisel favorilerin arasında üst sıralarda yer alıyor. Hollandalı ressam Pieter Brueghel (baba) tarafından yapılmış. 1562 yılında yapıldığı sanılıyor. Ölümün tüm dünyevî zevklerin üzerinde nasıl galip geldiğini betimleyen çok simgesel bir yapıt. 0. kat 56 numaralı odada ziyaretçilerini bekliyor. 



03. El 3 de mayo en Madrid / Los Fusilamientos
(tr. Madrid'de 3 Mayıs / İdamlar
(en. The 3rd of May 1808 in Madrid / The Executions)

Goya'nın en bilindik yapıtlarından biri olan "Madrid'de 3 Mayıs" sanat tarihinde çok önemli bir yere sahip. Goya'nın adını duyan herkes muhakkak bu tablosunu da görmüştür. 1814'te yapılan tablo 268 cm x 347 cm ölçülerinde. Madrid'de yaşanan gerçek bir idamı betimleyen bu eser  0. kat 64 numaralı salonda görülebilir.


04. La Crucifixión 
(tr. Çarmıha Geriliş)
(en. Crucifixion)

Flaman ressam Juan de Flandes tarafından Kraliçe Isabel'in hizmetinde olduğu dönemde 1509-1519 yılları arasında yapılmış. 123 cm x 169 cm boyutundaki tablo İsa Peygamber'in çarmıha gerilişini betimliyor. 0. kat 57 numaralı salonda sergileniyor.  

05. La Anunciación
(tr. Beşaret)
(en. The Annunciation)

Fra Angelico imzasını taşıyan ve 1425 yılına tarihlenen bu eşsiz tablo, Cebrail'in Hazret-i Meryem'e İsa'nın doğacağını muştulamasını betimliyor. İslamî literatürde Beşaret-i Meryem denen bu olaydan İncil'de de Kuran'da da söz ediliyor. 195 x 195 cm ölçülerindeki tablo özenle altın varaklı bir çerçeveye yerleştirilmiş olarak 0. kat, 56B numaralı salonda sergileniyor.


06. El Cardenal
(tr. Kardinal)
(en. The Cardinal)

İtalyan ressam Rafael tarafından boyanan bu yağlıboya tablo 79 cm x 61 cm ölçülerinde ve 1510-1511 tarihlerinde yapılmış. O dönemde yaşamış gerçek bir kardinale ait olduğu düşünülüyor. Vatikan'da yapılmış ve İtalyan resminin tüm özelliklerini taşıyor. 0. kat 49 numaralı salonda bulunuyor.



07. Autorretrato
(tr: Otoportre)
(en:Self-portrait)


Alman ressam Albrecht Dürer'in çalışması olan bu otoportre; günümüzü kasıp kavuran özçekim çılgınlığının yüzyıllar önceki hâli. Özçekim yerine özçizim demek daha doğru olur herhalde :) Ressam oturmuş aynadaki görüntüsünü çizmiş. Ortaya bu etkileyici çalışma çıkmış. 1498'de yapılan çalışma 1. kat 55B numaralı salonda yer alıyor.


08. El Descendimiento
(tr. Çarmıhtan İndiriliş)
(en. Descent from the Cross)

Müzedeki en çarpıcı eserlerden biri olan "Çarmıhtan İndiriliş", Flaman ressam Roger van der Weyden tarafından 1435'e doğru yapılmış. 220 cm x 262 cm ölçülerinde ve çok köşeli bir çerçeveye sahip. 0. kat 58 numaralı salonda ziyaret edebilirsiniz.

09. El caballero de la mano en el pecho 
(tr. Elini Göğsünün Üzerine Koymuş Soylu)
(en. The Nobleman with his Hand on his Chest)

Ünlü ressam El Greco tarafından yapılan bu tablo 81,8 cm x 66,1 cm ölçülerinde bir yağlıboya. 1580'lerde yapıldığı sanılıyor ve bugün 1. kat 8B numaralı salonda ziyaretçilerini bekliyor.



10. Las Meninas / La familia de Felipe IV
(tr. Nedimeler / 4. Felipe'nin Ailesi)
(en. Las Meninas / The Family of Felipe IV)

Üstat Velázquez'in en bilinen eserlerinden biri olan Nedimeler, Prado Müzesi'nin koleksiyonunun da en önemli parçalarından biri. Düğün hazırlığında olan Kraliyet ailesi kadınların ve onlara yardım eden damdonörlerin betimlendiği çalışma 318 cm x 276 cm ölçülerinde ve 1656 yılında yapılmış. 1. kat 12 numaralı salonda görebilirsiniz.

11. El sueño de Jacob
(tr. Yakub'un Düşü)
(en. Jacob's Dream)

José de Ribera adlı İspanyol ressam tarafından 1639 yılında yapılan bu yağlıboya tablo 179 cm x 233 cm ölçülerinde. İncil'de anlatılan kıssalardan birini konu ediniyor. 1. kat 9. salonda sergileniyor.


12. Carlos V en la Batalla de Mühlberg
(tr. Mühlberg Muharebesi'nde 5. Carlos)
(en. Carlos V at the Battle of Mühlberg)

Tiziano imzalı bu tablo ise İmparator 5. Carlos'u at üstünde betimliyor. İtalyon ekolünün izlerini taşıyor ve 335 cm x 283 cm boyutlarında. 1548 yılında yapılmış. 1. kat 27 numaralı salonda görülebilir.


13. La Inmaculada Concepción
(tr. Meryem'in Günahsız Gebeliği)
(en. The The Immaculate Conception)

Müzenin en güzel, en simgesel yapıtlarından biri olan "Meryem'in Günahsız Gebeliği" adlı tablo 1767-1769 yılları arasında İtalyan ressam Giambattista Tiepolo tarafınca yapılmış. Meryem Ana'nın günahsız bir biçimde İsa peygambere gebe kalışını betimlemektedir. Tablodaki her ayrıntı İncil'deki bir ayrıntıyı betimliyor. Hz. Meryem'in özellikle insana ilk günahı işleten yılanın üstüne basmakta olması tablonun ismiyle müsemma bir detay. Tablo 1. kat 23 numaralı salonda.


14. Las tres gracias
(tr: Üç Güzeller)
(en: The three Graces)

Flaman ressam Rubens'in 1630-1635 yıllarına tarihlenen bu tablosu; konusunu Yunan mitolojisinden alıyor. Zeus'un ilişkilerinden olma bu üç güzel kız kardeş tanrılara hizmet etmiş üç bakire. Balıketli hatta enikonu tombul diye nitelendirebileceğimiz bu hanımlar, güzellik algısının çağdan çağa ne denli değişiklik gösterebileceğinin en somut göstergesi günümüzde. Tablo 1. kat 29 numaralı salonda yer alıyor.


15. Judit en el banquete de Holofernes
(tr: Judit Holofernes'in Şöleninde)
(en: Judith at the banquet of Holofernes)

Yine din konulu eserlerden biri olan "Judith Holofernes'in Şöleni'nde" adlı çalışma Hollandalı ressam Rembrandt tarafından 1634'te yapılmış. Gerçi bazı kuşkular var yapıtın ona ait olup olmadığı konusunda ama genel görüş bu yönde. İncil'de anlatılan bir kıssanın canlandırıldığı bu tabloda, Holofernes adlı bir askeri öldürmek için onun verdiği şölene giden Judit resmedilmiş. 1. kat 16B numaralı salonda görülebilir.

***


NOT: Bu yazıda kullanılan tüm görseller Wikimedia Commons'tan sağlanmıştır. Kaynak sayfasında belirtilen koşullara uyulduğu sürece kullanılmasında bir sakınca yoktur.

2 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı elinize sağlık.Madrid yazımızda link olarak da verdik.
    http://yirtikharita.com/su-uzerine-kurulmus-duvarlari-atesten-sehir-madrid/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkür ederim. Umarım gerçekten birilerinin işine yarar :)

      Sil