Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

4 Ağustos 2017 Cuma

Havalimanında check-in nasıl yapılır?

THY check-in kontuarları
Check-in sözcüğüne Türkçe bir karşılık türetmemiş olmamız büyük bir ayıp, kabul edelim. Check-in kavramını "uçuş yoklaması yaptırmak" ya da "uçuşa kaydolmak" diye açıklayabiliriz. Yani bilet almış olan yolcuların uçağa binmek üzere havalimanına gelmiş olduklarını bildirmesi ve varsa bagajlarını uçak kargosuna yükletmesidir.

Gelin ilk kez check-in yapacaklar veya uzun yıllardır check-in yapmamış olanlar için biraz bilgi tazeleyelim. Her şey son derece kolay. Adım adım gidelim:

1. Check-in bankosu bulunur


Uçtuğunuz havayolu şirketinin hangi bankolarda check-in hizmeti verdiğini öğrenmek için havalimanına geldiğinizde tabela veya elektronik ekranlara bakmalısınız. Küçük havalimanlarında şirket logusunu bulmanız yeterli olacaktır. İstanbul gibi devasa meydanlarda ise ekranlardan gideceğiniz şehri bulmalı ve karşısındaki numaraya bakarak kontuarın (check-in yapılan bankolar) yerini saptamalısınız. Örneğin, dış hatlarda H12 kontuarı, H sırasındaki 12numaralı bankoya gitmeniz gerektiğini göstermektedir. Karşısında A/B yazan bir uçuş varsa, bu A ya da B sırasındaki herhangi bir kontuara gidebileceğinizi gösterir. Bir kontuarda birden fazla şehrin check-in işlemi yapılıyor olabilir. Bu yüzden uzun kuyruklarla karşılaşabilirsiniz. Check-in işlemine olabildiğince erken gitmelisiniz.

2. Bir selam verilir


İç hat uçuşlarında check-in yapılırken geçerli bir kimlik belgesi (kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesi), dış hat uçuşlarında ise pasaport göstermek zorunludur. Check-in personeli sizden talep etmeden önce lütfen hazırlayın. Vezneye gittiğinizde uçacağınız yeri söyleyin ve kimliğinizi uzatın. Söze başlamadan önce artık kullanmayı iyiden iyiye unuttuğumuz selam sözcüklerimizden birini kullanmayı da unutmayın.

Selamlaşma ile ilgili yazdığım bu yazıya bir göz atmanızı öneririm. Bazen kuru bir selamın size büyük getirileri olabilir.

3. Kimlik gösterilir


Aile olarak yolculuk ediyorsanız günün kahramanı olayım diye bütün ailenin kimliklerini alıp tek başınıza check-in yapmaya gittiniz mi hiç? Gittiyseniz de geri çevrilirsiniz zaten. Check-in işleminin bir amacı da biletli yolcunun kimliğini doğrulamaktır. Bu nedenle personelin her bir yolcunun yüzünü görmesi ve kimlik fotoğrafıyla eşleştirmesi gerekir. Bu nedenle başta çocuklarınızı olmak üzere aile bireylerini birer birer, tek başlarına check-in yaptırmaya teşvik edin. Tek başına becerilemeyecek, çok güç bir iş yapmıyoruz, altı üstü kimlik gösterip bilet alacaksınız.

4. Bagajlar tartılır


Check-in işlemi sırasında bagaj ya da bagajlarınız tartılır. Bu nedenle masanın hemen yanında bulunan tartının üstüne kendiniz yerleştirmelisiniz. Bagajınızı, etiketlerinin takılacağı saplar check-in görevlisine dönük biçimde koyun. Aksi hâlde kendisi çevirmenizi isteyecektir. 

Check-in yapan her yolcunun, sınırlı ağırlıkta bagaj kaydettirmesine izin vardır. Bu ağırlık sınırı havayoluna göre değişmekle birlikte 15 ila 32 kilogram arasındadır. Bu sınırı aşan bagajlar için ek ücret talep edilebilir. Bagajlarınızı tıkabasa doldurmanız durumunda böyle tatsız sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Uçuşlara 32 kilogramı aşan hiçbir bagajın kabul edilmediğini de burada hatırlatalım. Bunlar ağır yük sınıfına giriyor ve kargo kuralları işlemeye başlıyor. Havalimanında bavulunu açıp içindekileri ortaya saçarak ağırlık dengesi bulmaya çalışanları mutlaka görmüşsünüzdür. İşte bunlar, büyük olasılıkla yukarıdaki tatsız sürprizlerden birini yaşamışlardır.


5. Bagajlar etiketlenir


Yanınıza aldığınız el bagajları için de size bagaj etiketi verilir. Kimi havayollarında yalnızca 1 parça kabin bagajına izin vardır. Şirketten şirkete değişmekle birlikte kadın kol çantası, evrak çantası, bilgisayar çantası ya da kabin boyu bavul vb gibi her şey bir parça sayılır. Siz eğer uyanık davranıp, kabin bagajlarınızı saklar ya da bildirmezseniz, uçağa binişte bagaj etiketsiz tüm eşyanızı bir güzel kargoya gönderip, sizden ek ücreti çatır çatır alabilirler. Özellikle low-cost yani düşük bütçeli havayolu şirketleri bu konuda çok daha acımasız!

Zaten uçak yolculuklarına olabildiğince küçük ve hafif bagajlarla çıkmalısınız. En uygun bavulu hazırlama konusunda pratik bilgileri ve ipuçlarını buradaki yazımızda bulabilirsiniz.


6. Uçağa geçilir


Her ne kadar erken check-in yaptırmak önerilse de, check-in'i erken yaptırdığınızda henüz uçağınıza hangi kapıdan biniş yapacağınız belli olmamış olabilir. Eğer belliyse biniş kartınızda "kapı / gate" bölümünde kapının numarası yazar.

Ancak unutmamanız gereken bir nokta var ki, uçaklar için bildirilen biniş kapıları sık sık değiştirilebilir. Artık pek çok havalimanında değişen kapı numaraları için sesli anons yapılmıyor. Bunu kapıya gitmeden önce ekranlardan son bir kez daha kontrol etmelisiniz. Hangi şehre gidiyorsanız onun karşısında uçuş numarası, biniş kapısı ve bilgilendirme notu yazar.

Örneğin: 13:15 - TK 2462 - Adana - 106 - Uçağa gidiniz

Biçiminde yapılan bir bilgilendirme, 13:15'te kalkacak TK 2462 uçağının 106 numaralı kapıdan yolcu almaya başladığını gösterir. Bilgilendirme bölümünde gecikme notu, kapı kapama duyurusu ya da uçuş iptali gibi bilgiler de yer alabilir.


Bonus: Online check-in


Artık pek çok havayolu şirketi yolcularını çevrimiçi ortamda check-in yaptırmaya teşvik ediyor. Çevrimiçi check-in işleminin en büyük avantajı yolcuya kazandırdığı vakit. Havalimanında check-in yapacaklar yolcuların en az 2 saat önceden uçuşa gelmesi gerekirken, bu işi çevrimiçi ortamda halleden yolcuların 45 dakika önceden havalimanına gelmesi yeterli oluyor.

Çevrimiçi check-in yapmak için uçtuğunuz havayolu şirketinin internet sayfasına ya da akıllı telefonunuzdaki uygulamasına gitmeniz ve "Check-in" bölümüne girerek, karşınıza çıkan adımları sırasıyla gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Ayrıntılı bilgi için Online check-in nasıl yapılır? sayfasını ziyaret edebilirsiniz!


***

Check-in yapma olayı özellikle ilk kez uçak yolculuğu yapacak olanlar için çok korkulan bir iş olsa da, aslında hiç zor bir yanı yoktur. Milyonlarca yolcu her yıl bu işlemi yapmakta. Otobüslerde saatler süren rahatsız yolculuklar yerine, en çağdaş ve en konforlu ulaşım yolu olan uçakları çok daha sık bir biçimde kullanmaya bakın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder