Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

11 Temmuz 2018 Çarşamba

Isparta Süleyman Demirel Havalimanı

Isparta, son dönemde adını yurtiçi turizmde çok sık duyurmaya başladı. Yıllar yılı gül ile özdeşleştirdiğimiz ilimiz, birden Fransa'nın Provans'ına rakip olan lavanta bahçeleriyle anılır oldu ve binlerce turisti kendine çekmeye başladı.

Isparta, gelişmiş bir karayolu ağıyla çevre illere ve büyükşehirlere bağlı olsa da, özellikle İstanbul'dan 600 kilometreyi aşan ve 7 saati geçen yolculuk, karayolu seçeneğini oldukça sevimsizleştiriyor. Bu yüzden Isparta Süleyman Demirel Havalimanı ulaşım konusunda kesinlikle öne çıkıyor.

Havalimanının konumu


Bilmeyenler ya da daha önce dikkat etmemiş olanlar için ufak bir genel kültür bilgisi verelim: Isparta ve Burdur, ülkemizde birbirine en yakın il merkezleri olma özelliğini taşıyor. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı da bu iki ilin merkez ilçelerinin tam ortasında, her ikisine de yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Dolayısıyla Isparta Havalimanı'nı kullanarak yalnızca Isparta'yı değil, Burdur'u da keşfetmeye kapı aralamış oluyorsunuz. Bu noktada, bölgenin en çok ilgi çeken merkezlerinin Isparta'da değil Burdur'da olduğunu söyleyelim. Isparta'nın gül ve lavanta bahçeleri, Eğirdir, Yalvaç gibi ilçeleri ve gölleri her ne kadar etkileyici olsalar da bölge ziyaretçilerinin asıl uğrak noktası Türkiye'nin Maldivleri olarak anılan Burdur-Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü ve Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kenti.

Havalimanı bilgileri


Üçlü kodu ISE olan Isparta Havalimanı ne yazık ki pek etkin bir biçimde kullanılmıyor. Isparta ili nüfusu 435 bin (merkez 250 bin), Burdur ili nüfusu ise 265 bin (merkez 105 bin) olmasına karşın hâlen yeteri kadar uçuş yok. İstanbul'dan çoğu zaman günde yalnızca 1 uçak havalimanına iniş yapıyor. 2018 yılı Temmuz ayı itibarıyla tek uçan havayolu THY ve günde tek bir sefer var. Genelde A319 ve A320 gibi yolcu kapasitesi düşük uçaklar kullanılıyor.

Başkent Ankara'ya ya da diğer Anadolu şehirlerine ise hiç uçuş yok. Geçmişte dönemsel olarak Anadolujet, Atlasglobal, Onur ve Pegasus havayolları Isparta'ya uçmuş. Hatırlayanlar vardır, o zamanki adıyla Atlasjet, Isparta-İstanbul seferini gerçekleştirirken elim bir uçak kazası yaşanmış; çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirmişti.

İlginçtir, yurtiçinde yalnızca İstanbul'a uçuş yapılan Isparta Havalimanı kimi zaman uluslararası uçuşlara da evsahipliği yapıyor. Pasaport kontrol birimi bulunan havalimanından Hac ve Umre uçuşlarının yanısıra İranlı havayollarının charter uçuşları da yürütülüyor.

Ne güzel, İranlı turistler Isparta'ya akın ediyor diye düşünebilirsiniz. Oysa gerçek neden bambaşka! İran İslam Cumhuriyeti yönetimi, Türkiye'nin tatil beldelerinde bulunan havalimanlarına (Antalya, Alanya, Bodrum vb) doğrudan uçuş izni vermediği için, firmalar yolcularını Denizli, Isparta gibi yakın illere taşıyıp, buradan karayoluyla tatil beldelerine götürüyorlar. Evet, İranlıların Türkiye'de deniz keyfi ve eğlenceyi tatması için böylesi meşakkatli bir yol izlemesi gerekiyor.

Havalimanı'na ulaşım


Isparta Süleyman Demirel Havalimanı şehir merkezine oldukça yakın olmasına karşın, ulaşım dikkat etmezseniz büyük bir sıkıntıya dönüşebilir. Önceden belediye otobüsleri şehir merkezinden havalimanına yolcu taşımacılığı yaparken, çıkar çatışmaları sonucu belediyenin bu taşımacılığı yapması yasaklanmış ve şehir merkezi - havalimanı arası yolcu taşımacılığı özel kooperatiflerin tekeline bırakılmış.

Isparta merkezden havalimanına


Bugün Isparta merkezden havalimanına ulaşmak için Iyaşpark Oteli'nin yanından kalkan, kooperatife bağlı servis araçlarına binilmesi gerekiyor. Fakat işin kötü tarafı 15:45'te gerçekleştirilen günlük tek sefer için (Temmuz 2018) yalnızca tek bir araç kalkıyor ve hareket saati 13:00. Kaçırırsanız yandınız.

Taksiler taksimetre açılırsa daha fazla tutacağını söylerek 100 liraya götürmeyi teklif ediyorlar. Otellerdeki ya da seyahat acentelerindeki özel transferler de bir seçenek. Kalabalık bir grupsanız ekonomik olabilir. Ama ya az kişiyseniz?

Havalimanı servisini kaçırınca otobüs sürücülerinden ne yapabileceğim konusunda yardım istedim. Önerdiklerini ve yaptıklarımı aynen aktarıyorum.

Şehir merkezinden "Köy Garajı" ya da Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne gidilir. Köy Garajı, Isparta'nın ilçelerine ve köylerine giden minibüslerin kalkış noktası. Oradan kalkan minibüsler Otogar ve Üniversite Hastanesi'nden geçerek ilçelere gidiyor. (Not: Yakın zamanda Isparta Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin ve Köy Garajı'nın yeni binasına taşınacağını gözönünde bulundurun)

Keçiborlu, Uluborlu, Senirkent arabalarından birine binilir. Ulaşım ücreti 4 lira. Havalimanı kavşağında inileceği söylenir ve yaklaşınca haber verilmesi muavine ya da sürücüye iyice tembihlenir. Havalimanı kavşağından havalimanının içine giden yol 4 kilometre. Yürümek her babayiğidin harcı değil. Hızlı bir yetişkin 40 dakikada alır bu yolu.

Elbette yürümeyeceğiz. Yolda her 2 dakikada bir geçen araçlara otostop çekip bizi terminale götürmelerini rica edeceğiz. O yol havalimanından başka bir yere gitmediği için her geçen araba muhakkak havalimanına gidiyor. Yardımsever Ispartalılar büyük olasılıkla sizi yolda bırakmayacaktır. Böylelikle havalimanı servisini kaçıran biri, taksilere 100 lira ödemek zorunda kalmadan havalimanına kolaylıkla ulaşabilir.

Burdur merkezden havalimanına


Burdur merkezden de havalimanına aynı şekilde kooperatife ait servis araçlarıyla ulaşılıyor. Cumhuriyet Meydan'ında eski belediye binası önünden kalkan servisler ile ilgili en son güncel bilgileri almak için havalimanının İnternet sayfasındaki numaralarla iletişime geçebilirsiniz.

Son birkaç bilgi


Havalimanı epey eski bir terminal binasına sahip. Yapıldığı günden beri bir çivi dahi çakılmamışa benziyor. İnsanlar havayolunu tercih etmediği sürece, uçuş sayısının artmayacağı, dolayısıyla havalimanının yenilenmesi gerekliliği doğmayacağı açık.

İlk girişteki güvenlik temkini biraz abartıyor gibi geldi bana. Herkes çantasını şişelerce gülsuyu ve lavanta kolonyasıyla doldurduğu için olsagerek, daha girişte güvenlikteki x-ray görevlileri sıvı içeren çantaları uçak altına vermemizi söylüyor.

Check-in'de kilo sınırını aşan bagajlar için pek hoşgörü gösterilmediğini gözlemledim. Çatır çatır kilo başına ek ücret aldılar yolculardan.

Terminal binası çok eski demiştim. Tuvaletler ayrıca dökülüyor. Gayet temiz ama tesisatın eskiliğinden kaynaklandığını düşündüğüm iğrenç bir koku yayıyor.

Havalimanı içinde ufak bir büfe dışında alışveriş yapabileceğiniz herhangi bir nokta yok. Kafe ve restoranı unutun. Duty Free mağazası olmadığını söylememe bile gerek yok sanırım :)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder