Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

13 Ekim 2017 Cuma

Cabo da Roca (Roca Burnu)

Roca Burnu denizfeneri ve anıtı
Portekizce Cabo da Roca olarak adlandırılan Roca Burnu, Avrupa anakarasının en batıdaki noktası olma özelliğini taşıyan bir uzantı. Yüzyıllar boyunca insanlar dünyanın burada bittiğine inanmışlar.

Dünyanın burada bitebileceğine inanmayıp, daha uzakları keşfetmek için gemilerle enginlere açılan insanların da yine Portekiz'in limanlarından yola çıkmaları pek manidar değil mi?

Neyse, bu edebiyatlı sözlerim bir gün başıma belâ olacak. Biz Roca Burnu'na geri dönelim... Çevresinde önemli bir yerleşim yeri bulunmayan burun aslında Lizbon'a pek de uzak değil. Cascais ve Sintra arasında uzanan yol, bu burundan da geçiyor. İki kasaba arasında işleyen 403 numaralı otobüsler Cabo da Roca'ya da uğruyor.

Tek yön biletin fiyatı 2017 nisanı itibarıyla 4 avroydu. Cascais-Cabo da Roca arası 25 dakika; Sintra-Cabo da Roca arasıysa 40 dakika sürüyor. Burunun her iki kasaba merkezine de uzaklığı yalnızca 15 km olmasına karşın, otobüsler yol üstündeki hemen hemen her yerleşim birimine uğradığı için yolculuk süresi böyle müthiş bir biçimde uzuyor. Otobüsler 09.00 / 17.00 arasında işliyor ve her gün kalkış saatleri değişkenlik gösterebiliyor. Kullanmadan önce İnternet'ten saati doğrulamakta yarar var.

Benim Roca Burnu'na gidişim oldukça şenlikli ve beklenmedik biçimde gerçekleşti. Aslında Cascais'ten doğruca Sintra'ya geçecektim. Ama şans mı dersiniz, şanssızlık mı bilmem, tam Roca Burnu'na gelirken otobüsümüzde bir arıza oldu. 

Toprağın bitip denizin başladığı yer
Sürücü birileriyle konuşup yardım beklerken anlaşıldı ki en az yarım saat oralardayız. Sürücü saat başında araç başında olmak koşuluyla uzaklaşmamıza ve burundan okyanus manzarasını izlememize izin verdi. 

Şansa bakın! Hiç yoktan yere Avrupa anakarasının en batı noktasına ayak basmış oldum! Anlamı çok büyük ama çevrede pek bir şey yok doğrusu... Bir denizfeneri, bulunduğumuz yerle ilgili bilgi veren bir yazıt, bir hediyelik eşya dükkânı ve bir kafe hepsi bu. 

Denizfeneri 1842 yılında yapılmış. Pek bir özelliği olmasa da hoş görünüyor. Yazıtın üstünde ise Portekiz'in ünlü ozanlarından Luis Camões dizeleri yer alıyor:

Aqui...
Onde a terra se acaba
E o mar começa

Burada...
Karanın bittiği
Ve denizin başladığı yerde

Otobüs saatlerine bir göz atmalı. Eğer iki otobüs arası çok fazla değilse, hususi olarak uğramayı da düşünebilirsiniz. Böyle "dünyanın en büyük bilmemnesi, dünyanın en uzun bilmemnesi" gibi  alengirli sıfatları bulunan yerleri ziyaret etmeyi çok sevdiğim için, Roca Burnu'nda bulunmuş olmaktan çok mutluyum. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder