Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

14 Aralık 2018 Cuma

Kabin memurluğu hakkında sorular

Merhaba arkadaşlar,

Büyük olasılıkla bu sayfaya, Instagram hesabımdaki bağlantıya tıklayarak geldiniz. Sosyal medya üzerinden aldığım mesajlar artık öylesine arttı ki, maalesef tek tek yanıt verebilmem mümkün değildi. Uzun zamandır üzülerek bu tür mesajları yanıtsız bırakıyordum. Zira tek bir mesaja bile yanıt vermek en az 5 dakika sürüyor. Bir de iş soru-cevap şeklinde sohbete dönüşünce her gün yitirdiğim vaktin boyutunu sanırım tahmin edebilirsiniz.

Özellikle sivil havacılık bölümü öğrencileri ve başvuru kabul edilmiş olanlara yardımcı olmaya çalışsam da dediğim gibi artık yetişemez olmuştum. Basit bir Google aramasıyla bulunabilecek şeyleri soranlar ve takip etmeye dahi tenezzül etmeksizin lönk diye konuya girip sorularını sıralayanlar hariç, mesajlarınızı yanıtsız bıraktığım için epey üzgündüm. Şimdi telafi etmek umuduyla bu yazıyı yazıyorum. Umarım aradığınızı bulabilirsiniz.

En çok merak edilen hususlar ve en sık sorulan sorular:

Kabin memuru musunuz?

Çok mu belli ediyorum :D

Kabin memuru olmak için n'apmam gerekir? 

Şirketler personel alımı yaptığında başvuru yapmak ve şansınızı denemek.

Nereye başvuru yapılır?

Her şirket kendi İnternet sayfası üzerinden personel alımı yapacağını duyurur. Abidik gubidik sayfalardaki iş ilanlarına itibar etmeyin. Dolandırılırsınız.

Kabin memurluğu için kriterler nedir?

Çok iyi İngilizce bilmeniz, vücut ölçülerinizin uygun olması ve varsa başvuracağınız şirketin istediği başka gereklilikleri karşılamak.

İngilizcem çok iyi değil ama...

Kusura bakmayın ama bu soruya çok kızıyorum arkadaşlar. Unutun o zaman bu mesleği; ne diyebilirim? Bu iş iyi bir İngilizce olmadan olmuyor. Sizi hiç boş yere umutlandırmak istemem.

Boyum/kilom tutmuyor ama yine de şansımı deneyebilir miyim?

Boy/kilo oranları şirketlere göre ufak değişiklikler gösterebiliyor ama iş ilanında belirtilen ölçülere uymuyorsanız, yalnızca vaktinizi yitirmiş ve boşa umutlanmış olursunuz.

Dövmesi, yara izi olan kabin memuru olamıyormuş, doğru mu?

Şirketten şirkete değişir. Görünür yerde dövmeyi kabul etmeyen şirketler var, evet. İlanlarda açıkça belirtilir eğer istenmiyorsa.

İngilizcem iyi, mülakata girince kesin alırlar mı?

Şansınız yüksek fakat psikolojik yeterliliğinizin değerlendirildiği pek çok test ve yüzyüze mülakattan da geçirileceksiniz. Bunları da geçmek gerek.

Psikolojik mülakat ve testlerde ne sorulur?

Psikoloğun nereden yaklaşacağı ve sizi ne bakımdan ölçeceği sizin vereceğiniz yanıtlara bağlı. Ama asıl amaç sizin bu işe yatkınlığınızı ölçmek.

Başvurdum ama aylardır geri dönüş olmadı.

Bu meslek yalnızca sizin değil, yüzbinlerce kişinin düşlerinde. Her ilana onbinlerce başvuru oluyor. Bunların değerlendirilmesi gerçekten çok uzun bir süreç. Kesin bir şey elbette söyleyemem ama 3 ay dahi kabul edilebilir bir süre. Daha da uzayabilir; kısalabilir de. "Başvurunuz olumsuz değerlendirilmiştir" gibi bir ibareyle başvurunuz geri çevrilmemişse hâlâ umut var demektir. Beklemekten başka yapacak bir şey yok. 

Ne kadar maaş alıyorsunuz?

Birine maaşını sormak son derece ayıp, bunda hemfikiriz değil mi? Bazı şirketler bu bilginin paylaşılmasını iş sözleşmesinde yasaklar. Dolayısıyla ben de yanıt veremeyeceğim. Yalnız şunu söyleyeyim ki, en düşük şirketin maaşları dahi, ülkemiz koşullarında fena sayılmaz. Fakat şükretmeyi ve kanaat etmeyi bilmeyen biri için aylık 50.000 TL bile azdır, öyle değil mi? 

Bir yere gidince hemen dönüyor musunuz, yoksa biraz kalıyor musunuz?

Elbette uçuşların büyük bölümü git-gel sefer olarak gerçekleştiriliyor. Uçaktan ayrılmadan geri dönüyoruz. Fakat yatı görevlerimiz de oluyor.

Yatı nedir?

Uçuş görevi için gittiğiniz şehirde bir süre dinlenmek için otele götürülmenize yatı görevi denir. Ayda 1 ilâ 3 yatı görevi olması normaldir. Hiç olmaması veya üçten fazla olması da olasıdır.

Yatılarda dışarı çıkabiliyor musunuz?

Eğer istirahat süresi yeterliyse ve gidilen ülkede salgın hastalık (Afrika gibi) ya da güvenlik sorunları yoksa (Afganistan, Pakistan gibi) ekip üyeleri otelden ayrılıp şehri ziyaret edebilirler. Zaten işimizin en güzel yanlarından biri bu.

Yatılar ne kadar sürüyor?

Şirketten şirkete, şehirden şehire değişir. 10 saat süreni de olur, 5 gün süreni de. 

İç hat mı uçuyorsunuz, dış hat mı?

Bu artık bizlerin alay ettiği bir soru halini aldı :) Hiçbir şirkette böyle bir ayrım yok arkadaşlar. Şirketin uçtuğu her yere uçarsınız. Roma'dan gelir, Şırnak'a; Batman'dan gelir Amerika'ya gidersiniz.

Üniversitede sivil havacılık bölümü okumamı öneriyor musunuz?

Hayır önermiyorum. Bu işi yapmak için illaki okulunu okumaya gerek yok. Diyelim ki başarıyla bitirdiniz ama bir sağlık sorunu nedeniyle uçuşa elverişlilik raporunu alamadınız. Ya da aldıktan sonra sağlığını uçmanıza engel olmaya başladı. O zaman ne olacak? Elinizde alternatif bir mesleğiniz olsun, uçmak istiyorsanız başvurmayı denersiniz.

Sivil havacılık mezunlarına iş garantisi ya da öncelik var mı?

Yok tabii ki. İngilizce, psikoloji mülakatı ve kurul görüşmelerine herkes gibi sizler de gireceksiniz ve geçememeniz olasılık dâhilinde.

Kabin memurluğu kursları varmış, gitsem?

Boş işler... Hiçbir şirket, "aa sen kursa gitmişsin, buyur gel başla" demez. Herkesle birlikte yukarıda söz ettiğim tüm aşamalardan geçeceksiniz?

Uçakta görevleriniz neler?

Her şirketin uygulamaları değişiyor. Sizin uçakta bulunuş amacınız her şeyden önce emniyet ve güvenlik. Yani uçuşun kazasız, belasız başlamasını ve bitmesini sağlamak. Yolcu karşılama, servis vb gibi diğer her şey işin süsü, cilası; göstermelik şeyler. Allah korusun, bir kaza durumunda olabildiğince fazla sayıda canı kurtarmak için oradasınız.

İşin tehlikeleri var mı?

Kısacası uçak düşer mi diye soruyorsunuz. Bir trenin raydan çıkması, arabanın kaza yapması, bir geminin batması gibi uçaklar da kazaya ya da kırıma uğrayabilir. Alınyazısına inanan biri olarak bunu düşünmüyorum. Her şey Tanrı'dan.

Kabin memurları ucuz bilet konusunda yardımcı olabilir mi?

Hayır. Kendileri ve birinci dereceden yakınları dışında (anne, baba, eş, çocuk gibi) indirimli biletlerinden kimseyi yararlandıramazlar. Bazı şirketler, kardeşleri bu sisteme dâhil edebiliyor.

Sosyal haklarınız neler?

Kabin memurluğunun pek çok kişinin hayallerdeki meslek olmasının bir nedeni de getirdiği sosyal haklar. Sendikal haklardan ve özel sağlık sigortasından tutun, indirimli bilete, otel anlaşmalarından, indirim kodlarına pek çok güzel imkânlar sunuluyor.

İşinizin zorlukları neler?

Uyku düşkünü insanlara kesinlikle uygun olmayan bir meslek. Yatma kalkma saatleriniz çok düzensiz. Herkes ayaktayken siz uyuyor, herkes uyurken siz uçuyor olabilirsiniz. Elbette tatil günleriniz ve uçuşlar arasında yeterli dinlenme süreleriniz var ama ofis ortamında 9/5 çalışılan bir meslek olmadığını bilmeniz gerekir. Özellikle çocuklu hanımlar ve yeni evliler bu düzene ayak uydurmakta güçlük çekebilir.

Hep aynı kişilerle/uçaklarla mı uçuyorsunuz, yoksa değişiyor mu?

Elbette değişiyor arkadaşlar. Çoğunlukla bir uçtuğunuzla bir daha karşılaşmazsınız.

***

Eğer burada yanıtını bulamadığınız sorular varsa, yorum bölümüne yazın. Vakit buldukça yanıtlamaya çalışacağım. Umarım tüm düşleriniz gerçekleşir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder